Ansvaret läggs på successivt

Anspänningen är stor och ansvaret tungt. Det finns inget utrymme för ogenomtänkt agerande som stridspilot. Samtidigt har du stödet från dina arbetskamrater och den fantastiska känslan av att flyga som stärker och lugnar dig, berättar Johan Wedin, stridspilot på F 17 Blekinge flygflottilj.

Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten
Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Drömmen om att bli pilot har funnits med sedan Johan Wedin var liten.

 − Som barn hade jag en enorm fascination för att flyga. Efter gymnasiet visste jag att jag ville hitta ett jobb som var både praktiskt och intellektuellt stimulerande.

Efter värnplikten tog Johan vägen förbi tre års studier på läkarlinjen, men behöll kontakten med Försvarsmakten. 2006 åkte han på utlandstjänst till Kosovo där han var gruppsjukvårdare i en skyttegrupp.

Vidgade perspektiv

2008 började Johan den sex år långa utbildningen till att bli stridspilot – en tuff utmaning och precis vad Johan hade sökt efter. Han beskriver en personlig utveckling där han har fått många nya perspektiv:

− Jag är långt ifrån samma person som när jag började i försvaret. När jag gjorde lumpen var vi ute mycket i skogen och när jag kom hem insåg jag hur mycket jag uppskattar vissa småsaker i vardagen. När jag åkte till Kosovo var det på ett annat plan. När jag kom hem igen tänkte jag på hur annorlunda folk rör sig ute på gatorna här och hur mycket mat jag kunde välja mellan. Vi är privilegierade, vi som växer upp i Sverige. Flygutbildningen har lärt mig mycket om hur jag fungerar i en grupp. Du vistas nära andra människor under så lång tid att du får ganska klart för dig hur du uppfattas.

Känslan av att flyga

Minnet från den första egna flygturen är stark.

− Jag var väldigt spänd innan. Jag visste ju att det inte fanns någon annan som skulle kunna landa den där maskinen än jag. När jag taxade ut var jag redigt nervös. Sen när jag väl lyfte och det blev tyst i flygplanet, då blev jag alldeles lugn. Det var samma flygrutt som jag hade flugit många gånger tidigare med läraren. Det kändes hemtamt och lugnt vilket förvånade mig. 

Känslan att flyga beskriver Johan som helt fantastisk.

− Anspänningen kastar aldrig någon skugga över själva upplevelsen när jag väl är uppe. Det häftiga är att jag aldrig upphör att förvånas över variationen, kraften och känslan av att kunna göra vad som helst i luften. Det är inget som mattas av.

Ett tungt ansvar

Ansvarskänslan har också vuxit fram, delvis under hela tiden inom Försvarsmakten, men tydligast under flygutbildningen: 

− Du får ett oerhört ansvar tilldelat dig när du ska flyga. Men jag har vuxit in i det. Min benägenhet att ta ansvar har också vuxit. Idag vill och törs jag ta på mig större ansvar än när jag började flygutbildningen.

För att lyckas som pilot krävs även en skärpa för att fokusera till fullo på uppgiften.

− Det finns inte utrymme för att göra något ogenomtänkt. Men gör du något utmanande varje dag så lär du dig att förbereda dig rätt och att hantera känslorna.

Bland kollegorna på F 17 Blekinge flygflottilj, och mellan piloterna i synnerhet, råder ett öppet klimat. Samarbetsförmågan är stor hos alla.

− Vi sätter oss ner dagligen och berättar för varandra vilka misstag vi har gjort. Det är väldigt prestigelöst och det viktiga är att man lär av varandra.

Kollegorna är en av de stora fördelarna med jobbet, säger Johan:

− I försvaret jobbar jag med personer som är väldigt kompetenta, målmedvetna och engagerade. Jag jobbar dessutom med spjutspetsteknik. Att ständigt känna att jag utvecklas gör det lätt att gå till jobbet. När jag ser på Facebook att andra har söndagsångest ler jag lite för mig själv och tänker äntligen är det måndag igen.

Amanda Nordmark, deltidsanställd skyttesoldat/flygplatsbrandman, I 19, Boden/Kiruna Airport
Tre röster om eget ansvar

Amanda Nordmark, deltidsanställd skyttesoldat/ flygplatsbrandman, I 19, Boden/Kiruna Airport
”Att jobba inom Försvarsmakten känns som om man gör skillnad på riktigt och jag hoppas och tror att jag i och med min deltidsanställning inom Försvarsmakten anses vara en person att lita på när det gäller.”

Richard Svensson, förste maskinist, Första ubåtsflottiljen, Karlskrona
”Man blir aldrig fullärd här. Jag hisnar lite när jag inser vad jag kan nu som jag aldrig trodde var möjligt tidigare, som att räkna på en tiodagars driftsplan till exempel. Det ger en härlig självkänsla.”

Johan Wedin, stridspilot, F 17 Blekinge flygflottilj
"Du får ett oerhört ansvar tilldelat dig när du ska flyga. Men jag har vuxit in i det. Min benägenhet att ta ansvar har också vuxit. Idag vill och törs jag ta på mig större ansvar än när jag började flygutbildningen."

Siffror

80% av Försvarsmaktens anställda anser att de har varierande arbetsuppgifter.

78% av Försvarsmaktens anställda anser att de har intressanta arbetsuppgifter.

72% av Försvarsmaktens anställda instämmer i att tjänstgöringen är utmanande.

Källa: Intern kvantitativ studie genomförd av Demoskop, våren 2013, bland kontinuerligt anställd personal inom Försvarsmakten.