En dag av väntan

Det är skitväder. Nollgradigt och snön blåser från sidan. Artilleristerna från A 9 snoozar i sitt varma och fuktiga tält som är halvvägs nedgrävt i meterdjup snö. På den slaskiga parkeringsplatsen strax intill står deras tunga pansarfordon uppställda, redo för avfärd. Men inget händer.

Efter frukosten tar Carolina på sig en hjälm med hörlurar där hon kan höra radiotrafiken. Soldaterna i vagnen brukar turas om att hålla koll på radion. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Så slår klockan 09:00. Eldvakten som vakat över dieselkaminen de två sista morgontimmarna behö­ver inte väcka soldaterna. De ligger eller halvsitter redan upp och talar om kon­stiga saker som några av dem har gjort eller sagt i sömnen. Plötsligt bryter alla ut i gapskratt. En av dem har somnat sittandes.

– Åååh. Jag skulle kunna döda för en dusch just nu, säger en av soldaterna på skoj.

– Ja nu har man fått naturliga dreadlocks. Hörde ni förresten att de hittade två helt nya typer av baciller i Bob Marleys dreads när han dog, säger en annan.

Morgonrutiner

En halvtimma senare har soldaterna fått på sig kläder och stridsutrustning och påbörjat sina morgonrutiner. Frukost äts, tänder borstas och vaktpos­ten på den slaskiga parkeringsplatsen blir avbytt. I en av de stora pansar­terrängbilarna sitter soldaten Carolina Ask och äter Försvarsmaktens frystorka­de tropiska frukost ur en påse.

– Det är någon slags havregröt med ett försök till fruktsmak. Helst skulle jag bara vilja ha en stor j­a pizza, säger hon och kompisarna skrattar instämmande.

Carolina är soldat på 911. artilleri­bataljonen som tillhör A 9, och nu befinner hon sig på Cold Response som är norska försvarsmaktens stora slutöv­ning i Nordnorge.

– Hitresan från Boden tog 22 timmar. Vi spelade kort och lyssnade på radio. Men just nu handlar det mest om att hålla sig varm och torr. Man blir blöt av regnet och kall av vinden, säger Carolina.

Att tillhöra artilleriet betyder i regel att man befinner sig bakom frontlinjen och skjuter långtgående projektiler över de egna trupperna på motståndaren. Det innebär att man ibland behöver en stor portion tålamod i väntan på rapporter från fronten och order från bataljons­ledningen.

– Hittills har jag mest kollat efter läck­age, gjort felsökningar och flyttat metall­länkar så att snökedjorna ska passa på fordonen. Just nu händer det inte så mycket men man måste vara beredd att tempoväxla. Jag är ju både mekaniker och soldat, säger Carolina Ask.

Kan lite om mycket

Hon är anställd som pjäsmekaniker vil­ket betyder att hon hjälper kompaniet med reparationer och underhållsarbete av fordon, artilleripjäser och elverk.

– Jag ska kunna hitta felet snabbt när något inte fungerar och åtgärda det. En pjäsmekaniker är någon som kan lite om mycket. Sedan har vi systemtekni­ker som är mer specialiserade på speci­fika system, säger Carolina Ask.

Bakom sig har hon en tio veckors grundläggande mekanikerutbildning som hon genomförde efter den grund­läggande militära utbildningen.

– Hittills har det mest blivit arbete med fordon, och inte så mycket arbete med pjäser. Jag gillar att meka och laga grejor, och jag är inte färdigutbildad än, säger hon.

Efter att ha bytt en trasig glödlampa, stått på vakt, väntat på order om om­gruppering nio timmar och städat en stö­kig container kommer den efterlängtade ordern om omgruppering. Tältför­läggningen rivs snabbt och förpackas i containrar. Fordonen lastas och färden bär av norrut, närmre striden, på den hala och slingriga Europaväg 6.

Björn Westerdahl

Fakta
 • 09:00
  Väckning av eldposten.
 • 09:30
  Frukost, tandborstning, toalettbesök.
 • 10:30
  Plutonchefen kollar läget med soldaterna, hur natten har varit och om förarna har fått tillräckligt med sömn.
 • 12:30
  En av fordonsförarna med­delar att en glödlampa har gått sönder. Carolina byter till en ny.
 • 13:00
  Dags att stå vaktpost enligt postlistan. Carolina och kompisen Lovisa vaktar för­läggningen och fordonen en timme.
 • 14:00
  Carolina och Lovisa går till­baka till tältet för att ta ned kläder som har hängt på tork.
 • 14:10
  Plutonchefen ger order om att den stora containern ska städas. Carolina och Lovisa hugger in.
 • 15:10
  Plutonen får order om att göra sig marschfärdiga. Tält­förläggningen rivs och allt packas i fordon och contain­rar. Soldaterna inväntar nya order om avmarsch.
 • 17:30
  Pjäskompaniet ger sig iväg norrut längs Europaväg 6 i jakt på ny förläggningsplats.
 • 18:00
  Framme vid ny för­läggningsplats.
 • 18:30
  Ny förläggningsplats sätts upp.
 • 19:30
  Den nya förläggning­en är klar.
 • 20:00
  Middag.
 • 22:00
  Sängdags. Eldposter och vaktposter på ­börjar sina arbets­pass.
Carolina Ask

Ålder: 20

Bor: Luleå tillsammans med pojkvän.

Anställd sedan: Augusti 2011.

Favoritbok: Häxa av Celia Rees.

Favoritpryl: Bilen (som behöver underhåll).

Framtid: Jobba kvar så länge det känns kul, annars plugga.

Cold response

Cold Response är den norska försvarsmaktens slutövning i vintermiljö. 2012 deltog över 16 000 soldater, officerare och civilanställda från 15 olika nationer i övningen. Syftet var att träna en multinationell insats i subarktiskt klimat. Övningen genomfördes i Nordnorge från Narvik i söder till Tromsö i norr. I övningen deltog bland annat den 911 artilleribataljonen från A 9 med tre pjäskompanier, ett stab- och trosskompani och ett sensorkompani. Totalt deltog cirka 1 500 svenskar i övningen som pågick under två veckor. Under övningen omkom tragiskt nog fem norska besättningsmän när deras herculesplan kraschade i Kebnekaise.