LSS söker Strilsäksoldater OR1-5 Strilförsvarskompaniet

Om tjänsten

LSS SÖKER STRILSÄKSOLDATER OR1-5 STRILFÖRSVARSKOMPANIET

Strilbataljon:
Flygvapnets Stridslednings- och Luftbevakningsbataljon (Strilbataljon) är en av Försvarsmaktens insatsbataljoner och dess huvuduppgift är luftbevakning av svenskt luftrum samt stridsledning av våra stridsflyg. Strilbataljonen bedriver skarp tjänst dygnet runt, året runt från anläggningar både ovan och under jord. För att lösa bataljonens uppgifter nyttjas bland annat ett flertal typer av radar- och flygradiostationer. Strilförsvarskompaniet ansvarar för bevakning och försvar av bataljonens fasta anläggningar och rörliga delar.

Strilförsvarspluton:
Strilförsvarsplutonens huvuduppgift är att upptäcka, lokalisera, identifiera och motverka säkerhetshotande verksamhet mot flygvapnets och stridsledningsbataljons stridsledningscentraler, radarstationer och radiomaster. Strilförsvarsplutonen kännetecknas av ett flexibelt och rörligt uppträdande över stora ytor. Plutonen är inte bunden till en specifik plats utan vårat insatsområde sträcker sig över hela landet, från norr till söder.

Tjänsten:
Tjänsten är mycket varierande och kan innebära allt från att patrullera långa sträckor med hund i skogen till att eskortera materiel eller personal eller att stationärt lösa en uppgift över flera dygn. Miljön kan vara bullrig, osäker och stressande som t.ex. under en stridssituation.
Alla soldater är grundutbildade på automatkarbin 5C och pistol, men beroende på din befattning kan du också få utbildning på kulsprutor, pansarskott, granatgevär, granattillsats, handgranater, sprängtjänst, minor och förarbevis på t.ex. terrängbil och snöskoter. Om du blir hundförare kommer du och en militär tjänstehund utbildas till ett hundekipage. Plutonen har även befattningarna gruppchef, ställföreträndande gruppchef, stridssjukvårdare och understödsskytt.

Förutom utbildning enligt ovan kommer du, din grupp och pluton att ha omfattande utbildning för att kunna lösa de stora spektrum av situationer vi skall kunna lösa. Där ingår t.ex. säkerhetstjänst, spaningstjänst, stridsutbildning, överlevnad (SERE), närkamp, utbildning på olika radiosystem samt soldatburna sensorer.
Din anställning kan medföra att du har olika beredskaper och jobba under långa perioder utan att ha möjlighet att komma hem på kvällen.

Träning på arbetstid ingår för att upprätthålla och förbättra din fysiska status. Jobbet innebär även att du har internationell tjänstgöringsplikt. Tjänsten ställer höga krav på god fysisk standard, professionalism, flexibilitet och kamratskap hos dig som individ.

Vi söker dig:
Vi söker dig som gillar att jobba i grupp och under högt tempo alla tider på dygnet och i alla väderlekar och klimat. Tjänsten kommer delar av tiden vara mycket fysiskt och psykiskt krävande. Oavsett hur trött du är måste du samtidigt klara av att vara noggrann och säkerhetsmedveten.

Utbildningen är komplex och tar många år innan du fullt ut bemästrar din tjänst, därför söker vi endast dig som har ett långsiktigt engagemang för att jobba inom Försvarsmakten.

För att passa som strilsäksoldat bör du därför vara praktiskt lagd, vältränad och inte ha några allergier mot t.ex. pollen, hundar etc. Du bör också lägst ha körkort klass B.

Personliga egenskaper:
Mycket god samarbetsförmåga och hög social kompetens. Du är fysiskt vältränad och mentalt stabil. Du är redo att utsätta dig för fysiska utmaningar under långa perioder och strävar efter personlig utveckling.
Stor vikt att läggas vid personlig lämplighet.

Kvalifikationer:

 • Svensk medborgare.
 • Genomförd GMU eller värnplikt med godkänt resultat.

Övrigt om anställningen:
Tidsbegränsad anställning upp till 8 år enligt "Avtal om tidsbegränsade anställningar med kontinuerlig tjänstgöring för gruppbefäl, soldater och sjömän inom Försvarsmakten". Provanställning 6 månader tillämpas.
Anställningen innebär heltidstjänstgöring och obligatorisk utlandstjänstgöring. Oregelbunden arbetstid och/eller jour- samt helgtjänstgöring förekommer.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer nationell och internationell arbetsskyldighet. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Anställningsform: Tidsbegränsad
Arbetsort: Uppsala
Beräknat startdatum/tillträde: 15:e Januari 2018 eller efter överenskommelse
Befattningsnivå: OR1-OR5

Ansökningsprocessen:
Rekryteringsdag är planerad till fredagen den 17:e november

Du kommer att få bekräftelse på att vi mottagit din ansökan. Du kan sedan komma att kallas till förbandet för intervju och tester.

Rekryteringsdagen kommer att inledas med fystester för att se om du uppnår kraven för tjänsten (Fälttest 11:30, multitest 300 poäng). Packlista kommer att bifogas om du blir kallad till intervju.

Ytterligare upplysningar om befattningarna:
Fanjunkare William Galante Stf C143 pluton  william.galante@mil.se

Fanjukare Oscar Carlson Stf C141 Pluton oscar.carlson@mil.se

Följ gärna vår verksamhet på Instagram 1614. Strilförsvarskompaniet!

Fackliga kontaktpersoner:
OFR/S Per Gustafson + 46 (0) 702 43 60 88
OFR/O Ärna Peter Oscarson + 46 (0)18 19 63 68
SACO Borka Medjed-Hedlund + 46 (0) 703 36 37 20
SEKO Mari-Ann Larsson + 46 (0)708 27 68 53

Dokument att bifoga din ansökan:

 • Personligt brev
 • CV med referenser
 • Personligt foto
 • Gymnasiebetyg samt ev. andra betyg
 • Intyg från annan meriterande utbildning

Välkommen med din ansökan senast 2017-10-03


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Luftstridsskolan är flygvapnets gemensamma kompetenscentrum för utveckling och utbildning.
Vid Luftstridsskolan, LSS finns Utvecklingsenhet Luft som leder utvecklingen av flygstridskrafterna förkrigsförbandens behov. LSS har fyra flygvapengemensamma skolor; Flygskolan, Stridslednings- och luftbevakningsskolan, Flygbefälsskolan, Basbefälsskolan inklusive R 3 utbildning. Luftstridskolan är en flottilj som innehåller krigsförbanden 16:e flygflottiljen med 5. Basenheten samt 161. Stridslednings- och luftbevakningsbataljonen med uppgifter avseende beredskap och insatser inom flygbas och ledning. Luftstridsskolan har verksamhet på åtta orter spridda över hela landet.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 08 september 2017
 • Plats: Uppsala, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Luftstridsskolan (LSS) Uppsala
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • Sista ansökningsdag:2017-10-03

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan