Du lär dig konsten att tempoväxla

Ovisshet och variation. Så beskriver många sin tid inom Försvarsmakten. Men i variationen ingår inte bara högt tempo och full action. Mycket handlar om upprepning, innötning, bevakning och rent av att lära sig att ha långtråkigt. För plötsligt händer det.

Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten
Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

− Vissa uppgifter kan vara repetitiva och monotona, säger förstemaskinist Richard Svensson, men man vet hur viktigt det är att de blir ordentligt utförda i skarpt läge. Dessutom är det en skön omväxling mot hur hektiskt det sedan kan bli när vi är ute och kör.

Hantera stress och tristess

Sune Nordberg arbetar som sonaroperatör. I undervattensläge är sonaren ubåtens ögon och öron. Under ett arbetspass får Sune ofta uppleva att gå från lugn till full action inom loppet av ett par sekunder. Samma sak kan ske när han har gått av sitt pass. När som helst kan hela besättningen tas i anspråk för en övning.

− Det här är en intressant och verkligen unik arbetsplats. Ena stunden är allt lugnt och ibland händer saker som jag bara kan beskriva som helt unika och bara kan upplevas ombord. Man lär sig verkligen konsten att tempoväxla.

En sonaroperatör behöver kunna vara totalt fokuserad under långa perioder. Då gäller det både att kunna hantera stress och tristess, berättar Sune.

− När vi är ute under ett snorkelpass måste jag säga att tristessen ibland är en utmaning, men då gäller det att behålla koncentrationen. För plötsligt händer det något.

Alla vet vad som gäller

I både ytterlägena – lugn eller full fart – är stödet från kollegorna avgörande. Både Richard och Sune berättar om en stark gemenskap i besättningen och en avslappnad stämning. Men alla vet vad som gäller.

− Vi kan skoja och tramsa en del, men sedan har alla förmågan att skärpa till sig, säger Richard. Vi har skarpa underrättelseuppdrag på hög nivå så då gäller det att fokusera och göra sitt yttersta.

På en ubåt gäller det dessutom att tänka på att låta så lite som möjligt.

− Bullerdisciplinen är god här. Man får tidigt lära sig vad det innebär att röra sig tyst ombord. Här tolereras inga smällande dörrar, verktyg som låter eller bubblande vattentankar. Det gäller att optimera allt så att ubåten blir så svårupptäckt som möjligt.

Eget ansvar för det sociala

Att man lever så tätt ihop på en ubåt ger en extra dimension till utmaningarna ombord.

− Det gäller att man funkar bra ihop även socialt, säger Richard. Problem måste man lösa här och nu, samtidigt som man måste se till stämningen och agera efter vad som passar. För att passa på ubåt måste du vara öppen och ha en hög social kompetens. Det funkar inte annars helt enkelt.

Text: Karin Molin Klingemann

KARLSKRONA 20131029. Cassandra Fogelberg anställd på Blekinge flyflotilj, F 17 visar och berättar om sina yrken och tjänster.
Blekinge flygflottilj, F 17, har alltid en grupp Jas 39 Gripen beredda för att gå upp i luften och skydda Sveriges gränser.
F 17 finns på fyra platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult. Vi har även verksamhet på Malmen i Linköping samt vid flygplatsen i Visby på Gotland.
På flottiljen har vi två insatsberedda divisioner med omkring 20 Jas 39 Gripen vardera. De utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Någonstans i landet står ett antal plan alltid redo att avvisa plan som tagit sig in på svenskt territorium utan tillstånd.
På F 17 flyger vi sammanlagt omkring 4 500 timmar per år. För att flygningarna ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll. Det arbetet gör flygunderhållsenheten.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten
Tre röster om tempoväxling och ansvar

Casandra Fogelberg, luftbevakare
"Något man lär sig inom det militära är att tempoväxla och att ha en kontrollerad stressnivå. Det börjar redan under GMU när man ska komma i tid och övar mycket på att kunna växla upp tempot när det behövs. I mitt jobb ska man alltid vara beredd på stress, men det finns lugna perioder också. Då gäller det att kunna ta dalarna och behålla skärpan. Där är samarbetet viktigt och vi stöttar varandra. Det finns hela tiden något att göra, något att leta efter, men man måste också kunna lyfta blicken och ta tid för andra uppdrag."

Dan Eriksson, GMU-rekryt
"Jag har slutat slarva med småsaker. Att missa att stänga fickorna på ryggsäcken så allt blir blött är inte roligt. Men även civilt märker jag skillnad. Jag har blivit bättre på att komma i tid, vilket uppskattas av många i min omgivning. Jag planerar bättre och framförallt kan jag tempoväxla när jag märker att det behövs. Att packa väskan är jag grymt snabb på jämfört med min flickvän till exempel."

Sebastian Sjö, sonarbefäl
"Försvarsmakten har lärt mig att växla fokus och hålla på med en uppgift länge. Jag har många starka minnen hur man inom loppet av en sekund har gått från slentrian till fullt ös. Det är imponerande att se hur alla fokuserar, levererar och går i samma riktning."