Jurister till den juridiska avdelningen vid Högkvarteret

Om tjänsten


Den juridiska avdelningen vid Högkvarterets Ledningsstab är den centrala rättsliga funktionen inom Försvarsmakten. Vid avdelningen finns idag 28 befattningar, varav 25 är juristbefattningar. Avdelningen består av tre sektioner med ansvar för olika rättsområden samt en ledningssektion. Juristerna har till uppgift att företräda och stödja myndigheten i rättsliga ärenden. Den juridiska verksamheten inom Försvarsmakten är mycket varierande och omfattar flertalet rättsområden, bl. a. förvaltningsrätt, offentlighet och sekretess, arbetsrätt, fastighetsrätt, skadeståndsrätt och övrig civilrätt, militäroperativ juridik, folkrätt samt internationell rätt.

Eftersom den juridiska avdelningen expanderar söker nu Försvarsmaktens högkvarter erfarna jurister till den juridiska avdelningens operativjuridiska sektion. Sektionens ansvarsområden omfattar bl.a. humanitär rätt, internationella avtal, juridik vid insatser och övningar samt frågor inom den speciella förvaltningsrätten såsom vålds- och tvångsmedelsanvändning, militärpolisverksamhet och säkerhetsskyddsfrågor. Sektionen består av en chef och sex försvarsjurister.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna är varierande och består bl.a. av att lämna råd vid pågående och planerad insatsverksamhet, föreskriftsarbete, att utarbeta och föredra förslag till myndighetsbeslut och remissyttranden, att genomföra utbildning inom Försvarsmakten, att delta i samverkansgrupper och projekt, att handlägga begäran om utlämnande av allmän handling samt att i övrigt besvara juridiska frågor inom myndigheten.

Arbetet kan också komma att innebära uppgifter inom den juridiska avdelningens övriga ansvarsområden. Tjänsten innebär många kontaktytor inom hela Försvarsmakten och med andra myndigheter.

Kvalifikationer
• Juris kandidatexamen/juristexamen (180 poäng/270 högskolepoäng)
• Notariemeritering eller motsvarande erfarenhet från annat kvalificerat juridiskt arbete

Meriterande
• Erfarenhet av arbete som jurist vid statlig myndighet
• Erfarenhet av juridiskt arbete inom sektionens huvudsakliga rättsområden
• Kunskap om Försvarsmakten eller försvarssektorn

Personliga egenskaper
Du har hög integritet, en väl utvecklad kommunikationsförmåga samt är utåtriktad och trygg i din roll som jurist. Arbetet ställer höga krav på leverans, vilket förutsätter att du har en god förmåga att självständigt prioritera och organisera ditt arbete. Vidare är du pragmatisk och har god samarbetsförmåga eftersom tjänsten innebär många kontaktytor. Som person bör du trivas i en krävande och dynamisk miljö där tempot, åtminstone tidvis, är högt. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

Övrigt
Tjänsterna avser tillsvidareanställning och är placerade vid Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen i Stockholm.

Förfrågningar angående tjänsten kan göras till Anna Asp, ställföreträdande chef juridiska avdelningen eller Magnus Sandbu, sektionschef för den operativjuridiska sektionen, på telefon 08-788 75 00.

Fackliga kontaktpersoner
Camilla Robertsson (SACO)
Hans Monthan (SEKO)
Pia Almström (Försvarsförbundet OFR/S)
Arne Nilsson (OFR/O)
Samtliga nås på telefon 08-788 75 00

Välkommen med din ansökan senast den 13 augusti 2017. Ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämplig för tjänsten.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både officerare och civila experter. Högkvarteret (HKV) utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, juridiska staben, personalstaben och informationsstaben.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 03 juli 2017
  • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
  • Förband: Högkvarteret (HKV) Stockholm
  • Anställningsform: Tillsvidareanställning
  • Omfattning: Heltid
  • Sista ansökningsdag:2017-08-13

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan