En svensk pilot har skjutit ut sig under insats och behöver sjukvård och transport till hemmabasen. Du och din patrull släpps av i det fientliga bergsområdet och lyckas med hjälp av en spårhund lokalisera den skadade piloten. Sjukvårdaren stabiliserar den skadade på en bår som ni alla får hjälpas åt att bära i säkerhet i väntan på sjukvårdshelikoptern.

Din huvuduppgift som flygbasjägare är att undsätta svensk militär som hamnat i nöd under en stridssituation eller som havererat med sitt fordon eller flygplan. Du ingår i en patrull om totalt sex personer och en hund. Tillsammans ansvarar ni för att ta hand om eventuella skador samt för att skydda och transportera den nödställde personen tillbaka till hemmabasen.

Ni arbetar tillsammans med ett helikopterförband, som ser till att ni kan landa så nära personen som möjligt. Om det råder en hotsituation kan du och din patrull släppas ner en bit ifrån och istället ta er fram den sista biten till fots eller med fyrhjuliga motorcyklar som helikoptern fört med sig.

Eftersom uppgifterna i huvudsak löses i grupp måste du vara en bra lagspelare, kunna åsidosätta dina egna behov och alltid vara beredd att göra ditt allra yttersta för patrullen.

Redan som ny får du, efter intresse och lämplighet, specialisera dig på att bli antingen hundförare, signalist, jägarsjukvårdare, fordonsförare eller specialist på till exempel fältarbete, sprängtjänst eller prickskytte.

En vanlig dag går ut på att öva soldatkunskaper varvat med mer befattningsspecifika uppgifter. En mindre del av tiden tillbringar du i lektionssalen, övrig tid är du mestadels ute i skog och mark.

Hundföraren jobbar tillsammans med sin hund för att bli ett duktigt ekipage, fältarbetaren, signalisten, som ansvarar för sambandsmateriel som radio och utrustning för satellitkommunikation, och fordonsföraren får teknisk utbildning, och sjukvårdaren kan exempelvis praktisera på ett civilt sjukhus.

Oavsett vilken befattning du har tillbringar du mycket tid tillsammans med din patrull för att ni ska bli den nära sammansvetsade enhet ni måste vara för att tillsammans ta er dit ni ska och lösa era komplexa och krävande uppgifter.

En flygbasjägare ingår i en patrull om sex personer och en hund, och undsätter egen personal som hamnat i nöd.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Kompletterande prövning

Sökande till denna befattning genomför en kompletterande prövning

Läs mer

Liknande befattningar

Jägarsoldat

Jägarsoldaten utför krävande uppgifter exempelvis spaning och strid. Du ska kunna lösa uppgifter under svåra förhållanden och på svårtillgängliga platser.