Flygöverläkare till Försvarsmedicincentrum

Om tjänsten

Flygmedicinsektionen

Flygmedicinsektionen är en del av Försvarsgrensavdelningen vid den Försvarsmedicinska Enheten. Uppdraget är att stödja Flygvapnet med flygmedicinsk kompetens och med försvarsmedicinskt kravställande, förmågeskapande och vidmakthållande av försvarsmedicinsk förmåga samt utgöra ledningsstöd och rådgivare till Flygvapnets ledning. Flygmedicin omfattar all flygspecifik försvarsmedicinsk verksamhet i Försvarsmakten, inklusive flygpsykologi.

Flygöverläkare

Vi söker dig som är flygmedicinskt utbildad läkare inom, för tjänsten, lämplig specialitet. Vi söker dig som vill leda den fortsatta funktionsutvecklingen av försvarsmedicinska förmågor inom Flygvapnet. Dina personliga egenskaper är av stor vikt då rollen innebär att företräda Försvarsmakten och Flygvapnet nationellt och internationellt samt utgöra stöd och rådgivare till Flygvapnets chefer och flygande personal.

Som Flygöverläkare vid den Flygmedicinska sektionen:

 • Leder och samordnar du den Flygmedicinska sektionen
 • Är du chef med ekonomi-och personalansvar
 • Leder och samordnar du all flygmedicinsk funktionsutveckling i Försvarsmakten och och försvarsmedicinsk förmåga i Flygvapnet
 • Handlägger du som en remissinstans, med stöd av Medical Board, medicinska dispenser för personal med ansvarsområden inom Flygvapnet
 • Ansvarar du för standardisering av FM flygmedicinska undersökningar samt säkerställer att flygmedicinska undersökningar genomförs enligt regelverk och direktiv från FSI
 • Ansvarar du för kravställande och uppföljning av försvarsmedicinska förmågor vid Flygvapnets insatser
 • Ansvarar du för förmågebyggande och vidmakthållande av Flygvapnets försvarsmedicinska förmågor
 • Stödjer du funktionsmässigt Flygoperatören i flygsäkerhetsprocessen
 • Stödjer du i utveckling, förmågebyggande och vidmakthållande av Försvarsmaktens försvarsmedicinska förmågor
 • Stödjer du i utveckling och vidmakthållande av FM vårddokumentationssystem
 • Stödjer du inom eget kompetensområde olika organisationsenheter i FM och ansvarar för revideringen av flygmedicinska regelverk
 • Ansvarar du för att erforderlig flygmedicinsk kompetens föreligger hos organisationens flygmedicinska personal
 • Bevakar du behov av forskning och teknikutveckling (FoT) inom eget ansvarsområde

Som Flygoperatörens medicinske företrädare ska Flygöverläkaren bidra till hög förmåga, med hög säkerhet, vid genomförande av olika flygaktiviteter. Flygöverläkaren deltar som flygmedicinsk expert vid militära haverier och tillbud samt tillser att kunskapen inom området hålls uppdaterad.

Kvalifikationer

 • Legitimerad läkare med specialistkompetens inom, för tjänsten, lämplig specialitet
 • Genomgången utbildning i basal och avancerad flygmedicin motsvarande civil flygläkare klass 1(AME Class 1)
 • Militär flygmedicinsk vidareutbildning

Meriterande

 • Militär utbildning (yrkes-eller reservofficer)
 • God ledarskapsförmåga och chefserfarenhet

Personliga egenskaper

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet. Du bör vara en kreativ och omdömesgill person som har lätt för att samarbeta. Du har en god administrativ förmåga och vana vid att uttrycka dig i tal och skrift, med goda kunskaper i svenska och engelska, god datorvana och god förmåga att söka och sammanställa information.

Slutkandidaterna kan komma att få genomföra kompletterande urvalsaktiviteter.

Ansökan och tillträde

Välkommen med din ansökan inklusive löneanspråk senast 2017-07-20.

Tillträde snarast efter överenskommelse.

Övrigt

Verksamhetsort: Göteborg

I tjänsten förekommer både inrikes och utrikes resor.

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av:

Överstelöjtnant Gunnar Hafvenstein, Avdelningschef, via mail gunnar.hafvenstein@mil.se alt via växel 031-692000

Fackliga representanter (via växel 031-692000)

Anders Jonsson SACO

Anders Landén SEKO

Annika Larsson OFR/S

Jonas Rynner OFR/O


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmedicincentrum är ett utbildnings- och kompetenscentrum för försvarsmedicinska frågor beläget i Göteborg. Vid centrumet finns kvalificerad hälso- och sjukvårdspersonal som läkare, veterinärer, sjuksköterskor med mera. Här finns officerare, reservofficerare, civil personal och rekryter. Försvarsmedicincentrum ingår som en del i Göteborgs Garnison.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 16 juni 2017
 • Plats: Göteborg, Västra Götalands län, Sverige
 • Förband: Försvarsmedicincentrum (FömedC) Göteborg
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • Sista ansökningsdag:2017-07-20

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan