Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Kapten Frans Andersson är ansvarig för GMU vid Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur. Här berättar han om varför det är så stort fokus på detaljer i början av den militära utbildningen:
− Självklart är det inte sängbäddningen eller skoputsningen i sig som är det viktiga, utan att skapa mentaliteten att alltid sträva efter se till detaljer även i elementära småsaker, vilket senare kan få livsavgörande konsekvenser i skarpt läge.
Ansvar läggs på successivt
− Skoskav är ett annat exempel. Rekryterna tycker att befälen tjatar på dem att byta strumpor. Vi gör det för att vi vet att det är viktigt och att de tids nog kommer förstå varför, på riktigt. Bara förra veckan var det en rekryt som sa ’Nu förstår jag vad du har sagt, det är viktigt att ta hand om fötterna.
− Successivt lägger vi på mer ansvar. GMU går igenom allt från att kunna sköta städningen till att ansvara för att gå med laddat vapen. Det säger sig självt, kan du inte ansvara för att ta hand om det mest grundläggande som att bädda din säng, kan vi inte riskera att sätta dig i en situation som kan vara livsfarlig för dig och för andra.
Förlåtande anda
− Vi ställer krav och säger till om det blir fel. De som kommer hit är inte alltid vana vid det. Visst har alla fått betyg i skolan, men där går det ju att välja att lägga ribban lägre. Det funkar inte här.
− Men vi är också här för att göra fel och misslyckas. Allt handlar om att förbereda inför en stridssituation och då behövs en förlåtande anda och att man kan föra diskussion kring vilka fel som kan begås i förväg.