Hej, jag är studerande och hemvärnsbefäl

Kent Munyua, 36 år, delar sin tid mellan uppdraget som Samverkansbefäl inom hemvärnet i Luleå, psykologstudier samt sitt extrajobb som taxichaufför i Umeå. Hans roll i Försvaret vässar hans ledaregenskaper har många paralleller till framtida psykologuppdrag.

- Jag gjorde värnplikten 1998 som kompaniartillerichef på I19 i Boden. Efter det arbetade jag ett tag inom vården innan jag sökte in till psykologprogrammet vid Umeå universitet. I dag läser jag sista terminen på den femåriga utbildningen, berättar Kent Munyua.

Lusten att lära sig om ledarskap och att få utmana sig själv gjorde att Kent 2003 sökte sig till Hemvärnet i Boden där han snabbt blev ställföreträdande plutonchef. I dag är han samverkansbefäl på ett bevakningskompani.

- Vi bevakar olika skyddsobjekt, det kan vara en flygbas, en radaranläggning eller en viktig mast. Under övningar lär vi oss allt från hantering av sabotageverksamhet till eftersök av försvunna människor.

Gillar att motivera och leda

Under ett år deltar Kent i krigsförbandsövningar i sex dygn. Som Hemvärnsbefäl har han även larmberedskap ifall något skulle hända. Som 2006, då han och kollegorna bistod räddningstjänsten i en stor skogsbrand i Harads.

- Det ger mig mycket att tjänstgöra i Hemvärnet. Jag tycker om att leda och motivera grupperna på plutonen. Många får en ökad självkänsla och ett ökat självförtroende, och vi har en härlig kamratskap, berättar Kent.
Parallellt med sin tjänstgöring i Boden och Luleå pendlar han till sina psykologstudier i Umeå. Han kan se fördelar med kunskaperna från Hemvärnet, inför framtida psykologuppdrag.

- Inom psykologin kommer jag att möta personer med psykisk ohälsa - som sover dåligt, äter dåligt, är stressade och känner att de är på gränsen till vad de klarar av. Då har jag stor nytta av mina erfarenheter från Försvaret. I mitt förband handlar det jättemycket om att visa förståelse och vara tolerant mot olika personer i väldigt pressade situationer.

Konsten att få andra att prestera

Han konstaterar att han lärt sig mycket om ledarskap i Hemvärnet, där hans roll handlar mycket om att få andra att prestera.

- Jag minns när jag hjälpte en person som skulle åka skidor en hel natt. Han pendlade mellan att vara helt utmattad och nära att ge upp, till att hitta den där extra energireserven. Jag gick fram, pratade lugnt och utmanade hans tankemönster. Det känns meningsfullt att kunna peppa människor till att gå från att knappt kunna byta sina långkalsonger, av utmattning, till att stötta andra runtomkring sig, säger Kent som gått en hel del ledarskapskurser inom Försvarsmakten.

Utbildningen känns modern, menar han.
- Jag har märkt att Försvaret ligger långt fram när det gäller utbildningsnivå, jag känner igen mycket från mina psykologstudier och man alltid refererar till de senaste rönen.

De kommande åren, när psykologstudierna är klara, tänker Kent Munyua avrunda sitt extrajobb på kvällar och helger som taxichaufför. Hemvärnsjobbet håller han dock hårt i.

- Hemvärnet är en del av min framtidsplan, jag vill absolut fortsätta här när jag börjar arbeta som psykolog. Gärna som kompanichef, om chansen dyker upp någon gång framöver.

Kents väg

1998
Värnplikt 15 månader, kompaniartillerichef på I19, Boden.

2003
Hemvärnssoldat, Överluleå-Hvkomp

2004
Ställföreträdande plutonchef, Boden-Hvkomp

2008
Plutonchef, Boden-Hvkomp

2009
Hemvärnssoldat, Boden

2010-2013
Ställföreträdande plutonchef, Luleå-Hvkomp

2014
Samverksanbefäl, Luelå-Hvkomp