Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
2/5
Fysiskt
3/5
Tekniskt
5/5
Teoretiskt
4/5
Stressigt
Filip Brännström
Reservofficer

Jag heter Filip Brännström och jobbar till vardags som avdelningschef men tjänstgör också som reservofficer i Försvarsmakten. Jag svarar gärna på frågor kring hur det är att kombinera ett civilt yrke med en militär karriär och på frågor om reservofficersutbildningen.

Chatta med Filip

10 november // 2015 // 15:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Filip

Moderator: Nu sitter reservofficeren Filip redo för att svara på era frågor kring hur det är att kombinera ett civilt yrke med en militär karriär. Ni ställer era frågor genom att fylla i fältet ovan. Välkomna!

Filip Brännström: Hej alla! Först och främst, kul att ni är intresserade av att veta mer om hur det är att vara reservofficer. Välkomna med era frågor, hoppas att ni har många kluriga och intressanta frågor till mig idag.

Anders: Jag är 58 år, finns det något för mig också?
Filip Brännström: Hej Anders! Ålder har ingen betydelse, du är välkommen med ansökan om du är intresserad.

Minna: Hur bär man sig åt för att söka till reservofficersutbildningen? Vart finns utbildningen och vad krävs för att söka den? Det är väldigt svårt att hitta information angående den och hur man söker.
Filip Brännström: Hej Minna! Ansökan är öppen idag och finns på jobb.forsvarsmakten.se med utbildningsstart i maj eller juli 2016. Det krävs en gymnasieexamen, vill du sedan bli officer krävs det dessutom högskolebehörighet. Utbildningen börjar på flera förband i Sverige och kommer sedan att genomföras på flera platser beroende på din inriktning.

Paul : Hej: Jag heter Paul. Jag vill bli en officer men jag är 35 år, spela ingen roll mina ålder?
Filip Brännström: Hej Paul! Ålder har ingen betydelse, du är välkommen med ansökan om du är intresserad.

Anders: Tack!

Paul: Om jag har en ögonprotes, kan jag ha en chans?.
Filip Brännström: Paul, med ögonprotes är dessvärre svårt då vi har synkrav på båda ögonen.

Robin: Hej! Jag har en kanske aningen generell fråga. Hur är det med åldrar inom Försvarsmakten? Jag är 25 och är på väg att söka till GMU, men för att kunna göra något mer än hemvärnet så kommer jag behöva läsa matematik och svenska, alternativt i stort sett ett helt gymnasieprogram via komvux el. motsvarande för behörighet till officersyrket. Är mitt bäst före datum passerat vid den tidpunkt jag är klar eller finns det fortfarande goda möjligheter hos Försvarsmakten?
Filip Brännström: Hej Robin! Ditt bäst före datum är absolut inte utgånget så är du intresserad tycker jag du gör rätt i att investera i utbildning.

Erik: Hej! Filip, hur började du som reservofficer i försvaret? Ser att du tillhör marinen och jag är också intresserad av den inriktningen eftersom jag gjorde lumpen i flottan och är gss/t i amfibiekåren. Men vad jag förstår rekryterar inte marinen reservofficerare i dagsläget?
Filip Brännström: Hej Erik! Jag gjorde värnplikten i början på 2000-talet och läste därefter till RO i marinen. Du har rätt i att marinen på senare år inte rekryterar till RO. De använder sig av de som finns i dagsläget samt av de officerare/specialistofficerare som slutar för att pröva andra jobb utanför Försvarsmakten. I framtiden vet vi inte hur det blir i marinen men ett fortsatt behov av reservofficerare i marinen kommer att finnas.

Kurt: Hej! Jag har genomfört GMU mot hemvärnet medan jag läser juristprogrammet. Jag tror att jag skulle passa mycket bra som reservofficer. Nu kan man ju bara söka utbildningen genom att söka GU mot reservofficer, hur ska vi som redan genomfört GMU bära oss åt för att söka? Vad krävs för behörighet? Tack för svar, allt gott!
Filip Brännström: Hej Kurt! Endast GMU ger dig inte behörighet till RO-utbildningen. Du behöver komplettera din GMU med befälsutbildning samt 6 månaders anställning.

abed: Hej! hur mycket ligger lönen på hos en reservofficer? (ca)
Filip Brännström: Hej Abed! Det går inte riktigt att svara på eftersom vi tillämpar individuell lönesättning. Ingångslönen bedöms vara ca 21.000-22.000 per månad men kan variera ytterligare beroende på din inriktning.

Broman: Om jag vill leda trupp hellre än att administrera, är det då mer passande för mig att söka SOU istället för OP?
Filip Brännström: Hej Broman! Generellt kan man säga att det stämmer, dvs mer direkt ledarskap som specialistofficer och mindre som arbetsgivarföreträdare (administration).

G: Hur ofta är du inne och tjänstgör som reservofficer?
Filip Brännström: Hej G! Jag är inne ca vartannat år i olika omfattning och typ av tjänstgöring.

Nils: Hur ser ersättningen under utbildningen till reservofficer ut för dem med några års erfarenhet av soldatyrket? Skiljer den sig från dem som går spåret rakt från GMU och KMU?
Filip Brännström: Hej Nils! Nej, det är samma ersättning för de kategorierna.

mehdi: är det mycket jobb utomlands för dig?
Filip Brännström: Abed, mitt kommande uppdrag som reservofficer är utomlands. Det är något jag själv har sökt och strävat mot. Generellt beror antalet utlandsmissioner på hur riksdagen ger uppdrag till Försvarsmakten att lösa verksamhet utomlands.

Simon: Vem gör ditt vanliga jobb när du jobbar som officer?
Filip Brännström: Hej Simon! Det beror på hur länge jag ska tjänstgöra. För kortare krävs sällan någon ersättare men vid längre kan det vara ett bra tillfälle att utveckla kollegor eller rekrytera in ersättare. Det beror som sagt på omständigheterna.

Alpha Lima: Hur kommer det sig att du jobbar med det du gör? Trivs du? Vad får du göra?
Filip Brännström: Hej Alpha Lima! Menar du min civila eller militära bana;). Som reservofficer har jag fokuserat på en karriär inom stabsarbete då jag tycker att det bäst går att kombinera med mina civila erfarenheter och utbildning. Det ger bra effekt för mig, min civila bana och min militära karriär på samma gång. Jag trivs mycket bra!

Alex: Hur var det att göra GMU? :-)
Filip Brännström: Hej Alex! Jag gjorde faktisk värnplikten och måste säga att det var en mycket bra upplevelse. Många nyttiga erfarenheter och lärdomar som inte går att hitta någon annanstans. Dessutom är kamratskapen någon som jag tycker kännetecknar Försvarsmakten och jag har många vänner kvar sedan värnplikten.

Alex: Hej! Jag är i dag aktiv som plutonchef i hemvärnet och överväger att söka reservofficersutbildningen som ett sätt att kompetensutveckla mig. Är det möjligt att gå utbildning och fortfarande vara kvar i hemvärnet eller måste man tjänstgöra som reservare efter utbildningen?
Filip Brännström: Det är möjligt att gå reservofficersutbildningen men det är svårt att svara på i vilken form du kommer att anställas och tjänstgöra efter utbildningen.

Filip Brännström: Nils, för en soldat med mycket erfarenhet (minst 4 års anställningstid inkluderat värnplikt) finns det alternativa vägar och alternativa ersättningsformer. Är du anställd är det bara att fråga din chef.

Moderator: Ni är varmt välkomna att fortsätta att ställa era frågor till Filip!

Erkan: Vad har du jobbat på för fartyg?
Filip Brännström: Hej Erkan! Jag har jobbat på korvett typ Gävle som har möjlighet att genomföra sjöstrid.

Paul : att veta att jag har en protes och bad att vara officiellt, det var automatiskt diskvalificerad?
Filip Brännström: Paul, jag har tyvärr inget annat svar än det jag tidigare gav p.g.a. att jag inte kan göra någon medicinsk bedömning. Föreslår att du provar att söka om du är intresserad så att kommer du troligtvis få tydligare svar.

Peter: Hej! Jag går just nu GMU här nere i Skåne och blir klar om cirka en månad, är det möjligt att söka officersutbildning i Stockholm? Har jag en lika bra chans där som i Skåne?
Filip Brännström: Hej Peter! Endast GMU är inte tillräckligt utan du behöver mer utbildning och anställningstid innan du kan söka direkt till officersutbildning.

Bengt: Skiljer sig utbildningen till reservare som du gick något mot den som är idag?
Filip Brännström: Hej Bengt! Ja den skiljer för att det har hänt en del i Försvarsmakten sedan 2003 samt att jag gick i marinen och den vi nu rekryterar till går för tillfället endast mot armén. I tid är de lika långa.

Johan: Har du högskoleutbildning utöver din militära utbildning?
Filip Brännström: Hej Johan! Utöver min reservofficersutbildning har jag en civil examen inom statsvetenskap.

Cecilia: Märker man på ditt jobb att du är militär, alltså det som avdelningschef?
Filip Brännström: Cecilia, ja det gör man nog. Jag tror att struktur, tydlighet och ett lugn i ledarskapet kännetecknar mig och många andra med min bakgrund vilket möjligtvis avslöjar mina erfarenheter.

Henric: Hej, jag har jobbat 5 år utomlands (Danmark) som professionell soldat (OR7) Och har några utlandstjänster bakom mig m.m. Kan man tillgodoräkna tidigare tjänstgöring när man söker in till reservofficer. Jag har funderat på YO innan, men trivs bra med mitt civila liv samtidigt som jag saknar det gröna.
Filip Brännström: Hej Henric! I teorin kan du validera din tidigare erfarenhet från tidigare tjänstgöring men i detalj går det inte att svara på här. Hör av dig med detaljer och bakgrund till HR Direkt (Försvarsmaktens HR Helpdesk) för att ta din fundering vidare.

Richard: Vilka fördelar respektive nackdelar finns det med att vara reservofficer jämfört med Officer? Är det inte möjligt att studera 3 år till Officer och vara reservofficer efter det ändå, fast med bredare kunskap?
Filip Brännström: Hej Richard! Fördelen är att jag har en möjlighet att ha två karriärer och skapa en omväxlande, utvecklande och utmanade tillvaro för mig själv genom att växla mellan. Nackdelen är att det emellanåt kan vara ansträngande att stanna upp i den ena karriären för att ta vid den andra. Men fördelen väger upp för det anser jag då båda gagnar sig av varandra på det stora hela. Ja, det är möjligt att läsa till officer för att sedan vara anställd som reservofficer.

Anton Tannerstad: Vad gör en reservofficer?
Filip Brännström: Hej Anton! Väl inne i tjänst ser du ingen skillnad på en reservofficer och en yrkesofficer, man utför arbete och det som en befattning innebär oaktat anställningsform och det varierar såklart beroende på vad du är anställd att göra. Jag jobbade tidigare t.ex. med luftförsvar och har numer en inriktning mot stabstjänst.

Johanna: Hej! Jag är utbildad lärare och ledarskap är i stort sett min yrkesroll. Jag har alltid velat arbeta inom försvaret. Jag undrar när man är för gammal för att utbilda sig till officer?
Filip Brännström: Hej Johanna! Det finns ingen åldersgräns för att bli officer eller specialistofficer.

Richard: Vilka skillnader finns det i utbildning mellan reserv- och officers utbildning? Ingår övningar som vinterutbildningar o.s.v. även i reservofficersutbildningen?
Filip Brännström: Hej Richard! Generellt är utbildningen till yrkesofficer något bredare vilket medger tjänstgöring i fler delar av Försvarsmakten. Eftersom reservofficersutbildningen är lite kortare är den mer riktad mot ett specifikt behov. Denna skillnad suddas dock ut något ju längre du kommer i din karriär.

Richard: Jag genomförde GMU hösten 2013 och har arbetat i FM sen dess, men nu tagit tjänstledigt p.g.a. studier på komvux. Är det möjligt att söka trots tjänsteledigheten?
Filip Brännström: Hej Richard! Det är alltid möjligt att söka, du måste uppfylla antagningskraven för den utbildning du söker.

Anton: Är det svårt att börja jobba inom marinen?
Filip Brännström: Hej Anton! Blir du lätt sjösjuk ;)? Det är mer utmanande än vad många faktiskt tror. Livet till sjöss som jag har upplevt har gett mig fina lärdomar men också några av de största mentala och fysiska utmaningarna jag har upplevt.

Thomas: Hur söker man till reservofficer om man redan jobbar i FM?
Filip Brännström: Hej Thomas! Det beror på vad du har för typ av anställning och hur länge du har jobbat i Försvarsmakten idag. Generellt kan man säga att du söker som alla andra om det är utbildningen du syftar på. Är du yrkesofficer idag är det anställningsformen du vill ha och då vänder du dig till lokal HR.

Simon K: Hej! Grymt bra jobbat av er på FM att sätta upp fler sådana här chattar och få mer kontakt med människor som är intresserade av FM! Kommer vi någon gång i framtiden att få en sådan här chatt med en SOG-operatör? (förutom den lilla som existerar på hemsidan)
Moderator: Tackar! SOG-chatten blev väldigt populär så det kan komma att genomföras en sådan igen. Men i dagsläget är det inget planerat, fortsätt att hålla utkik på vår webb!

Carl: Hur ofta tjänstgör du per år?
Filip Brännström: Hej Carl! Jag är inne i olika omfattning ungefär vartannat år, nästa gång blir det ca 6 månaders tjänstgöring.

Jonas: Hej Filip! Hur stor "makt" har en reservofficer i armén?
Filip Brännström: Hej Jonas! Som officer har man olika ansvar och inflytande beroende på vilken befattning och roll man har.

Carl: Hej Filip! Jag studera för tillfället en kandidat i ekonomi och är klar om cirka ett år med inriktning på management and control. Känner att vidareutbilda mig inom försvaret skulle vara en väldigt bra kombination. Som behörighet för reservofficersprogrammet står det att jag ska ha avsikten att påbörja 180 hp studier. Kan jag tillgodoräkna min framtida avslutade utbildning för programmet?
Filip Brännström: Hej Carl! Ja, du kan tillgodogöra dina akademiska meriter för att bli antagen. Utbildningen blir inte kortare för det.

Moderator: Vi håller på med chatten i drygt en timme till. Passa på att ställ era frågor så gör Filip så gott han kan för att svara er!

Peter : Är de svårt att bli komandörkapten? Hur lång utbildning? och på ubåt?
Filip Brännström: Hej Peter! För att bli kommendörkapten krävs det i stort sett att du har en yrkesofficerskarriär vilket dessutom innehåller flera akademiska utbildningsmoment längs med vägen. Långt ifrån alla yrkesofficerare blir kommendörkaptener.

Milan: Hej! Jag är just nu intresserad av att bli reservofficer. Reservofficerare jobbar deltid, som jag har förstått. Vi säger att jag blir reservofficer men inser efter några år att jag vill mer, jag vill jobba heltid istället. Är det möjligt att gå vidare till heltid eller måste man då skola om sig från grunden inom FM? tack
Filip Brännström: Hej Milan! Ja, det är möjligt men det beror på vad du vid det laget har för bakgrund och vad du vill göra på deltid i Försvarsmakten. Det kan inte uteslutas att du behöver kompletterande utbildning.

Carl: Hej! Är intagning för reservofficersutbildning bara under majmånad?
Filip Brännström: Hej Carl! Utbildningsstarten med en inledande grundutbildning är i maj och juli 2016. Ansökan är öppen nu!

Henrik L: Hej Filip! Jag gör min GMU i september nästa år + befattningsutbildningen sen. Och då blir jag Underhållssoldat på Deltid vid P7. Men nu till frågan, vad anser din andra arbetsgivare i det civila livet när du måste åka iväg till övningarna? Då jag har fast anställning just nu o kör lastbil. Man vill ju gärna ha kvar sitt civila jobb efter 9 månaders GMU. :-)
Filip Brännström: Hej Henrik! Min erfarenhet är att vara tydlig med sina målsättningar som deltidsanställd i Försvarsmakten gentemot sin civila arbetsgivare. Visa tydligt vad nyttan och förtjänsterna är med att kompetensutveckla sin personal hos en annan arbetsgivare. Har jag en bra dialog med framförhållning så stöter jag inte på några problem när jag ska öva eller tjänstgöra.

Carl: Angående frågan just hur mycket man kommer arbeta. Vad är det "minsta" man kan välja att tjänstgöra efter utbildning?
Filip Brännström: Hej Carl! I teorin är det endast vid krig som Försvarsmakten kan "tvinga" dig till tjänst. Däremot är behållningen med utbildningen när man kombinerar den med en aktiv tjänstgöring för att pröva teorier och kunskaper i verksamheten. Bäst blir det när man är aktiv och drivande själv i sin reservofficerskarriär.

Sofia: Hej, Jättebra chat! Fått en hel del svar redan, men undrar om det finns fler ingångar att söka till reservofficer, om jag vet vilken inriktning jag är intresserad av dvs göra GMU först och sen söka, eller söka först?
Filip Brännström: Hej Sofia! Ja, du kommer att kunna söka den inriktning du är intresserad av från början men möjlighet att byta inriktning finns också vid senare tillfälle.

Stefan S: Hejsan! Då jag snart ska bli far så är min fråga hur mycket tid är man hemma? Och hur är det med övernattning hemma? förutom om man är på övning självklart!
Filip Brännström: Hej Stefan! Under utbildning är det ganska mycket på annan ort, men det beror såklart på vilken inriktning du söker och var du bor. När du väl tjänstgör kan det variera även där, men oregelbundna arbetstider är en del av vardagen i Försvarsmakten både under utbildning och efterföljande tjänstgöring.

Måns: Hej! Jag går för tillfället i gymnasiet och har satt sikt på att gå med i FM när jag tar studenten, och det har gett mig en grym motivation till att klara av skolan och sikta framåt. Jag är superintresserad av reservofficersutbildningen och undrar hur fysiskt stark man måste vara för att klara av den?
Filip Brännström: Hej Måns! Kul att höra att ditt intresse för utbildningen ger dig studiemotivation, bra! För utbildningen finns det en generell kravprofil men för efterföljande tjänstgöring är det väldigt beroende på vad du vill bli. Vi har inte samma krav på vissa tekniska befattningar som vi har på våra jägarbefattningar. Fundera på vad du vill bli och anpassa dina förberedelser därefter.

Johnatan: Hej! Hur ser det ut när man söker officers utbildningen när det kommer till inriktning/befattning? Är det försvarsmaktens behov som styr eller får man välja vilken tjänst man vill?
Filip Brännström: Hej Johnatan! Är inriktningen sökbar så motsvarar det Försvarsmaktens behov.

Carl: Vet du om utbildningsstarten kommer se likadan ut under 2017?
Filip Brännström: Hej Carl! Grundutbildningen mot reservofficer 2016 och 2017 kommer att starta vid motsvarande tidpunkter alltså maj och juli.

David: Hey, hur kommer man in i pilot-yrken genom FM?
Moderator: Hej, man söker till en militär grundutbildning mot att bli pilot. Nästa ansökan för detta öppnar under hösten 2016.

Dan : har du någon erfaren het av att jobba på militärfartyg? Efter en arbetsdag på fartyget vad händer då, går man direkt till sängs? Finns det någon aktivitet?
Filip Brännström: Hej Dan! Jag har jobbat på militärfartyg! Livet till sjöss bygger oftast på att man går vakt om vakt, dvs jobbar/sover om vartannat med inslag för att ta hand om sig själv, utrustning och kläder. När man inte är till sjöss präglas ofta verksamheten av utbildning eller förberedelser och kan då vara mer av karaktären "kontorstid".

John.: Hej. Jag är idag 40 år ung. Är jag för gammal för att söka tjänst i Försvarsmakten? Är värnpliktsutbildad på KBS Lapplands jägarregemente. Har varit frivilliganställd i Hemvärnet sedan 93. Är nu i en und pluton i Hemvärnet. Är utbildad i akutsjukvård både civilt och militärt. Grundutbildad till Väbel. Men jag har på senare tid funderat på en ren militär tjänst.
Filip Brännström: Hej John! Nej du är inte för gammal och säkerligen en intressant bakgrund.

John: Vart ringer man för att få mer info. Ex hur mycket av min värnplikt samt hv tid jag kan dra fördel av?
Moderator: Du kan ringa till Rekryteringslinjen, 08 - 514 39 009, vardagar 10-15.

bengt: Hej Filip jag går i åttan och skriver ett arbete om marinen jag undrar hur det är ute på havet och när båtarna ligger still
Filip Brännström: Hej Bengt! Kul att du är intresserad! Jag svarade nästan på den frågan, titta lite längre ner i chatten. Jag tycker att du ska kontakta något av våra förband i flottan och höra av dig till dem för att få en intervju om dina frågor. Du hittar info om dem på här på webbplatsen.

Erik: Går det att ansöka till OP fast har man inte klarat gymnasiet?
Moderator: Nej, det går inte.

Kurt: Hej igen, är du säker på att man måste gå en befattningsutbildning och tjänstgöra som GSS innan man blir behörig till reservofficersutbildningen.? Jag fick beskedet att snarare skulle de med sådan erfarenhet prioriteras och därmed vore chansen mindre för oss som endast genomfört GMU att bli antagna från FM:s rekryterings-mail. Kommer det gå att söka direkt till reservofficersutbildningen och i så fall när? GU får man ju inte göra om så det går inte att söka direkt till GU:n nästa år.
Filip Brännström: Hej Kurt! Den nya grundutbildningen genomförs första gången 2016, avsikten är att den som har genomfört GMU med befattningsutbildning och anställningstid ska kunna hoppa på den utbildningen men det kan vi inte garantera att det kommer att vara möjligt. För grundutbildningsomgången 2017 är det Försvarsmaktens inriktning att det ska vara möjligt.

Karl: Hej! Blir du sedd som "mindre värdig" officer av andra inom försvaret i och med den kortare utbildningen? Hur mycket administrativ tid har du? /K-anställd
Filip Brännström: Hej Karl! Nej, jag har aldrig upplevt att jag eller andra reservofficerare har sett som mindre värdiga. Snarare uppskattar man att vi tillför en civil kompetens och kunskap in i verksamheten, för kortare eller längre uppdrag. I min roll som reservofficer har jag lite tid i administration.

Carl: När du ser tillbaka på din utbildning som reservofficer, vad tyckte du var de viktigaste erfarenheterna?
Filip Brännström: Hej Carl! Några av de viktigaste erfarenheterna var att träning, utbildning och förberedelser lägger grunden för ett framgångsrikt resultat i planerade och oförutsedda händelser. För mig personligen var det det kunskapen om min förmåga och mina egenskaper, kapacitet och begränsningar som jag tagit med mig i livet.

Jonas : Hej Filip! Varför valde du flottan och inte något annat vapenslag?
Filip Brännström: Hej Jonas! Det nog Flottan för mig tack vare vänner och bekanta som hade erfarenhet från Flottan. Det gjorde att jag intresserade mig för verksamheten, kamratskapen och ledarskapet inom Flottan och således valde att läsa vidare inom det vapenslaget.

Moderator: Scrolla gärna i flödet om du inte har fått svar på just din fråga. Det kan hända att Filip har svarat på en liknande fråga. Vi hinner med fler frågor så fortsätt att skicka in!

Patrik: Hej vad finns det för möjligheter att stiga i graderna som Spec.off och RO (SO/T)? Hur ser utvecklings möjligheterna ut i nuläget?
Filip Brännström: Hej Patrick! Det beror på Försvarsmaktens behov, din erfarenhet, utbildning och ditt intresse. Det finns ingen automatisk befordran för någon kategori.

Michael: Kan man börja Officer utbildningen efter att man har klarat båda GMU och FOK, fast har man inte klarat gymnasiet?
Moderator: Hej, du behöver ha minst en gymnasieexamen för att kunna bli antagen till GMU + FOK mot en officersutbildning.

Andreas: Hej, funderar på hur det fungerar lönemässigt. Gissar på att du är bättre betald på ditt andra jobb än vad försvaret betalar? Eller matchar försvaret lönen så det inte ska bli en barriär för att bli reservofficer?
Filip Brännström: Hej Andreas! Nej, Försvarsmakten täcker inte det eventuella glapp som uppstår p.g.a. av en eventuellt högre grundlön i ditt civila jobb jämfört med din lön som reservofficer. Detta har hittills inte varit gränssättande för mig eller systemet med reservofficerare i stort.

Erik: Hej! Jag undrar om man väljer vapenslag i samband med att man ansöker till reservofficersutbildningen, eller om man söker vapenslag under utbildningens gång.
Filip Brännström: Hej Erik! Man söker inriktning i samband med sin ansökan till utbildningen och då vid antagningsprövningen.

Mark: Jag vill ansöka till OP men har inga betyg från gymnasiet. Finns det nån möjlighet att ansöka? Eller ska jag sluta drömma att vara en officer?! Hjälp snälla.
Filip Brännström: Hej Michael! Du måste ha högskolebehörighet för att kunna komma in på OP. Du kan komplettera via till exempel Komvux så jag tycker inte att du ska sluta drömma.

Karl: Tack för tidigare svar. Hur mycket längre tid än dina soldater blir du inkallad vid tjänstgöring?
Filip Brännström: Hej Karl! Det beror på vilken typ av tjänstgöring jag ska in på. Ska jag ha personalansvar kommer det kräva både för och efter- och efterarbete men i övrigt är det svårt att svara på.

Peter: Kan en speciellofficer bli en major? Jag vet inte hur graderna systemet fungerar! Kan ni förklara lite om det?
Filip Brännström: Hej Michael! Det är teoretiskt möjligt men beror på Försvarsmaktens behov, din utbildning, intresse och kunskap.

Sara: Detta kanske är en otroligt dum fråga men då får den vara det, vad är det som krävs för att utbilda sig till officer? Är det "bara" GMU eller är det något mer efter det?
Moderator: Det går just nu att söka till grundutbildning (ca 1 år) med inriktning mot fortsatta studier på reservofficersutbildningen (ca 1 år). GMU ingår då i grundutbildningen.

Peter : Vad krävs för att börja jobba inom försvaret?
Filip Brännström: Hej Peter! För att bli soldat och sjöman behöver du genomföra militär grundutbildning och därifrån finns det ett antal alternativ för att bli t.ex. reservofficer.

Billy: Hur mycket tjänar en speciellofficer per månad efter skatt?
Filip Brännström: Hej Billy! Det går inte att svara på eftersom det beror på befattning, nivå, ansvar etc.

Filip Brännström: Tack alla för bra och intressanta frågor! Jag hoppas att ni nu har lite mer kunskap om information än vad ni hade innan och att ni har kommit ett steg närmare ett framtida engagemang i Försvarsmakten. Hoppas vi ses! /Filip

Moderator: Tack alla som har deltagit på chatten. Återkom gärna 17 november då ni kan chatta med militärtolken Annavera, det är samma tid som gäller 15-17. Har ni några frågor som ni inte fått svar på via chatten? Mejla rekrytering@mil.se.

Fick du inte svar på dina frågor?

Chatten med Försvarsmaktens medarbetare är avslutad. Har du fortfarande frågor kan du ställa dem till rekryteringslinjen.

Live just nu!
Utbildar sig till officer

Åsa Lovén

Länk till chatsida med Utbildar sig till officer Åsa Lovén
Live just nu!
Militärtolk

Annavera Eriksson

Länk till chatsida med Militärtolk Annavera Eriksson

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.