Solen skiner, det är 26 grader varmt. Du marscherar uppför slottsbacken mot Kungliga slottet där tusentals turister från hela världen har samlats på borggården för att titta på dagens vaktavlösning. Ni närmar er Storkyrkan och börjar spela på era instrument: Allas ögon och öron är riktade mot dig och trots att du är trött efter paraden genom Stockholms gator får ingenting gå fel – som musiksoldat är du en del av Försvarsmaktens mest kraftfulla PR-vapen.

Vaktparaden är den vanligast förekommande uppgiften för dig som musiksoldat i någon av musikkårerna. Du kommer också att medverka under andra statsceremoniella sammanhang, som till exempel nationaldagsfirandet, vid statsbesök och på kungafamiljens födelsedagar. Tillsammans med förbandsspelningar är de här uppdragen verksamhetens stomme.

Utöver ceremoniella spelningar kommer du också att medverka vid flera sittande konsertproduktioner, och musikkårerna gästar varje år såväl militära som civila musikfestivaler både i Sverige och utomlands.

Som musiksoldat kan du också få åka till ett insatsområde och spela musik i samband med att ett förband lämnar platsen och ett nytt förband anländer.

Du gör din grundutbildning i antingen Arméns musikkår eller i Livgardets dragonmusikkår. Arméns musikkår är en fullstor symfonisk blåsorkester med totalt ett 50-tal musiker, medan Livgardets dragonmusikkår består av ett 30-tal musiker på bleckblås och slagverk. Livgardets dragonmusikkår är Sveriges enda beridna musikkår.

Som musiksoldat i någon av kårerna får du enskilda lektioner på ditt instrument, och även utbildning i orkesterspel och paradverksamhet. Du kommer också att genomgå en grundläggande militärutbildning där du bland annat lär dig att hantera olika vapen och att överleva ute i skog och mark.

I ditt jobb som musiksoldat måste du vara lyhörd och ha lätt för att samarbeta. Orkesterns resultat står och faller med varje individ och är beroende av att samtliga gör sitt yttersta i alla lägen. I gengäld får du med dig oförglömliga upplevelser – och en fantastisk språngbräda ut i musikerlivet.

En musiksoldat spelar musik vid vaktparaden, statsbesök och andra ceremoniella sammanhang och ingår i Arméns musikkår eller i Livgardets dragonmusikkår.

Liknande befattningar

Hemvärnsmusiker

Som hemvärnsmusiker ingår du i en musikkår som uppträder vid till exempel förbandsceremonier, högvaktsavlösningen på Kungliga slottet i Stockholm och civila musikfestivaler.

Reportage

Malin Gustavsson, soloflöjtist

"Utmaningen ligger i att leverera ett professionellt resultat vid rätt tillfälle, trots kyla och långa väntetider."