Pappa är alltid hemma

De jobbar med skarpa underrättelseuppdrag. Då gäller det att alla riktar fokus på exakt rätt sak i rätt sekund. Tyst och koncentrerat arbetar besättningen på ubåten HMS Halland. Även om ubåten ligger vid kaj denna dag, och därför inte behöver vara oroliga för att bli upptäckta, rör sig alla tyst. Det tycks vara ett ryggmärgsbeteende hos besättningen och kommunikationen är kort, koncis och utförs med stor precision. 

Lyckan är att dela en påse nötter

Middag i en solig skogsglänta med några av dina närmaste vänner. Låter det lockande? Lägg till ett par granatgevär och du har en helt vanlig måndagskväll för Oscar Silvergran och de andra aspiranterna vid Arméns Jägarbataljon. – Jag utbildar mig till jägarsoldat och njuter av livet, säger han.

Luften är stor nog för fler som Anna

I halva sitt liv har hon varit Sveriges enda kvinnliga stridspilot. 2011 blev hennes roligaste yrkesår på länge, när hon återvände till Såtenäs för inskolning på JAS 39 Gripen.

I uniform blir vi alla lika

Ett par veckor in på utbildningen skulle rekryterna få en kväll ledigt. De nyfunna vännerna såg med förundran på varandras kläder:  – Konrads stil var lite oväntad, det hade jag aldrig trott, men i uniform ser vi ju alla ganska lika ut, berättar Håkan Martin och får medhåll från flera kollegor. – Uniformerna tar bort olikheter som annars hade hindrat oss från att börja umgås, säger Sebastian Sjö. 

Vad gör jag här?

I början av den militära grundutbildningen är det många som funderar på om det här verkligen var rätt val. Livet är så annorlunda mot vad de är vana vid. Men utmaningarna svetsar samman och fram växer en stark gemenskap. Här är ett par röster som alla vittnar om just detta.