Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
2/5
Fysiskt
4/5
Tekniskt
3/5
Teoretiskt
3/5
Stressigt
Åsa Lovén
Utbildar sig till officer

Jag heter Åsa Lovén och utbildar mig för att bli officer. Nu gör jag praktik i min kommande yrkesroll på Ledningsregementet i Enköping. Jag kan svara på frågor om hur det är att studera på officersprogrammet.

Chatta med Åsa

4 november // 2015 // 15:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Åsa

Moderator: Hej alla! Nu sitter Åsa redo för att svara på era frågor. Hon finns på plats fram till klockan 17.00 och ni skickar in era frågor genom att fylla i fältet ovan. Välkomna!

Åsa Lovén: Hej och välkomna, vad roligt att ni hittade hit! Ställ så många frågor ni kan till mig så ska jag berätta om mina erfarenheter kring officersprogrammet.

H: Hej, finns det någon övre åldersgräns för utbildningen?
Åsa Lovén: Hej, nej det finns ingen övre åldersgräns.

Lina: Vad fick dig att söka till officersyrket? Vad var det som tilltalade dig?
Åsa Lovén: Hej! Jag tog anställning som soldat eftersom jag tröttnade på mitt civila yrke. Jag tyckte att det var väldigt kul att jobba som soldat och såg därför officersprogrammet som en bra utveckling för mig.

O: Hur funkar det med boende när man utbildar sig till officer?
Åsa Lovén: Försvarsmakten erbjuder boende till samtliga kadetter på utbildningsorten. Har du boende sedan tidigare kan du ansöka om familjebidrag (bostadsbidrag) genom Försäkringskassan. Det första 3 terminerna erbjuds vi motsvarande studentboende på Karlberg, därefter är der varierande beroende på vart du gör din verksamhetsförlagda utbildning. Jag bor just nu i en egen tvåa i Enköping.

Sir: Hej Åsa, hur länge är utbildningen på ?
Åsa Lovén: Hejsan, utbildningen är 6 terminer lång vilket motsvarar tre år.

stf KC HV 21 bat.: Trevligt att se tillskott till LedR! Vad är du specialiserad inom? Och varför just LedR? Är du signalist från början? Hoppas vi ses på övn!
Åsa Lovén: Hej, vad trevligt att se en kollega! Jag läser inriktning ledning mot flygvapnet. Så tyvärr måste jag meddela att jag inte kommer jobba på Ledningsregementet efter examen. Jag valde inriktningen ledning då jag tycker att det är en bra grund att stå på, något som behövs i hela Försvarsmakten. Jag arbetade som soldat inom underrättelse innan jag påbörjade min utbildning på officersprogrammet.

Moderator: Om chatten ser konstig ut så kan ni pröva att uppdatera sidan. Då kommer det att se bättre ut!

Mattias: Är det svårt att bli antagen? Är det hårda krav på betyg och fysik?
Åsa Lovén: Hej! Det tips jag kan ge till dig är faktiskt att vara dig själv under samtliga intervjuer som genomförs. Kraven för betyg och fysik kan du hitta här.
 
Asd: Vad gjorde du civilt innan? Har du en universitetsbakgrund?
Åsa Lovén: Jag jobbade som butikssäljare innan jag sökte till Försvarsmakten och har inte studerat på universitet tidigare.

Fredrik A: Hej Åsa! Jag har hört ett rykte om att man inte söker inriktning direkt och att man gör det efter man har börjat. När får jag välja det? Bestämmer jag själv om jag vill bli typ underrättelseofficer eller gör någon annan det? Hur bestäms detta?
Åsa Lovén: Som det ser ut nu söker man först vapengren (armén, flygvapnet eller marinen). Därefter söker kadetterna förband för att slutligen söka inriktning. Vi sökte inriktning i slutet av första terminen, då som första steg i processen. Vilket betyder att det kan skilja sig från år till år, men valet brukar göras inom ett år. Du har alltid möjlighet att söka vad du själv vill ha för inriktning. Försvarsmaktens behov styr hur platser det finns till respektive inriktning.

Jessika: Hej Åsa, hur gammal är du? Har du barn och man? Om "ja" hur kombinerar du tiden?
Åsa Lovén: Hej! Jag är 24 år gammal, har varken man eller barn. Däremot är det andra kadetter i min kurs som har fru/man och barn. Där beror det lite på dig som person hur du hanterar det, utbildningen tar mycket tid men helgerna är oftast lediga. Jag tycker absolut inte att man ska se det som ett hinder!

Mustaf: Hej, vad ligger lönen på hos en nyutbildad fänrik?
Åsa Lovén: Hej, jag skulle säga runt 21.000-22.000 per månad. Det kan däremot variera beroende på inriktning och vapengren.

Amf1: Vart gjorde du GMU?
Åsa Lovén: Jag gjorde min GMU på Hkpflj/Kvarn.

nicklas: Hej! Om man vill bli en Officerare men det verkar vara väldigt svårt att få jobb inom försvarsmakten och man måste ju ha gått 6 månader GSS/K först. Vad rekommenderar du till en för att komma in i försvaret?
Åsa Lovén: Hej! Jag rekommenderar att söka GMU/FOK som är en 6 månaders direktkvalificerande utbildning till att bli officer.

E: Vad tycker din familj om att du skall jobba som officer?
Åsa Lovén: Min pappa tycker att det är jättehäftigt och minns tillbaka på när han gjorde värnplikten. Min mamma förstår nog inte riktigt vad det innebär, men hon är stolt och pratar gärna högt om det inför hennes vänner.

En ung man: Är det tuffare fysiskt att utbilda sig inom försvarsmakten än vad du väntat dig?
Åsa Lovén: Jag förväntade mig inte att det skulle vara så pass tung utrustning när jag började min karriär inom Försvarsmakten. Det var främst det som skiljde mellan mina förväntningar och verkligheten. Men det har under tiden funnits goda möjligheter till att träna kroppen att kunna hantera belastningen.

Jessika: Känner du någon som kommer från andra länder som läser till officer? Finns det många svåra termer? Är det mycket svårt? Jag har bott i Sverige i 7 år. Är 29 år gammal, och vill så gärna läsa till officer!!! Jag kommer från Brasilien.
Åsa Lovén: Ja, det finns några i min kurs som är födda och uppvuxna i andra länder. Termerna kan vara lite röriga i början men det viktigaste är att fråga om man inte förstår. Jag tycker absolut att du ska söka, det viktigaste är att se möjligheterna!

Anna: Hej! Har du mött några fördomar utifrån ditt kön?
Åsa Lovén: Hej! Jag har inte mött några fördomar utifrån mitt kön, sen kan jag såklart inte svara på hur det ser ut i Försvarsmakten i allmänhet.

josefine: hej Åsa! roligt att läsa dina tankar om officersyrket. det har ju i flera år pratats om bristen på officerare i försvaret och att antalet sökande till officersprogrammet är för få. något som ofta brukar tas upp då är attraktiviteten i officersyrket. vad skulle du säga är de främsta värdena med att välja officer som yrke?
Åsa Lovén: Hej! Vad roligt att du vill läsa och ta del av mina erfarenheter. Det jag uppskattar mest i Försvarsmakten är alla kollegor jag har omkring mig. Det går faktiskt inte en dag utan att jag skrattar! Kombinera det med att det ibland kan vara riktigt jobbigt så har du minnen för livet!

Moderator: Många frågor som kommer in. Jättekul! Åsa svarar så snabbt hon kan.

Jonas : Hur funkar livet på logement och i fält som kvinna? Tänker på omklädning, dusch o dyl?
Åsa Lovén: Det har för mig inte varit några problem, vi sover och duschar tillsammans. Vi brukar diskutera det ibland och det brukar sluta med att vi kommer fram till att vi betraktar alla som kollegor oavsett kön.

Mattias: Hej Åsa. Om man saknar högskolebehörighet, bör man plugga upp civilt eller finns det möjlighet att göra det hos försvarsmakten?
Åsa Lovén: Hejsan! Idag finns det ingen möjlighet att plugga upp dina betyg inom Försvarsmakten därför tycker jag att du kan plugga upp dina betyg civilt så du har möjlighet att söka!

Kanelbullen: Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Åsa Lovén: Den är väldigt varierande. Ena dagen står vi på skjutbanan och har t.ex. pistolutbildning medan vi nästa dag har föreläsningar från 07.30 till 16.30. Just nu läser vi en kurs som heter Ledarskap och lärande i praktiken, då är det mycket föreläsningar.

Fundersam: Hej! Jag är snart 30 år gammal. Skulle jag kunna göra gmu och sedan utbildas till yrkesofficer? Eller kommer andra tycka det är konstigt för att jag är så gammal?
Åsa Lovén: Hej! Under min GMU tror jag att den äldsta personen var 34 år gammal så jag tycker absolut inte att det är konstigt. Se det snarare som att du kan bidra med mycket livserfarenhet!

Anna: Hur ser könsuppdelning ut på din utbildning?
Åsa Lovén: I min kurs är vi lite mer än 10% kvinnor av ca 90 kadetter. Uppdelningen är ganska lika i de andra två kurserna också.

Marina: Hej! Jag är intresserad av att söka Reservofficersutbildningen. Jag genomförde GMU 2011 (3 månader) och har sedan dess varit insatssoldat i Hemvärnet. Mina frågor till dig: 1. Hur söker jag reservofficer när jag redan har en godkänd GMU? 2. Får/kan man göra om GMU? (Det fick man inte förr)3. När är sista ansökningsdag för reservofficer med utbildningsstart maj 2016?
Moderator: Den utbildningen är just nu bara sökbar via grundutbildningen och går alltså inte att söka om du redan har genomfört GMU. Återkom gärna med din fråga tisdagen 10 november kl. 15.00 då Filip finns på plats för att chatta på temat "Reservofficer".

Lovisa : Hej! Vad gör man på officersutbildningen, är det mest teori eller har ni praktiska uppgifter också? Vad går de ut på i så fall?
Åsa Lovén: Hej! Under de första 3 terminerna är det mest teori. Därefter läser man 2 terminer ute på fack och funktionsskolor vid förbanden, den utbildningen är mer praktisk. Under sista terminen skrivs ett självständigt arbete vilket då blir väldigt teoretiskt.

David: Hej! Om man är nästan klar med sin läkarutbildning, vill jobba deltid i försvarsmakten och samtidigt applicera sin läkarutbildning i den, hur gör man då om man ens kan det?
Åsa Lovén: Hej! Det finns olika vägar för dig som läkare att komma in i Försvarsmakten. Återkom gärna med din fråga tisdagen 10 november kl. 15.00 då Filip finns på plats för att chatta på temat "Reservofficer".

MB: Hur många kvinnor är ni som läser OP just nu, samt hur upplever du det att vara kvinna i FM?
Åsa Lovén: I min kurs är vi lite mer än 10% kvinnor av ca 90 kadetter. Uppdelningen är ganska lika i de andra två kurserna också. Den enda skillnaden jag upplevt som kvinna i Försvarsmakten är de fysiska skillnaderna, men det är också den utmaningen som lockar.

M: Hej! Om du gick på gymnasiet, vilket program läste du då?
Åsa Lovén: Hejsan! Jag läste Samhällsvetenskapliga programmet, inriktning ekonomi med medieprofil.

Moderator: Många av era frågor handlar om reservofficersutbildningarna, spara gärna dessa till tisdagen 10 november kl. 15.00 då Filip finns på plats för att chatta på temat "Reservofficer"!

R: Vad skulle ditt bästa tips vara för att förbereda sig för försvaret? Tänker mest på den mentala delen men gärna om du har något tips för den fysiska delen?
Åsa Lovén: Vilken svår fråga.. Det jag kan rekommendera är att läsa på om Försvarsmakten så du kan lägga all fokus på din personliga utveckling. Angående den fysiska träningen så bör du träna allsidigt (styrka och kondition) med stegrande belastning på kroppen. Skippa discogymmet!

Fantomen: Kan man ha med sig sin hund på utbildningen?
Åsa Lovén: Nej, det inte är tillåtet att ha djur i boendet under utbildningen.

lou: Hej! Har ni någon frågestund då man kan få kontakt med en gripenpilot?
Moderator: Vi har tidigare genomfört en pilot-chatt. Kanske hittar du ditt svar där. Om inte, mejla dina frågor till rekrytering@mil.se

Sara: Jag jobbar inom FM nu men jag känner inte riktigt att jag är en bra ledare. Hur visste du att du skulle passa som officer? Är det en naturlig egenskap hos alla som pluggar med dig?
Åsa Lovén: Jag vill rekommendera dig att skicka in en ansökan, de som håller i professionsintervjuerna är väldigt duktiga på att bedöma om du är lämplig eller inte. Våga tro på dig själv, det gjorde jag och nu är jag snart färdigutbildad officer!

Bergidagen: Hur ser du på utbildningen OP jämfört med med SOU?
Åsa Lovén: Gillar du att göra saker praktiskt ska du söka SOU, där agerar du mer ledare. Om du däremot vill vara chef över de som leder ska du söka OP.

Max: Jobbar du bara i Sverige eller får du åka utomlands också?
Åsa Lovén: Hej, just nu jobbar jag enbart i Sverige men har även arbetat internationellt och det kommer med största sannolikhet finnas möjlighet att göra det igen.

Elias: Hur är orienteringsskogarna i Enköping kontra Stockholm?
Åsa Lovén: Ledningsregementet har orienteringsbanor som är stående så nu känner jag att jag vet vart alla kontroller är placerade. Så jag måste nog säga att Stockholm erbjuder lite fler platser att orientera på!

Erik: Hej! Är man garanterad anställning när man påbörjar utbildningen? Hur lång är uppsägningstiden när man väl tillträder sin tjänst?
Åsa Lovén: Hejsan! Du är inte garanterad anställning när du påbörjar utbildningen på grund av att du måste klara utbildningen och bedömas som lämplig. Uppsägningstiden är vanligtvis 3 månader.

Dennis: Om man vill göra GMU, när tycker du man bör senast göra det, alltså ålders mässigt?
Åsa Lovén: Är du intresserad av GMU tycker jag att du ska söka, oavsett ålder.

Emma: Hej! Hur är förhållandet mellan lärare och elever under utbildningen?
Åsa Lovén: Hej! Det är väldigt varierande vem läraren är. Ibland kan det vara väldigt kollegialt medan andra kan hålla väldigt hårt på rollen som kadett och officer. Men överlag tycker jag att det fungerar väldigt bra!

Jesus Kristi: Tjänar det verkligen någon nytta att bli officer?
Åsa Lovén: Jag tycker det!

Moderator: Många frågor som trillar in hela tiden, jätteroligt! Åsa svarar så snabbt hon kan. Får du inget svar idag så kan du mejla dina frågor till rekrytering@mil.se

Nicco: Hej, finns det någon särskild anledning till att du valde officer framför specialistofficer?
Åsa Lovén: Hej. Ja, jag är en person som strävar "uppåt" i karriären och då kändes det naturligt att söka officersprogrammet framför specialistofficersprogrammet.

Athaar: Hej! Måste man vara jättesocial för att bli officer, och hur känner du för interaktionen med andra människor?
Åsa Lovén: Du behöver vara social men jag skulle inte påstå att du måste vara jättesocial. Jag tycker själv om att interagera med andra människor, det ger mig väldigt mycket energi. Dessutom tror jag att det kommer ge mig mycket i min framtida roll som officer.

Richard: Hej! Rycker in den 1/2 med GMU följt av FOK. Har som avsikt att självklart gå vidare med en Officersutbildning efter detta. Har du tips på förberedelser inför officersutbildningen?
Åsa Lovén: Hej, vad roligt och jag önskar dig stort lycka till med din utbildning! Det jag kan tipsa om är att försöka ta alla möjligheter du får till att leda gruppen/plutonen under GMU/FOK, det kommer ge dig väldigt mycket försprång under utbildningen och i framtiden.

18år: Om man har en hörselskada på båda öronen men använder hörapparater mot problemet. Finns de möjlighet att man kommer in på gmu eller på annat sätt kan vara delaktig i militärt eller är de kört?
Moderator: Det är svårt att ge något generellt svar på vilka medicinska hinder som utgör ett hinder mot att bli antagen. Men redan under det första steget av din ansökan får du svara på frågor om din hälsa och din fysik. Om du bedöms som olämplig för utbildning utifrån dina svar sorteras du ut från antagningsprocessen. Om du går vidare i processen kommer du att få genomgå en läkarundersökning innan du blir antagen. Då gör vi en ytterligare bedömning av om ditt fysiska och medicinska tillstånd svarar mot de krav som tjänstgöringen kräver.

A: Vad innebär det att vara officer?
Åsa Lovén: Det är en väldigt stor fråga att svara på och jag tror inte enbart att mitt svar kommer vara tillräckligt. Som officer kan du arbeta med väldigt olika saker. I förlängningen kan det innebära ansvar för andra människors liv vilket sätter krav på oss som väljer i detta yrke.

J.P: Hej! Hur förberedde du dig inför GMU? Och nu i efterhand, vad för tips skulle du ge till någon som vill förbereda sig på bästa möjliga sätt?
Åsa Lovén: Jag tog på mig en ryggsäck fylld med vattenfyllda flaskor och gick ut på långa promenader. Gör det samt gå ut och träna kondition/styrka. Mycket beror på hur pass mycket du tränat tidigare. Men glöm inte bort att läsa på om Försvarsmakten i stort, den mentala biten är minst lika viktig.

Eken: Hur svårt är det att ta sig in i militären? Jag har velat det sen barn pga min far och farfar men folk säger att kraven är super höga så att det knappt finns chans att komma in. Hur är det egentligen? :D
Åsa Lovén: Jag kan faktiskt inte svara på ett bättre sätt än att säga: Sök!

RHE: Jag är aktiv i HV och många av de officerare jag träffar på säger att Försvarsmakten och officer är ingen framtidsbransch. Hur ser du på det ??
Åsa Lovén: Jag hade inte sökt om jag inte sett det som en framtid så jag håller inte med i det du hört från andra.

Jenny S: Vad är roligast respektive svårast med utbildningen?
Åsa Lovén: Jag tycker det är roligast att se min och andras utveckling, samt att det är så många bra personer i Försvarsmakten som du kommer i kontakt med. Det svåraste är när jag har behövt lära mig saker jag aldrig tidigare kommit i kontakt med, för mig har det varit den tekniska delen av utbildningen.

Ossian: Hur ser du på kvalitéten på utbildningen? Har ni duktiga föreläsare?
Åsa Lovén: Den är varierande men mycket är faktiskt upp till dig själv. Med en positiv inställning har jag upptäckt att de flesta kurser blivit väldigt bra och har gjort att jag lärt mig mycket nytt.

Anna: Hur såg sin fysiska bakgrund ut innan du började med försvaret?
Åsa Lovén: Jag har ridit i ca 10 år, samt spelat basket några år. Men från det att jag var 15 har jag tränat på egen hand, främst löpning. Det har renderat i att jag börjat tävla i orientering.

David: Hej! kan man bli militär om man har dåliga betyg i skolan???
Åsa Lovén: Förutsatt att du uppfyller kraven så spelar betygen mindre roll.

Hasse Weissmann Gävle: Lycka till i din nya karriär. Jag har 33 år i yrket. Har tjänstgjort i Kiruna, JS, Gävle I14, Norrtälje Lv3, Uppsala F16. Det finns alla möjligheter att byta inriktning och tjänst. Ta tillvara alla de möjligheter som finns, dom är många.
Åsa Lovén: Tack så hemskt mycket, det tar jag verkligen med mig i min framtid!

Max: Går du runt i gröna kläder hela tiden? =)
Åsa Lovén: Under utbildningen så har vi på oss uniform när vi är i tjänst, ibland M90 och ibland M87/M48.

Anton: Hej! Jag pluggar just nu på Universitet och får CSN för det. Får man CSN-lån för att plugga hos Er eller får jag lön?
Åsa Lovén: Hej! Ersättningen ser annorlunda ut under utbildningen till officer. Utbildningen till officer är betald, mer kan du se här.
 
raz: Kebab eller pizza?
Åsa Lovén: Pizza!

Jessika: Finns det möjlighet att jobba lite extra samtidigt? Jag vill undvika låna från CSN....jag har egen lägenhet och behöver betala lånet till banken varje månad....får man tillräckligt ersättning?
Åsa Lovén: Hej! Utbildningen är betald till skillnad från civila högskolor. Tidsuttaget är dock högre än på en civil högskola eftersom vi både är militärer och studenter.

Rolf123: Vilka är de viktigaste egenskaperna för att lyckas som officer?
Åsa Lovén: Ett tydligt personligt mål och en vilja att nå målet skulle jag säga är det viktigaste.

Fredrik: Vad är det värsta du varit med om under din officersutbildning?
Åsa Lovén: Rolig och utmanande fråga! Jag tror det var under en prestationsövning när vi hade varit ute och rott under en längre tid, utan sömn och mat. Det var kallt och jag var extremt trött, samtidigt skulle jag leda gruppen mot en okänd kommande uppgift.

Moderator: Nu är det 15 minuter kvar men fortsätt skicka in era frågor. Vi svarar på så många vi kan!

Izurea: Söker själv in till OP så fort antagningen öppnar för oss som redan gjort värnplikt. Hur ser livet på logementet ut utanför den schemalagda tiden?
Åsa Lovén: På Karlberg har vi fantastiska traditioner som vi kadetter driver framåt. Nästan alla bor på skolan vilket gör att gemenskapen blir väldigt stark vilket gör att jag har fått vänner för livet.

I19: Hej, jag jobbar som soldat idag. men har tänkt söka OP eller SOU. funderar på vad skillnaden är mellan utbildningarna när man är klar. när jag ser på mina befäl så gör dom ungefärligt samma saker?
Åsa Lovén: Sedan några år tillbaka har man infört två utbildningar till officer. OP blev en högskoleutbildning, så jag kan på ett sätt förstå att du inte riktigt ser skillnaden idag. Skillnaden, tror jag, kommer synas om ytterligare några år då det nya systemet har kommit ikapp. Tycker du om att leda ska du söka SOU, men tycker du om att vara chef över ledarna ska du söka OP.

Nero av Rom: Hur skulle du säga att du utvecklats rent psykologiskt sen starten av din utbildning?
Åsa Lovén: Jag har blivit mer självsäker som person och således har jag både militärt och civilt vågat utmana mig själv mer. Det har gjort att jag upptäckt mina styrkor och svagheter vilket jag tror kommer gynna mig i framtiden.

Daniel: Hur mycket studerar man per vecka?
Åsa Lovén: Räkna med 40-50 timmar per vecka.

Sara: Jag har nyss gått med i ungdomshemvärnet på Göta Ingenjörregemete. Min högsta dröm är att bli officer, men även hålla på med alla fordonen inom det militära. Går det att göra båda?
Åsa Lovén: Självklart! Jag skulle rekommendera dig att kolla mer på den militärtekniska inriktningen på officersprogrammet.

Oscar: Trodde du själv att du skulle bli verksam inom militären vid 18 års ålder?
Åsa Lovén: Jag visste att jag skulle testa det militära spåret men jag visste inte att jag skulle bli officer några år senare. Jag trivdes väldigt bra i början tack vare mina kollegor och variationen i yrket och nu är jag här!

Frida Herrmansson: Jag ser att du har ganska långt hår. Hur fungerar det i skogen? Får man ha det?
Åsa Lovén: Hej! Jag hatar mitt hår när jag är ute i fält men jag kan rekommendera att ha fläta om du upplever samma sak ;) Självklart får du ha långt hår, så länge det inte påverkar säkerheten!

J.A.: Är det mycket tentor eller är det mer praktiska uppgifter i fält?
Åsa Lovén: Det är väldigt varierande, men antalet tentor motsvarar en civil högskola (alltså varierande från skola till skola). Utbildningen är huvudsakligen teoretisk men med inslag av praktik.

Johan: Såg en kommentar ang pizza eller kebab och fick mig att tänka. Vet av erfarenhet att rekryter på LedR ofta beställer pizza och dylikt till Lejongrinden. Gör ni kadetter/officerare något liknande?
Åsa Lovén: Det beställs en hel del pizzor till kadettboendet. Jag är än så länge inte en av dom, det är viktigt att äta rätt!

Moderator: Nu är det tre minuter kvar. Tack för alla era frågor!

Steffe: Måste jag vara helt svensk för att gå med i svenska Försvarsmakten? Är född i Finland men bor nu mera i Sverige
Åsa Lovén: Du måste vara svensk medborgare men dubbelt medborgarskap är inga problem.

J.A.: Är det ett krav på att hoppa fallskärm?
Åsa Lovén: Det är en fantastiskt häftig utmaning att hoppa fallskärm. Jag fick själv inte möjlighet att göra det då jag läser mot flygvapnet och vi hade en annan kurs under de två veckorna. Alla som läser officersprogrammet hoppar inte fallskärm.

Åsa Lovén: Tack så mycket för alla frågor, många har varit utmanande och roliga. Tiden är tyvärr slut och jag önskar att jag hade haft mer tid. Många frågor har kommit igen så jag rekommenderar att kolla igenom svaren om du upplever att jag inte svarat på just din fråga. Jag trycker återigen på att söka om du funderar på det, så tänkte jag och till sommaren tar jag, tillsammans med min kurs, examen. Ha en trevlig kväll och lycka till!

Moderator: Tack för alla era frågor! Tyvärr har vi inte hunnit svara på alla. Har du fortfarande en fråga du vill ha svar på så skicka ett mejl till rekrytering@mil.se Nästa chatt genomförs tisdag 10 november. Då kan du ställa dina frågor om reservofficersutbildningarna. Välkommen!

Fick du inte svar på dina frågor?

Chatten med Försvarsmaktens medarbetare är avslutad. Har du fortfarande frågor kan du ställa dem till rekryteringslinjen.

Live just nu!
Reservofficer

Filip Brännström

Länk till chatsida med Reservofficer Filip Brännström
Live just nu!
Militärtolk

Annavera Eriksson

Länk till chatsida med Militärtolk Annavera Eriksson

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.