Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Grundutbildning

För dig som blir uttagen med totalförsvarsplikt

Foto: Bezav Mahmod

Om du blir uttagen enligt lagen om totalförsvarsplikt kommer du att göra en militär grundutbildning. Utbildningstiden kommer att vara nio eller elva månader.

Försvarsmakten planerar för att din grundutbildning ska vara likadan som för dem som ansökt frivilligt. Samma krav för antagning, samma villkor och samma möjlighet att bli anställd i Försvarsmakten.

Det här är grundutbildning

Informationen kan komma att ändras och uppdateras löpande.

Grundutbildning i tre steg

3 månader
GMU

Grundutbildningen inleds med grundläggande militär utbildning (GMU). Det är en introduktionsutbildning som är likadan för alla där du får grundläggande soldatkunskaper.

6 eller 8 månader
Befattningsutbildning

Under befattningsutbildningen får du fördjupade kunskaper i området du är antagen till. Längden beror på vad du utbildar dig till. 

10 år
Krigsplacering

Efter godkänd grundutbildning kommer du att få en krigsplacering och kan kallas till repetitionsutbildning. Du har också möjlighet till anställning i Försvarsmakten.

Vanliga frågor