Eldledningssoldat A 9 / Artbat

Om tjänsten

ELDLEDNINGSSOLDAT

Du och din eldledningsgrupp befinner sig mitt emellan fiendens artillerield och ditt eget förband. Din grupp har fått i uppgift att med understöd av stridsflyg lokalisera, identifiera och oskadliggöra fiendens artilleripjäser. Plötsligt upptäcker ni ett fientligt luftvärnssystem som skyddar motståndarens grupperingsplats. Ni begär och leder in artillerield mot luftvärnssystemet samtidigt som ni ber flygplanen avvakta. Snart är hotet avvärjt och ni kan leda in stridsflygplanen mot det primära målet.

Du och din grupp har i uppgift att understödja andra förband med att ta ut koordinaterna för var motståndaren befinner sig och med hjälp av artilleri, granatkastare eller stridsflyg bekämpa dem.

Som soldat på en lätt eldledningsgrupp har du antingen befattningen Eldledningsbiträde eller Eldledningssignalist.

Eldledningsbiträdets uppgift är att med hjälp av gruppens sensorer, så som EOI (eldlednings- och observationsinstrument), Laseravståndsinstrument, kikare, kompass och karta ta ut koordinater på motståndarens gruppering.

Eldledningssignalistens uppgift är att med gruppens sambandsmedel tillse att samband till högre chef och skjutande enheter alltid är upprättat, samt skicka in spanings- och målrapporter.

Som Eldledningssoldat kan även möjligheten finnas att utbilda sig till stridssjukvårdare, genomföra gruppchefsutbildning och på sikt utbilda sig mot att tjänstgöra på en medeltung eldledningsgrupp där man uppträder med eldledningspansarbandvagn 90, som är en variant på stridsfordon 90 men specialanpassad för eldledning.

Eftersom eldledningsgrupperna har förmåga att bekämpa mål med flyg genom en JTAC (Joint Terminal Attack Controller) kan eldledningssoldaten komma att biträda gruppens JTAC i förberedelserna och genomförandet av bekämpning med flyg.

Den lätta eldledningsgruppen uppträder vid barmarksförhållanden med lätta personterrängbilar och till fots. På vintern uppträder gruppen även med snöskoter och skidor för att ta sig fram i terrängen oupptäckta.

Den lätta eldledningsgruppen uppträder enskilt i terrängen med tung utrustning. Ett jobb som kräver att du är mycket fysiskt och psykiskt uthållig då gruppen ofta opererar enskilt bakom motståndarens linjer.

Utlandstjänstgöring kan komma att förekomma då A9 har uppgiften att bemanna utlandsstyrkan med J-FIST (Joint Fires Support Team) under vissa perioder.

KRAV

 • Svenskt medborgarskap.
 • Genomförd och godkänd av FM säkerhetsprövning (genomförs i samband med anställning).
 • Lägst genomgått GMU, alt. Värnplikt med godkänt betyg.

MERITERANDE

 • Utbildad inom markstrid, jägartjänst, spaningstjänst eller eldledning.
 • Utbildad på vapensystem (KSP58, KSP90, GRG m/48, Pansarskott, Granattillsats).
 • Genomförd internationell insats.
 • B-körkort.

ANSTÄLLNING

Heltidstjänstgöring/Kontinuerlig tjänstgöring. 6 månaders provanställning tillämpas vid nyanställning

TILLTRÄDE

Anställning påbörjas V 45, Måndag

LÖN

Enligt avtal

ANSÖKAN

Dokument att bifoga i din ansökan

 • Personligt brev
 • CV med referenser
 • Intyg på betyg och utbildningsbevis

Sista datum för ansökan 2017-10-23. Urval sker löpande och sökande kontaktas så fort som möjligt för kompletterande prövning.

KONTAKT

Plutonchef  Sensor

Johan Ström Johan.g.strom@mil.se  Tjänstetelefon 070-5617605


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Artilleriregementet, A 9, är Försvarsmaktens kompetenscentrum för indirekt bekämpning. Regementet bevarar och utvecklar kompetenser, materiel och metoder för framtidens förmåga att upptäcka och träffa mål från långa avstånd och med hög precision. A 9 har funktionsansvar för CAS (Close Air Support) - att leda flygunderstöd mot markmål samt för vädertjänsten inom Armén i Försvarsmakten. Strid i vintermiljö är en särskild kompetens för förbandet i Boden.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.


Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 06 oktober 2017
 • Plats: Boden, Norrbottens län, Sverige
 • Förband: Artilleriregementet 9 (A 9) Boden
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • Sista ansökningsdag:2017-11-06

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan