Hej, jag är konsult och deltidssoldat

Jack Makoszewski, 30 år, jobbar som konsult på IBM samtidigt som han är gruppchef på Livgardet.
- Jag gjorde värnplikten 2004 som bevakningssoldat på Livgardet. Det är tio år sen men jag minns tydligt vad jag tänkte och varför jag sökte mig till Försvaret.

Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Niklas Ehlén/Försvarsmakten Foto: Photographer: Niklas Ehlen; Niklas ehlén / nicehl01

Jack var tre år när han kom till Sverige, 1986, efter att hans familj flydde från det hårda kommuniststyret i Polen. 

− Vi visste inte vart vi skulle hamna – Kanada, USA, England… Men Sverige tog emot oss och vi fick uppehållstillstånd, följt av svenskt medborgarskap. Jag har haft en önskan om att återgälda det och ett sätt är att tjänstgöra i Försvarsmakten.

Hästintresset avgjorde

Redan på mönstringen hade Jack siktet inställt på Livgardet och beridna högvakten. Att få vara ansiktet utåt för Försvarsmakten och att kunna väva in sitt hästintresse var det som lockade.

− När jag var 13 år började jag rida. Det var ett udda steg för en tonårskille. Vi bodde i Halmstad då och jag åkte ut och tittade när det var öppet hus i en ridskola. Sedan red jag två-tre gånger i veckan i nästan två år, fram till gymnasiet. Lite senare tog jag upp ridningen igen. När jag har fått en idé eller satt ett mål så kör jag, jag är inte rädd för att gå min egen väg. Jag har nog en tendens att välja de vägar som är mest utmanande, på gott och ont. Man måste våga ta för sig och kämpa lite, vill man något så måste man ju jobba för det.

Studier i Japan och Storbritannien

Efter värnplikten på Livgardet stod universitetsstudier på Jacks agenda. Han flyttade till Storbritannien och tog en kandidatexamen i statsvetenskap samt internationella relationer, med ett års studier i Japan. Dessutom skaffade han sig sommarjobb i USA två år i rad, på ett läger för barn, med ridning på schemat – ett uppdrag där Jack även ansvarade för stallet.

Efter examen fanns tankarna på Försvarsmakten där. Samtidigt hade han alltid velat studera juridik.

− Jag läste en magisterexamen i Internationell rätt och sedan, via Försvarsmaktens hemsida, såg jag att de sökte högvaktsoldater i Boden. Jag blev erbjuden tidsbegränsad anställning som patrullchef. Jag fick ett stort ansvar och väldigt spännande uppgifter, säger han.

Varvar IBM med högvakten

Idag tjänstgör han som gruppchef på Livgardet, på deltid. Samtidigt är Jack anställd på IBM som försvarskonsult.

− Jag jobbar med implementeringen av ett gemensamt affärssystem för Försvarsmakten, det så kallade Prio-systemet. Jag har en heltidstjänst här på IBM med ett avtal om att bli frisläppt när Försvarsmakten behöver det. I praktiken innebär det att jag framförallt behövs under högsäsongen på sommaren samt under eventuella stridsövningar. I somras gjorde jag 25 högvakter varav 15 beridna, berättar Jack.

Det råder inget tvivel om hans känsla och engagemang när han beskriver sina upplevelser från beridna högvakten.

− Det är en väldigt mäktig känsla att rida genom Stockholm i sin blå uniform med en mauserkarbin på ryggen och sabel i handen, och med musikåren i täten. Det känns prestigefullt och roligt att vara Försvarsmakten ansikte utåt och jag känner en stolthet över att vara en del av en 300 år gammal tradition.

Mer passion för uppdragen

Tiden inom Försvaret har gett värdefulla lärdomar för karriären på IBM.

− I det civila har jag helt klart nytta av min disciplin, uthållighet och samarbetsförmåga från Försvaret. Jag har lärt mig att bortse från mina egna behov för ett större syfte, plus att ha en öppen kommunikation och en flexibilitet i jobbet.

Jack ser dessutom flera fördelar med att växla mellan det civila yrkeslivet och Försvarsmakten.

− Tack vare min deltidstjänstgöring får jag chansen att utvecklas på två fronter. Att gå mellan IBM och en vecka i naturen där vi övar anfall, eller några dagar i högvakten, nollställer mina sinnen. Jag får ny energi och motivation, kanske ett nytt perspektiv på något jag fastnat i. Jag kan gå in med mer passion i mina uppdrag.

De olika rollerna ger efterlängtade utmaningar.

− Jag har en drivkraft att hela tiden lära mig mer, hela tiden utvecklas i mina olika roller. Om du inte utsätts för nya utmaningar och miljöer så stelnar du lite - du slutar växa som person. Under hösten har jag fått gå gruppchefsutbildningar med målet att ta steget upp till sergeant. Det har jag stor nytta av om jag hamnar i ledarskapsbefattning även i det civila framöver, konstaterar Jack och tillägger:

− Min ambition och min dröm för framtiden är arbeta för ett världsledande företag där det finns utvecklingsmöjligheter och där jag kan bidra till både organisationen och till samhället i stort. Samtidigt som jag kan fortsätta att utvecklas inom Försvaret.

Jacks väg

2004
Värnplikten som bevakningssoldat på Livgardet.

2005
Studier i statsvetenskap och internationella relationer, i Storbritannien och Japan.

2009
Kandidatexamen klar. Läser vidare och tar en magisterexamen i juridik (klar 2012).

Hösten 2012
Tidvis tjänstgörande som högvaktssoldat och patrullchef i Boden.

2013
Konsult på IBM samt tidvis tjänstgörande gruppchef/ bevakningssoldat på Livgardet.