Sjövärnskåren söker sjömän till Hemvärnet med marina uppgifter i Västernorrland

Försvarsmakten är en av Sveriges största myndigheter med mer än 50000 medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten är ständigt beredd att hävda Sveriges territorium, genomföra internationella insatser, samt att stödja samhället vid större kriser. Försvarsmaktens unika förmåga är den väpnade striden och med den Sveriges yttersta säkerhetspolitiska instrument. Ytterst är Försvarsmaktens uppgift att värna demokrati och mänskliga rättigheter. Hos oss kan du göra skillnad.

Av dessa 50000 medarbetare och frivilliga anställda av Försvarsmakten tillhör 22000 Hemvärnet. Hos oss behövs du och kan göra skillnad. Hemvärnet är ständigt beredd att stödja hävdandet av Sveriges territorium, samt att stödja samhället vid större kriser.

Om tjänsten

Mer om vad hemvärnet skall kunna göra kan du läsa här...

Sjövärnskåren anordnar på uppdrag av Försvarsmakten marin befattningsutbildning för dig som vill bli sjöman i Hemvärnet. Genom att gå befattningsutbildningen erbjuds du en unik möjlighet att, vid sidan av ditt vanliga arbete eller studier, göra en insats för Försvarsmakten och Sveriges säkerhet. Genom att utbilda dig till sjöman inom Hemvärnet med marina uppgifter kommer du att få en meningsfull och spännande fritidssysselsättning, nya goda vänner samt möjlighet att få lära dig mycket.

För att kunna teckna avtal som sjöman mot ett hemvärnsförband krävs att du genomgår eller tidigare har genomgått två utbildningar: 1) Grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) och 2) en befattningsutbildning:

 1. Grundläggande soldatutbildning (GU-F):

Om du inte tidigare genomfört någon militär grundutbildning (värnplikt eller GMU) börjar din vandring mot en krigsplacering inom Hemvärnet med marina uppgifter med en grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal (GU-F) på 2 veckor. Dessa två veckor är som en komprimerad militärtjänst/GMU där du bland annat får pröva på skytte, sjukvård, militär exercis, sjukvårdstjänst m.m. Dessa veckor brukar vara mycket uppskattade och ge minnen för livet.

Mer om GU-F kan du läsa här...

2. Befattningsutbildning mot din specifika roll som sjöman:

Nästa steg är en grundläggande befattningsutbildning som är kopplad till ditt arbetsområde. Via Sjövärnskåren utbildas du mot att kunna ikläda dig rollen som båtförare (tillika fartygschef), maskinman (ansvarar för maskinrummet), besättningsman (ansvarar ute på däcket för bl.a. utkik, lägga till och kasta loss) eller sjötransportledare (sitter i en stab på land och ansvarar för hur båtplutonen skall nyttjas strategiskt). Detta förutsätter ett medlemskap i Västernorrlands Sjövärnskår, vilket kostar ca 200 kr per år.

Mer om Sjövärnskåren kan du läsa här…

Krav:

 • Simkunnig, god fysik, vana alternativt intresse för sjön, minst 18 år gammal och svensk medborgare.

 • Sjötransportledare: att du har gedigen erfarenhet av att framföra båt i skärgårdsmiljö och att du har god vana av navigation.

 • Maskinman: att du har åtminstone ett giltigt Maskinbefäl klass 8.

 • Båtförare: att du har åtminstone ett giltigt Fartygsbefäl klass 8.

 • Besättningsman: du har ett starkt intresse för båtar och kustliv.

Personliga egenskaper:

Som sjöman i Hemvärnet med marina uppgifter krävs att du är en lagspelare som ser till helheten. Vi ser att du som söker är praktiskt lagd samt tycker om utmaningar. Självklart har du ett genuint intresse av båtar och sjöliv samt en önskan om att bidra till försvaret av Sverige.

För frågor kontakta:

Kontaktperson är Carl-Johan Tersmeden, Nationellt rekryteringsansvarig hos Sjövärnskårernas Riksförbund. Du når Carl-Johan på 070-462 12 55 under kontorstid måndag-fredag.

Observera - ring inte direkt till Hemvärnet angående frågor till denna annons! Ansökningar till denna tjänst kommer att behandlas löpande. 

Att vara specialist (frivilligpersonal) i Hemvärnet med marina uppgifter:

Befattningen är inget arbete - alltså ingen vanlig anställning - utan är ett ideellt åtagande. Specialisten får under utbildning och övning en ersättning (dagpenning) samt fri mat, fritt boende och fri resa. En specialist i Hemvärnet med marina uppgifter tjänstgör enligt ett avtal som är tecknat mellan Försvarsmakten och den enskilde om att tjänstgöra mellan fyra och sex dagar per år beroende på tjänst. OBS! De befattningar som vi rekryterar till verkar enbart inom Sveriges gränser!

Ansökan

Ansökan gör du genom att kopiera in denna länk i din webbläsare: goo.gl/0uD5Yv

Krav och meriter

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 15 februari 2017
 • Plats: Härnösand, Västernorrlands län, Sverige
 • Förband: Försvarsmakten
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Deltid
 • Sista ansökningsdag:2017-03-01
Ansök

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan