En musikalisk resa

Malin Gustavssons natt är lite orolig eftersom hennes
4-årige son Viggo får feber. När hon kliver upp för dagen sveper hon en filt om sonen framför tv:n och resten av familjen vaknar till: maken Peter, som är instrumentalpedagog och jobbar som lärare, 6-åriga Agnes och 4-åriga Klara som är Viggos tvillingsyster.

Malin Gustavsson, soloflöjtist i AMK. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Eftersom det är nationaldag har resten av familjen ledigt och Malin kan fokusera på att komma iväg till jobbet i Ursvik, utanför Solna i Stockholm. Som musiker i Arméns musikkår (AMK) är det vardag att helgdag är arbetsdag.

– Jag vet inte hur det går till, svarar Malin skrattande på frågan om hur hon får ihop familjelivet med det oregelbundna arbetet som musiker. Jag har aldrig sett det som ett hinder och jag drivs av spänningen att alla dagar inte ser likadana ut.

Det är Malins sista arbetsdag före semestern. Den börjar med att hon värmer upp på sitt instrument och packar in all utrustning i bussen som tar kåren till Skansen. Det är småkyligt när hon tar plats på scen med ullunderställ under sin M 90. Precis som den första artisten Louise Hoffsten sjunger är det ”Regntunga skyar” som hotar att vräka sig in över huvudstaden. Regn vill ingen ha denna dag. Vid fikat letar kåren kaffe i matrummet bakom scenen, men där får de veta att deras kaffe serveras utanför. Stjärnorna får först sina loger och i sista hand söker man en plats för orkestern att byta om och äta på.

– Det sämsta är när vi blir hänvisade att byta om i bussen, det blir så trångt med uniformer och instrument, konstaterar Malin.

Miljonpublik

Under kvällens live-inspelning ska kungafamiljen och annan publik på plats roas, förutom någon miljon tv-tittare. Malin är inte det minsta nervös, att stå i fokus är vardag.

– Ena dagen är det Hoffsten som står framför orkestern, nästa dag är det en solist ur kåren. För mig känns båda lika viktiga och engagemanget är detsamma, men visst blir det en extra tändning när man inser hur stort nationaldagsfirandet på Skansen är, säger Malin.

Dagens repetitioner syftar framför allt till att trimma kamerateamet och få ordning på tekniken. Kårens dirigent har full kontroll över musiken, men i övrigt är det bara att invänta order från produktionsbolaget. Det är ständiga av- och påslagningar. Från väntan till totalt fokus och samspel med den övriga ensemblen och artisterna.

– Musikaliskt sett är den här kvällen ingen stor utmaning för oss. Utmaningen ligger i att leverera ett professionellt resultat vid rätt tillfälle, trots kyla och långa väntetider, säger Malin.

Lunchen intas i Bragehallen, som känns som en blandning mellan ett stall och en gammal folkparksteater. Det är murrigt och fönsterlöst, men kycklingsalladen känns fräsch. Malin berättar att hon i genomsnitt övar två timmar om dagen, utöver kårens repetitioner och spelningar. Hon har ”sin” tid mellan 20 och 22, efter att barnen har nattats. Det är vad som krävs för att Malin ska vara nöjd med det hon presterar.

– Precis som idrottare arbetar vi med muskler som måste tränas, det går inte att vila för länge, säger hon.

Kvällens tv-sändning löper utan störningar, publiken prasslar med sina flaggor och stämningen är på topp. Efteråt rusar Malin till bussen för transport till slottet där det blir tre spelningar.

En strålande glad Malin tar farväl iförd kirurghandskar. ”Nej, de hjälper faktiskt inte mot kylan”. Men jakten på den perfekta vanten för blåsare får bli en senare fråga, nu är det dags att snabbt åka till Ursvik för att lasta av utrustningen. Sedan börjar semestern. Huvudstadens nationaldagsfirare är också nöjda: bara några fina droppar regn på hela dagen.

Paula Levänen

Fakta
 • 06.00
  Väckning hemma i Täby
 • 06.50
  På jobbet i Ursvik för att värma upp och samla ihop uniformsdetaljer
 • 08.15
  Bussen avgår mot Skansen
 • 09.25
  Första repetitionen med artist inleds
 • 10.00
  Fika
 • 10.15
  Repetition
 • 11.30
  Lunch i Bragehallen
 • 12.20
  Tillbaka på scenen för repetition
 • 14.00
  Kaffe och korintkaka
 • 14.30
  Generalrepetition
 • 16.15
  Rast med middag och byte till uniform modell Ä (äldre)
 • 18.20
  Plats på scenen inför publik och tv-inspelning
 • 20.00
  Busstransport till slottet
 • 21.00
  Spelar paradmarsch på Lejonbacken
 • 21.30
  Spelar tapto för kungafamiljen med vänner på Logården i direktsändning
 • 22.00
  Tapto för allmänheten på Yttre borggården
 • 22.30
  Lastar ur utrustningen i Ursvik
 • 23.30
  Läser tidningen hemma och tar en nattmacka
 • 00.00
  Går nattronden för att pussa på barnen. Somnar. 
Malin Gustavsson

Namn: Malin Gustavsson
Yrke: Soloflöjtist i AMK, tillsvidareanställd sedan 2009.
Utbildning: 5-årig kandidat- och mastersutbildning från det Kongelige danske
Musikkonservatorium.
Arbetslivserfarenhet: har bland annat frilansat i de flesta svenska symfoniorkestrar.
Gör om det blir tid över: Springer i skogen.
Det skulle jag blivit om inte musiker: Läkare.
Favoritmusik: Opera, pop, symfonier, rock, marschmusik...