PRÖVA-PÅ-KURSEN 48H FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL DEN 20-22 APRIL 2018

Om tjänsten

Har du som är legitimerad funderat på att jobba i Försvarsmakten? Om du kan jobba heltid i uniform eller bara ”ibland”? Vilka möjligheter som finns framförallt nationellt men också internationellt? Om vad vi gör i Mali - och här hemma? Då kan ”48H” definitivt vara något för dig!

Kanske en bra början på något nytt
Den 20 april är du välkommen till oss på Försvarsmedicincentrum i Göteborg. De som tas ut kan se fram mot en spännande helg, med nya kunskaper, oanade möten och definitivt en och annan aha-upplevelse. Du vet redan hur det är att arbeta på ett sjukhus eller på en klinik, men hur är det att arbeta i fält eller ombord – framförallt nationellt men också internationellt?

Tanken med den här helgen är att du tillsammans med andra som jobbar med hälso- och sjukvård ska få en inblick i hur vi i Försvarsmakten jobbar med sjukvård i en annorlunda miljö. Kursen ger dig en bred bild av Försvarsmakten där vi varvar teoretiska genomgångar med praktiska moment. Vi kommer att visa dig våra ambulanser, du kommer att få se våra akutväskor och kanske får du prova avsnörande förband. Du får också se hur vi tar hand om skadade i fält under en stridssituation – snabb kamrathjälp i kombination med egna åtgärder skapar störst möjligheter till överlevnad.

Rätt till god vård
Alla svenska soldater och sjömän har rätt till god vård oavsett var de befinner sig. De löser uppgifter nationellt och internationellt på uppdrag av regering och riksdag och skall skydda Sverige och svenska intressen. De kan stå i meterdjup snö i Arjeplog, de kan vara på ett fartyg på ett stormigt Bottenhav, i en helikopter som skall landa på Gotland eller mitt ute i den 50-gradiga öknen i Mali. De, och deras familjer, behöver tryggheten av att veta att någon kommer att ta hand om dem om något inträffar. Därför behöver vi läkare, sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal som vill göra skillnad på riktigt. De som kan och vill ta hand om dem som skyddar oss, i Sverige och på andra platser på jorden – våra soldater och sjömän.

Vi delar med oss av våra erfarenheter
Det kommer att finnas gott om tillfällen att ställa de frågor som är viktiga för just dig. Kanske om hur den militära utbildningen är och hur man lever i fält. Du kanske undrar en del kring FN-insatsen i Mali, där vi deltar med drygt 230 soldater varav flera läkare och sjuksköterskor. Ofta får vi frågor om hur man verkar under en insats, hur det är att bo på en camp och hur det är att vara hemifrån under lång tid. Du kommer att träffa både läkare och sjuksköterskor som har egna erfarenheter av insatser, både nationellt och internationellt och som gärna svarar på frågor. Samma gäller för dina kursinstruktörer, de har alla mycket kunskap som de så klart delar med sig av.  

Under ”48H” lever du militärt
Tillsammans med andra kvinnor och män bor du i logement, du bär militär uniform och kommer att få pröva på hur det är att äta i fält. Eftersom fysisk träning är viktigt för oss i Försvarsmakten kommer du också att få pröva på det på vårt sätt – efter dina förutsättningar. Kursen börjar fredagen den 20 april klockan 13.30 och vi slutar klockan 13.30 söndagen den 22 april. Vi står för resan från din hemort i Sverige till Göteborg samt boende och mat under kursen, som är avgiftsfri.

Nya möjligheter i våra kvalificerade insatsförband
Kanske vill du jobba deltid i ett militärt insatsförband samtidigt som du behåller din civila huvudarbetsgivare? Kanske vill du jobba heltid i Försvarsmakten, eller är det en koppling till Försvarsmakten på hemmaplan som lockar mest? Oavsett vilket finns det riktigt goda möjligheter att hitta en lösning som passar dig. 

Vilka krav ställer vi på dig som vill gå kursen?
Vi söker i första hand läkare som är eller snart är specialister (anestesi, allmänmedicin, kirurgi och ortopedi) och sjuksköterskor med specialistutbildning (ambulans, anestesi, distrikt, intensivvård och operation), men även andra inriktningar kan vara aktuella. Du som till exempel är miljö- och hälsoskyddsinspektör, tandläkare, veterinär eller apotekare är också välkommen att söka. För att bli antagen till ”48H” behöver du inte ha genomfört någon tidigare utbildning vid Försvarsmakten men får gärna ha någon militär bakgrund (dock är det inget krav). Du måste vara svensk medborgare, ska vara fullt frisk och ha god fysik. Det är också viktigt att du delar vår värdegrund som handlar om alla människors lika värde.

Vad händer efter kursen? 
Valet är ditt – och vårt. Du kan till exempel söka en anställning vid ett krigsförband eller till en specifik befattning vid en internationell insats. Tillsammans kan vi också komma fram till att du skall börja med att gå en Grundläggande Soldatutbildning (GSU) om du inte har någon tidigare svensk militär erfarenhet. GSU-kursen går varje år under fem veckor, antingen v. 21-25 eller v.46-50, på Livgardet utanför Stockholm. Den ger dig grunderna för en framtida anställning i Försvarsmakten. Det gäller oavsett om du söker en deltidsanställning över längre tid eller kanske vill börja med en tidsbegränsad internationell insats, exempelvis i Mali.  

Om din ansökan
Vi vet att många behöver ha lång framförhållning för att kunna delta på 48H. Det är skälet till att vi redan nu öppnar upp för ansökningar till vårens kurs. Senast den 8 oktober måste du ha skickat in din ansökan. Vi går fortlöpande igenom de ansökningar som kommer in för att du som söker skall kunna få ett svar så fort som möjligt. Alla som söker kommer att ha fått besked om de blivit antagna senast den 3 november. För dig som blir antagen till kursen kommer vi sedan att återkomma med mer information som bland annat omfattar detaljprogram, resebeställning mm. 

Om jag har några frågor…?
På vår hemsida www.forsvarsmakten.se/fomedc hittar du mycket information. Det finns också en hel del material på YouTube. Här finns exempelvis filmen ”Sjukvård under insats” som på åtta minuter beskriver vår verklighet som mötte oss i både Afghanistan och Afrika. Om du har några frågor är du givetvis välkommen att kontakta oss på Försvarsmedicincentrum - skicka ett mail till medicinalrekrytering@mil.se så hör vi av oss.

VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN SENAST DEN 8 OKTOBER - OCH KANSKE TILL GÖTEBORG!


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmedicincentrum är ett utbildnings- och kompetenscentrum för försvarsmedicinska frågor beläget i Göteborg. Vid centrumet finns kvalificerad hälso- och sjukvårdspersonal som läkare, veterinärer, sjuksköterskor med mera. Här finns officerare, reservofficerare, civil personal och rekryter. Försvarsmedicincentrum ingår som en del i Göteborgs Garnison.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 23 augusti 2017
  • Plats: Göteborg, Västra Götalands län, Sverige
  • Förband: Försvarsmedicincentrum (FömedC) Göteborg
  • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning: Heltid
  • Sista ansökningsdag:2017-10-08

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan