Hej, jag är signalist på deltid

Marcus Karlsson, 27, tjänstgör som deltidssoldat och signalist vid Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur. Det innebär att han deltar i övningar och utbildningar vid flera olika tillfällen under året, samtidigt som han studerar till civilekonom och jobbar på bank.

Porträtt av Marcus
Foto: Niklas Ehlén

Marcus Karlsson gjorde värnplikten 2006-2007 på Jägarbataljonen i Arvidsjaur som signalist och ställföreträdande gruppchef. Mellan 2010 och 2013 var han med i hemvärnet i Stockholm, där han bor med sin fru och son.

− Jag tyckte om att göra värnplikten och jag funderade på att söka en officersutbildning efteråt. Samtidigt var jag intresserad av ekonomi och kom in på civilekonomutbildningen vid Stockholms universitet, där jag började studera 2010. Nu går jag min åttonde termin och snart är jag färdig civilekonom.

Nostalgitripp på köpet

Sedan några månader tillbaka är Marcus Karlsson återigen knuten till Arvidsjaur, på deltid.

− Jag hade läst på Försvarsmaktens hemsida om möjligheten till tidvis tjänstgöring. Jag sökte och blev kallad till tester. Sedan fick jag besked om att uppdraget med tidvis tjänstgöring som signalist i Arvidsjaur var mitt. Det kändes väldigt roligt. Jag har hittills deltagit i utbildning kring ett nytt vapensystem som införts efter att jag gjorde lumpen och lärt mig ett nytt signalistsystem.

Hans första resa tillbaka var som en enda stor nostalgistund, konstaterar han.

− Det är en speciell stämning i Arvidsjaur, några av landets bästa befäl och soldater finns där. Alla är väldigt drivna och duktiga. Det är väldigt inspirerande människor att umgås med, jag känner mig pushad på ett bra sätt. Alla drar upp varandra till en bra nivå. Befälen månar dessutom verkligen om oss, frågar hur vi mår och trivs. De är inspirerande kollegor nu.

Variation som lockar fram topprestationer

De olika delarna av Marcus vardag gör honom motiverad och peppad att prestera på topp på alla fronter.

− Det här är en fantastisk kombination som ger mig en rolig bredd i livet. I skolan läser jag och jobbar framför datorn. I mitt extrajobb på banken ringer jag runt till kunder för att bjuda in dem till rådgivning. Min tjänstgöring i försvaret blir en efterlängtad chans att vara ute i naturen och göra något fysiskt. Det är lite som semester, ett avbrott från vardagen som funkar med studier, extrajobb och familj. Jag får åka iväg på äventyr helt enkelt. Att det är på deltid gör samtidigt att jag hinner bli taggad inför övningarna eftersom jag varvar det med skolbänken och kontorsjobb.

En annan bit av vad som lockar med den tidvisa tjänstgöringen är enligt Marcus kollegorna och gemenskapen.

− Vi är en pluton, ungefär 30 personer, med tidvis tjänstgörande i Arvidsjaur. De flesta bor i Stockholm och vi umgås en del på fritiden. Det har blivit en rolig gemenskap vilket gör att tjänstgöringen i Arvidsjaur blir något som jag ser fram emot ännu mer. Det blir en tillhörighet och det känns bra att vara en del av något. Jag är stolt över att tillhöra Försvarsmakten, berättar han och tillägger att gruppen dessutom består av en spännande mix av människor – en ingenjör, tre poliser, två läkare...

Perfekt kombination

Något som Marcus också har noterat är att många av deltidssoldatkollegorna verkligen kan kombinera sina erfarenheter från det militära och det civila.

− Två i min pluton är snart färdiga läkare, de kan verkligen dra nytta av övningar och kurser inom Försvarsmakten i sina civila jobb, eftersom de är sjukvårdare i Arvidsjaur. Tre är snart färdiga poliser och de har ju nytta av såväl all fysisk träning från övningarna som av att träna vapenhantering. För dem är det här en perfekt kombination.

För egen del hoppas Marcus Karlsson kunna fortsätta att kombinera ett civilt jobb och deltidstjänstgöring inom Försvarsmakten, även efter att han avrundat sina studier.

− När jag är klar med min utbildning hoppas jag på en fortsättning på banken där jag jobbar extra, gärna som privat rådgivare eller kapitalförvaltare. Jag har också praktiserat på amerikanska ambassadens handelsavdelning som commercial specialist och hjälpt amerikanska företag som vill etablera sig i Sverige. Det vore också en intressant karriär att kombinera med deltidstjänstgöringen.

Värdefulla erfarenheter från försvaret

Marcus är övertygad om att många arbetsgivare ser det som en merit att ha erfarenhet från Försvarsmakten.

− Du lär dig massor som du har nytta av i det civila, som att vara noggrann och att köra på tills något funkar. Du har med dig en uthållighet, du vet att du kan jobba på hårt fast du är jättetrött tills ett problem är löst. Dessutom är din självkännedom stor, du vet vad du går för. Inte minst blir du väldigt bra på att jobba i grupp och att komma överens med olika typer av människor. Ni kan lösa uppgiften även om ni inte är en perfekt sammansatt grupp.