Nedslag Arvidsjaur

Från skjutövning med granatgevär i tät granskog till en dilemmadiskussion i en varm föreläsningssal. Följ med till Arvidsjaur och se vad ett dygn på Arméns Jägarbataljon kan innehålla.

05.15 Eget ansvar

Att bädda sängen, städa och raka sig tillhör morgonrutinerna. Det låter kanske inte så viktigt, men faktum är att det på sätt och vis utgör grunden i GMU.

− Under GMU går du igenom allt från att kunna sköta städning till att gå med laddat vapen. Det säger sig självt: kan du inte ta hand om det mest grundläggande som att bädda din säng kan vi inte riskera att sätta dig i en situation som kan vara livsfarlig för dig och andra.
Frans Andersson, kapten och ansvarig för GMU vid Arméns Jägarbataljon

07.30 Personlig utveckling

Frukosten är avklarad och nu är det uppställning i korridoren. De drygt 40 rekryterna gör sig redo för dagens första övning, ett fyspass bestående av löpning.

− För att klara jägarutbildningen måste du ha en egen drivkraft, och ansvaret för att motivera dig ligger hos dig själv. Vi brukar säga: Motivation är som värme och kärlek, för att vara sann måste den måste komma inifrån.
Magnus, fänrik och chef 1.Avd GMU

08.40 Meritvärde

Att göra GMU handlar inte bara fysiska utmaningar. Under förmiddagen är det egna studier som gäller. Håkan Martin och Konrad Mortin har båda pluggat på högskolan tidigare, men det här är något helt annat.

− Det här är mycket jobbigare än jag hade väntat mig på alla plan, säger Konrad.

− Va! Tycker du? utbrister Håkan. − Jag hade förväntat mig ännu hårdare fysisk press.

− Ja, det står jag för att jag tycker, svarar Konrad. –Men det är därför jag är här, för att pressa mig, växa upp och få latheten ur mig. Att göra det som är rätt och inte det som är lätt.

− Jag kommer att ha mest nytta av självdisciplinen som jag bygger upp. Allt från att gå upp på morgonen och att ta vara på mig själv, till att alltid göra uppgiften först och vila sedan, säger Håkan.

10.12 Göra skillnad

Ena dagen klättrar Bergsplutonen ut genom ett fönster, nästa dag övar de i betydligt svårare förhållande upp på fjället.

− När det norska Herculesplanet kraschade på Kebnekaise 2012 hade vi av en händelse övning uppe på berget. Bergsplutonen fick uppdraget att leda hela säkerhetsarbetet på platsen. Vi är specialutbildade på att jobba i extremt svåra förhållanden och vi brukar säga att berget alltid skjuter. Då gäller det att vara väl förberedd.
Martin Erks, löjtnant och chef över bergsplutonen

14.35 Utmaningar

En dryg mil in i skogen bryts plötsligt tystanden av en enorm smäll. Marken och granarna skakar. I en glänta skymtas två jägaraspiranter med ett granatgevär. Det närmar sig slutet på en veckolång skjutövning och nu ska tekniken finjusteras.

− Visst är det slitigt och kraven är höga, men så vet vi också att vi är några få som klarar av det här. Det ger dig en enorm stolthet. Det låter klyschigt, men att arbeta inom Försvarsmakten är en livsstil. Gillar du att arbeta hårt, sikta högt och dela dina upplevelser med andra får du mycket tillbaka.
Oscar Silvergran, jägaraspirant

16.58 Kamratskap och gemenskap

Det luktar stål och rengöringsmedel i verkstaden. Ludvig Johansson har fått en lucka i sitt schema och passar på att rengöra vapen. Han har tjänstgjort som specialistofficer inom Försvarsmakten i fem år, och minns fortfarande hur speciella de första veckorna som värnpliktig var.

− Första tiden är som ett enda långt avsnitt av Big Brother. Det handlar om att hitta varandra, att bo och leva tätt inpå främmande människor. Efter ett tag kommer man dem närmare än man är sin egen familj. Det är fascinerande hur snabbt det faktiskt går.
Ludvig Johansson, 1.sgt

17.22 Personlig utveckling

Kvällssolen sveper över den provisoriska lägerplatsen. Efter en lång dag med skjutövningar är det dags för en välförtjänt middagspaus. Erik Frankgard ser tillbaka på hur hans första tid inom Försvarsmakten har förändrat honom.

− Den här utbildningen gör dig väldigt ödmjuk. Du testas och påfrestas hela tiden så du får bättre koll på vad du klarar av och flyttar fram dina gränser. Alla vet att vi klarar mer än de flesta skulle göra, men det är ingen skrytstämning här. Det är ändå nästa utmaning som räknas.
Erik Frankgard, jägaraspirant

19.31 Eget ansvar

Är det någonsin försvarbart med tortyr? I en av föreläsningssalarna pågår intensiva diskussioner inom GMU-momentet Strimma C om Uppgiften, gruppen och jag. Rekryterna vänder och vrider på olika dilemman som rör alltifrån hur de skulle agera när till synes bara dåliga alternativ finns, till vilka fel man kan tolerera att någon gör i en skarp situation. Kapten Frans Andersson avslutar övningen och frågar om det har varit svårt.

− Ja, svarar alla samstämmigt och verkar överens för första gången under kvällen.

− Bra, då har jag lyckats, säger Frans.

21.04 Kamratskap och gemenskap

När man umgås med andra personer större delen av dygnet kan det vara skönt med lite egen tid: kolla mobilen, lyssna på musik och putsa skorna inför morgondagen. Men ikväll lyser himlen ljust rosa och luften är ljum – perfekta förutsättningar för lite grillning.

– Det är verkligen intressant att umgås civilt och se vilka klädstilar alla har. Första gången vi skulle ut på byn ihop och jag såg Konrad tänkte jag − Va? Har han Converse! Jag hade inte väntat mig att han hade en sådan stil efter att bara ha sett honom i uniform.
Håkan Martin, GMU-rekryt