Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Militär grundutbildning med plikt

Under hösten 2016 presenterades betänkandet "En robust personalförsörjning av det militära försvaret" (SOU 2016:63). I betänkandet föreslås bland annat att unga kvinnor och män kan kallas in till militär grundutbildning med plikt för att senare krigsplaceras. Utifrån den information som finns i dagsläget har vi listat vanliga frågor och svar.

I dag är det helt upp till dig själv om du vill genomgå en militär grundutbildning för att engagera dig i Sveriges försvar. Även i fortsättningen kommer du att kunna ansöka frivilligt till Försvarsmakten. Den stora skillnaden blir, enligt förslag i betänkandet "En robust personalförsörjning av det militära försvaret" (SOU 2016:63), att du kan kallas in till en utbildning med plikt. Själva utbildningen sker dock på samma villkor oavsett om du har sökt själv eller blivit uttagen med plikt.

   

Vanliga frågor