Jurister till Högkvarterets juridiska avdelning

Om tjänsten


Den juridiska avdelningen vid Högkvarterets Ledningsstab är den centrala rättsliga funktionen inom Försvarsmakten. Vid avdelningen finns idag 26 befattningar, varav 23 är juristbefattningar. Avdelningen består av tre sektioner med ansvar för olika rättsområden samt en ledningssektion. Juristerna har till uppgift att företräda och stödja myndigheten i rättsliga ärenden. Den juridiska verksamheten inom Försvarsmakten är mycket varierande och omfattar flertalet rättsområden, bl. a. förvaltningsrätt, offentlighet och sekretess, arbetsrätt, fastighetsrätt, skadeståndsrätt och övrig civilrätt, militäroperativ juridik, folkrätt samt internationell rätt.

Försvarsmakten söker nu erfarna jurister till den juridiska avdelningens civilrättsliga sektion. Sektionens rättsområden omfattar bl.a. allmän avtalsrätt, inköp- och upphandlingsfrågor, arbetsrätt, fastighets- och miljörätt, immaterialrätt samt skadestånds- och försäkringsjuridik. Vidare arbetar sektionen med juridiska frågor kopplade till totalförsvarsplikt samt Försvarsmaktens personalförsörjning. Sektionen består av en chef och sex försvarsjurister.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Befattningarna innebär ett brett civilrättsligt arbete inom ramen för sektionens ansvarsområden med fokus på avtal, offentlig upphandling, skadeståndsfrågor och arbetsrätt. Befattningarna innebär även många kontaktytor inom hela Försvarsmakten och med andra myndigheter.

Kvalifikationer

 • Juris kandidatexamen/juristexamen (180 poäng / 270 högskolepoäng)
 • Notariemeritering eller motsvarande erfarenhet från annat kvalificerat juridiskt arbete t ex myndighet, advokatbyrå eller bolag
 • Erfarenhet av arbete med civilrättsliga frågor (inom sektionens verksamhetsområde)

Meriterande

 • Kunskap om Försvarsmakten eller försvarssektorn
 • Erfarenhet av avtalsrätt och offentlig upphandling

Personliga egenskaper
Du har hög integritet, en väl utvecklad kommunikationsförmåga samt är utåtriktad och trygg i din roll som jurist. Arbetet ställer höga krav på leverans, vilket förutsätter att du har en god förmåga att självständigt prioritera och organisera ditt arbete. Vidare är du pragmatisk och har god samarbetsförmåga eftersom tjänsten innebär många kontaktytor. Som person bör du trivas i en krävande och dynamisk miljö där tempot, åtminstone tidvis, är högt. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

Övrigt
Befattningarna är vikariat till och med 2017-12-31 respektive 2018-08-30. Tillträde snarast enligt överenskommelse.
Befattningarna är placerade vid Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen i Stockholm.

Förfrågningar angående befattningarna kan göras till Anna Asp, ställföreträdande chef juridiska avdelningen, på telefon 08-788 75 00.

Fackliga kontaktpersoner
Camilla Robertsson (SACO)
Hans Monthan (SEKO)
Pia Almström (Försvarsförbundet OFR/S)
Arne Nilsson (OFR/O)
Samtliga nås på telefon 08-788 75 00

Välkommen med din ansökan senast den 2017-04-02. Din ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämplig för befattningen.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både officerare och civila experter. Högkvarteret (HKV) utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, juridiska staben, personalstaben och informationsstaben.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 16 mars 2017
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret (HKV) Stockholm
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • Sista ansökningsdag:2017-04-02
Ansök

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan