Under en inventering av er utrustning inne på fältsjukhuset får ni information om att en trafikolycka skett, och att föraren i bilen fått skador i ansiktet. Ni får besked om att gå bort till operationstältet för att hjälpa den ansvarige läkaren att göra en första bedömning av skadorna. Du kan arbeta på deltid, men det finns också några tjänster på heltid. Ingen militär bakgrund behövs.

Som tandläkare i Försvarsmakten är du del i ett förband som verkar i fred, kris och krig, nationellt och internationellt. Du använder dina odontologiska kompetenser, omsätter dem i en annan miljö, militär kontext. Något som inte är lika bekvämt som på ditt vanliga jobb.

Din huvudsakliga uppgift som tandläkare i Försvarsmakten är att hantera den akuta tandvården, men du är också med på och håller i övningar och utbildningar. I ditt jobb arbetar du vid en stationär plats för daglig sjukvård (en så kallad förbandsplats), eller på ett sjukhus.

Som tandläkare har du fått stridsutbildning för att kunna skydda och försvara den egna gruppen och dina patienter. Inför en nationell eller internationell insats övar du ofta tillsammans med ditt kompani. Du följer med dem och tränar på att exempelvis ta hand om stridsskador. Du sköter akut tandvård och hjälper även till vid andra bedömningar inom tandläkarområdet.

Miljön du arbetar i som tandläkare skiljer sig från den miljö du är van vid hemma, och därför måste du vara uthållig och klara stora fysiska påfrestningar.

Som tandläkare behandlar du olika typer av akuta tandvårdsproblem, samt genomför i vissa fall mindre kirurgiska ingrepp.

Behörighetskrav

  • Legitimerad tandläkare med fem års arbetslivserfarenhet inom allmäntandläkarens område