Vagnen saktar ner och står sedan stilla. Du beordrar skytt och förare att avvakta medan du fokuserar på det kalla skenet från skärmen. Där andra bara skulle se en härva av symboler och bokstavskombinationer framträder för dig en tydlig karta – egna och andras trupper och vapenslag, deras rörelser och avsikter. Varje litet knaster i lurarna får dig att hålla andan. Plutonchefens eldorder kan komma när som helst.

Stridsfordon 90 används främst för att understödja stridsvagnarnas framryckning. Under en insats ingår du och vagnens förare och skytt i ett mekaniserat skyttekompani som har en specifik uppgift att lösa.

Du är specialist på ditt fordon och har under utbildningens sista termin tränats i den taktik och stridsteknik som är kopplad till just denna typ av fordon. Som vagnchef har du också kunskap om de uppgifter som utförs av kamraterna i vagnen.

Vagnchefen leder från vagnen med hjälp av olika sambandssystem och reglerar elden med hjälp av riktmedel. I mörker används termiska hjälpmedel för att identifiera mål. När skyttegruppen jobbar utanför vagnen kan arbetet innefatta att försvara tillsammans med skyttegruppen.

Du leder förbandet med hjälp av digitalt kartunderlag och måste alltså kunna hantera denna teknik. I övrigt är du stresstålig och kan snabbt hantera och värdera mycket information för att därefter fatta egna beslut.

Som gruppchef bedriver du direkt ledarskap på lägsta nivån, vilket innebär att du lever med dina soldater dygnet runt i samma miljö. Därför är det viktigt att du har personlig mognad och vågar fatta beslut och agera.

Som specialistofficer med inriktningen vagnchef har du två olika roller – chef och instruktör. För att kunna utbilda i systemen måste du själv ha jobbat med systemen under lång tid. Som instruktör utbildar du också soldaterna i Försvarsmaktsgemensam soldat- och sjömansutbildning, FSS.

Du läser till vagnchef stridsfordon 90 vid Markstridsskolan, MSS, i Kvarn.

Som vagnchef leder du ett stridsfordon 90 i uppgiften att understödja stridsvagnar under insats samt arbetar som instruktör inom ditt specialområde och i grundläggande soldatutbildning.

Liknande befattningar

Vagnchef stridsvagn

Vagnchefen leder en stridsvagn i uppgiften att bekämpa andra stridsvagnar under insats samt arbetar som instruktör inom ditt specialområde och i grundläggande soldatutbildning.