Soldat bärgningsman/mekaniker

Om tjänsten

Ledningsplatsbataljonens uppgift är att, genom fristående ledningskompanier, skapa ledningsplatser för manöverförband på upp till 5000 man (brigad). Bataljonens kompanier består av stabsplutoner, lednings- och närskyddsplutoner med stridsfordon 90 samt trossplutoner med kok, ordonnans- och reparationsresurser. På bataljonen finns även en gemensam resurs i form 114.trosskompani som bistår med bärgnings, materielhanterings- och transportresurser. Bataljonen grupperas delat på flera platser och omgrupperas kontinuerligt för att kunna upprätthålla en ledning för staben. Bataljonen kan grupperas i områden med svag infrastruktur och behöver därför kunna bygga de kommunikationer som är nödvändiga för att kunna lösa uppgiften.

114.Trosskompaniet är den enhet inom ledningsbataljon som understödjer ledningskompanierna med olika funktioner för att säkerställa t.ex. rörlighet på förbandet med hjälp av bärgningsgrupper och stridsfordonstransportgrupper. För att förbandet skall kunna gruppera krävs att vägar/stråk och grupperingsplatserna bereds på olika sätt. För detta finns hanterings och fältarbetsförmåga på transportgrupperna.

Som soldat på 114.trosskompaniet blir du mångsysslare med många olika arbetsområden och kommer därmed jobba med olika typer av tunga maskiner. Grunden är att man antingen jobbar inom området bärgning/reparationer eller transport/hantering/fältarbeten, men med många och tekniktunga uppgifter samt snäva bemanningsramar så kommer vi till stor del jobba över gränserna inom kompaniet.

Bärgningspluton har bärgningsterrängbil 20 och bärgningsbandvagn 90. Transport/hanteringspluton har stridfordonstransportekipage, hjullastare och grävlastare.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som bärgningsman/mekaniker kommer du jobba i antingen en hjulfordonsbärgargrupp eller bärgningsbandvagnsgrupp och tillsammans med dina kollegor lösa de bärgningar som förarna inte klarar av själva. Bärgningarna blir ofta komplicerade och kräver eftertanke och noggrannhet för att personal och materiel inte skall komma till skada. Vissa mekaniska arbeten kommer genomföras på plats dels för att skona materiel och miljö men i vissa fall för att göra bärgning/bogsering överhuvudtaget möjlig. Stora krav ställs på självständighet, initiativförmåga och engagemang. Jobbet omfattar tunga lyft och mekaniska reparationer, därför är en fallenhet för teknik och att skruva meriterande.

Kvalifikationer:

 • Markmekanik.

 • Körkort: B

 • En fysisk prestationsförmåga som gör det möjligt att som lägst klara FM fastställda fysiska prestationskrav.

 Meriterande kvalifikationer:

 • CE Körkort.

 • Mil. förarbevis: Stridsfordon 9040

 • Utbildning chassi/torn stridsfordon 90.

Personliga egenskaper:

Du skall ha en förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp tillsammans med både officerare och soldater, samt vara en utpräglad och ansvarstagande lagspelare. Vidare behöver du vara flexibel när det kommer till arbetsuppgifter och arbetstider.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighe.

 

Upplysningar om:

Tjänsten kan lämnas av Plutonchef Fredrik Melin 073 530 88 53.

Rekryteringsprocessen kan lämnas av 11.Lplbat, kapten Pär Östergren 070-544 61 21.

Fackliga representanter:

Växelnumret: 0171-15 70 00 för alla fackliga kontakter.

OFR/O: Magnus Johansson

SACO: Karin Gällmo

OFR/S: Inge Bäcklin

SEKO: Benny Augustsson

Övrigt:  

 Arbetsort:Enköping.

Beräknat startdatum/tillträde: Enligt snare ö.k.

Befattningsnivå: OR 1-3

Referenser: Skall kunna lämnas på begäran

Sista datum för ansökan:

 Välkommen med din ansökan senast 2017-04-03. Din ansökan skall innehålla CV samt ett ansökningsbrev. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 07 mars 2017
 • Plats: Enköping, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Ledningsregementet (LedR) Enköping
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • Sista ansökningsdag:2017-04-03
Ansök

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan