Lastbilsförare Hemvärnet

Tillhör Hemvärnet inom arbetsområdet Försörjning och transport.

Klockan närmar sig midnatt och du och din grupp marscherar under tystnad genom skogen. Du och en grupp andra förare har i uppdrag att transportera ammunition från närmaste regemente till en grupperingsplats i skogen och där vägen tog slut fick ni hoppa ur era fordon och fortsätta till fots med lasten den sista biten. Du vet att ni har ytterligare en timme kvar att gå och du längtar efter att få din välbehövliga dygnsvila på sex timmar. Under morgondagen ska du utföra flera transportuppdrag som kommer att kräva full fokus.
Som lastbilsförare är din huvuduppgift att utföra transporter. Du ska även kunna försvara dig själv och ditt fordon.

Som lastbilsförare inom Hemvärnet är det din uppgift att transportera materiel. Du måste vara en säker och stabil förare oavsett om du färdas i stadsmiljö eller terräng och oavsett vilka väderförhållanden som råder. Du ska även kunna skydda dig själv och ditt fordon.

I din befattning ska du kunna delta i fordonsmarscher. Det innebär att du och andra förare kör era fordon i grupp efter en uppgjord plan, där vägval, alternativa vägar, tankning och reparationer är bestämda på förhand. Som lastbilsförare ska du även kunna delta i eskortkörningar och du har då i uppgift att köra tillsammans med ett fordon som du skyddar.

Som förare ansvarar du för vården av ditt fordon och du måste också kunna hantera skador på lastbilen. Du bär samma stridsutrustning som övriga soldater i ditt förband och du hanterar ditt tjänstevapen, Ak 4B väl.

Genom att öva med ditt förband får du den kompetens du behöver för att kunna lösa dina uppgifter i skarpt läge. Du måste vara rutinerad på att köra ditt fordon och van att tempoväxla och agera snabbt i pressade lägen.

Som lastbilsförare är du specialist och du får din utbildning av Bilkåren. Vid godkänd utbildning får du ett civilt C-körkort (körkort för tung lastbil) och ett militärt förarbevis. Du utbildas även i lasthantering och får viss tilläggsutbildning i till exempel kran, bakgavellyft och tipp.

Efter din utbildning kan du tjänstgöra i stab både på bataljon och kompani i Hemvärnet. Du kan också tjänstgöra på en CBRN-pluton eller som lastbilsförare/drivmedelsman i en tanknings- och laddningsomgångsgrupp (TOLO-grupp) inom Hemvärnet.

Liknande/Relaterade befattningar

Liknande/Relaterade befattningar

Olika befattningar samspelar med varandra.

Liknande befattningar har flera gemensamma nämnare med din valda befattning.

Relaterade befattningar är de du kommer att tjänstgöra tillsammans med.

 

Är det här du?

Fysiskt

Teoretiskt

Tekniskt

Stressigt

Som lastbilsförare måste du vara en rutinerad förare med vana av stora fordon. Du kan tempoväxla och agera snabbt i pressade lägen. Du har ett intresse för trafiksäkerhet och vill arbeta med logistikfrågor.

Ansökningsrelaterad information

Krav på grundutbildning: Nej

Krav på officersutbildning: Nej

Krav på specialist­officers­utbildning: Nej

Aktuellt om ansökan

Anmäl intresse

Kontakta yrkesinformatör

Här kan du tjänstgöra som Lastbilsförare Hemvärnet