Ett utbrott av en smittsam magsjuka sker på ett sjukhus i Sverige. För att sjukhuset ska kunna upprätthålla sin kapacitet frågas Försvarsmakten om hjälp. Du blir uppringd av din plutonchef och får meddelande om att ditt fältsjukhus ska på insats för att stärka upp det civila sjukhuset. Du blir ansvarig för att det finns läkemedel på plats då första patienten kommer.

Som apotekare i Försvarsmakten är du en del i ett förband som ska kunna verka i fred, kris och krig, nationellt och internationellt. Du använder dina medicinska kompetenser och erfarenheter i nära kontakt med övrig sjukvårdspersonal.

Miljön kan ofta vara betydligt mer svårhanterlig än i den civila sjukvården vilket ställer krav på flexibilitet och förmåga att göra egna bedömningar och skapa annorlunda lösningar.

I rollen som apotekare inom Försvarsmakten kan du få hantera alla de frågor som rör läkemedelshantering. Exempelvis beredskap, inköp, förvaring, logistik, behandlingsriktlinjer samt kvalitetssäkring inom hela läkemedelsområdet. Även hantering av andra sjukvårdsförnödenheter kan ingå i apotekarens ansvarsområde.

I ditt jobb som apotekare i Försvarsmakten kan du i dag arbeta på ett fältsjukhus och inom några år även inom logistikorganisationen. 

Som apotekare i ett insatsförband har du eller får du en grundläggande stridsutbildning och bär stridsutrustning för att kunna skydda och försvara den egna gruppen. Inför en nationell eller internationell insats övar du ofta tillsammans med ditt kompani. Du följer med dem och tränar och skapar rätt förutsättningar för att skadade och sjuka kan få den vård de behöver då behovet uppstår.

Som apotekare i Försvarsmakten är du ansvarig för att skadade, sjuka och utmattade kan få de läkemedel de behöver oavsett var de befinner sig.

Behörighetskrav

  • Legitimerad apotekare
  • Minst två års yrkeserfarenhet