Här stöttar vi varandra

En elitidrottande säljare, en deltidsbrandman i tryckeribranschen och en militär i flottan. De är tre av de nio personer som 2013 började en utbildning med målet att bli brandmän inom F17 – Blekinge Flygflottilj. Anledningarna till att de sökte skiljer sig åt, men alla är lika övertygade om att här hör de hemma.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

Cecilia Velin, Pär Magnér och Robin Holst ingick i den skara av cirka 50 personer som vintern 2013 kallades till F17:s uttagning. Efter den tuffa testomgången stod det klart att de var uttagna som tre av de totalt nio personer som erbjöds en plats. Sommaren 2013 började de sin utbildning inom räddning, röjning och reparation och de ingår nu i den fasta styrkan av civilanställda brandmän som tjänstgör vid F17.

Under den första utbildningsfasen om sex månader, har de drillats i en mängd olika uppgifter som ska göra dem rustade för brandmansyrket. En uppgift, som har varit en utmaning för samtliga, var uppkörningstillfället för CE-körkort, som bland annat gick ut på att backa ett 24 meter långt släp i 90 graders vinkel.

– Den känslan, efter uppkörningen, var ett stort ögonblick, berättar Cecilia. Pär och Robin instämmer.

Skönt att kunna lita på sina kollegor
Att det har gått så bra att lära sig så mycket nytt förklarar de med det goda arbetsklimatet.

– Vi har verkligen blivit ett sammansvetsat gäng. Vi peppar varandra i alla moment och vill verkligen se varandra lyckas, berättar Robin Holst.

– Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans. Jag har faktiskt aldrig skrattat så mycket som jag har gjort under mina sex månader här, tillägger Cecilia.

Sammanhållningen i gruppen – att man fått så många nya vänner – är något som de alla värderar, både privat och i tjänsten på F17. Tilliten till kollegorna är också en viktig del i förmågan att kunna utföra tuffa uppgifter under en räddningsinsats.

– I vårt jobb måste man kunna lita på varandra, till exempel vid rökdykning, då man måste ha koll på vem som är bakom en. Det är väldigt skönt att kunna lita på de personer som du har omkring dig, även när du inte kan se dem, säger Pär Magnér.

Drivkraft att hålla sig i form
För Cecilia var möjligheten att kombinera sitt jobb med en privat idrottssatning en av drivkrafterna då hon sökte sig till Försvarsmakten. Även för Pär och Robin har träningen blivit en viktig del i vardagen. Att vara vältränad, med både styrka och kondition, är också viktigt för att klara uppgifterna. På stationen finns ett eget gym och under utbildningen kör man ofta ett träningspass per dag. Träningen sker både individuellt och i grupp.

– För oss är det ofta skapt läge. Då har vi 20 sekunder på oss att ställa om och vara redo, påklädda och klara. Vi har varje år tester på vår fysiska kapacitet. Att klara testerna är en motivation till att hålla sig i form, berättar Robin Holst.

Fortsatt utbildning och samverkan visar vägen
Nästa del i utbildningen är att de, tillsammans med de övriga i gruppen, ska få testa på alla de olika uppgifterna som tjänsten omfattar i olika gruppkonstellationer. Därefter fastställas hur de olika grupperna kommer se ut och hur arbetsuppgifterna fördelas. Att få känna sig fram och hitta det som passar varje individ bäst känns väldigt förmånligt, tycker de alla tre. Att de redan nu trivs så bra tillsammans med alla i teamet gör att de på förhand vet det kommer fungera i vilken grupp det än blir.

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Blekinge flyflotilj, F 17 visar och berättar om sina yrken och tjänster.
Blekinge flygflottilj, F 17, har alltid en grupp Jas 39 Gripen beredda för att gå upp i luften och skydda Sveriges gränser.
F 17 finns på fyra platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult. Vi har även verksamhet på Malmen i Linköping samt vid flygplatsen i Visby på Gotland.
På flottiljen har vi två insatsberedda divisioner med omkring 20 Jas 39 Gripen vardera. De utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Någonstans i landet står ett antal plan alltid redo att avvisa plan som tagit sig in på svenskt territorium utan tillstånd.
På F 17 flyger vi sammanlagt omkring 4 500 timmar per år. För att flygningarna ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll. Det arbetet gör flygunderhållsenheten.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten
Fakta

Robin Holst, 24 år från Karlskrona
"Jag gjorde värnplikt vid Tredje Sjöstridsflottiljen i Karlskrona och blev därefter anställd vid förbandet. Möjligheten att jobba som brandman lockade och när de sökte fler personer till just brandmansfunktionen på F17 i Ronneby, passade jag på att sända in en ansökan."

Pär Magner, 28 år från Karlskrona
"Jag fick upp ögonen för tjänsten via de kollegor jag hade i sin civila tjänst som deltidsbrandman. Efter sju år i tryckeribranschen kände jag att jag ville göra något annat. Att gå GMU var en tanke, men timingen stämde inte riktigt. När sedan möjligheten att söka sig till F17 dök upp passade det bra på alla sätt."

Cecilia Velin, 23 år från Karlskrona
"En vän till mig, en tjej som jobbar här på F17, hörde av sig och berättade att de skulle rekrytera nya brandmän. Jag visste att hon, som enda kvinna här före det att jag började, trivdes väldigt bra. Dessutom kände jag redan innan till en del av de förmåner och villkor för den som jobbar i Försvarsmakten, vilket gjorde att jag verkligen blev intresserad."