I uniform blir vi alla lika

Ett par veckor in på utbildningen skulle rekryterna få en kväll ledigt. De nyfunna vännerna såg med förundran på varandras kläder: 
– Konrads stil var lite oväntad, det hade jag aldrig trott, men i uniform ser vi ju alla ganska lika ut, berättar Håkan Martin och får medhåll från flera kollegor.
– Uniformerna tar bort olikheter som annars hade hindrat oss från att börja umgås, säger Sebastian Sjö. 

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten

Första veckorna, under den grundläggande militärutbildningen i Halmstad, undrade Sebastian Sjö vart han hade kommit:
– Allt var så annorlunda och vi var verkligen en brokig skara. Det var många teoretiker, ett gäng blivande advokater och så var det ett par som aldrig någonsin ville se en skolbänk igen. Men bit för bit började jag uppskatta det strukturerade livet samtidigt som jag tvingades umgås med människor som jag aldrig annars hade hängt med.

Likadana på ytan
Idag arbetar Sebastian som sonarbefäl på Tredje Sjöstridsflottiljen i Karlskrona. 
Besättningskollegan på HMS Stockholm, Markus Melkersson, gick GSU* 2010 och minns första tiden med glädje: 
– GSU var fruktansvärt roligt. Vi var 900 som ryckte in på ett bräde. Allt var nytt för alla. Vi var alla lika värda och man hade ingen grund att stå på. I uniform såg vi relativt lika ut, men under ytan… Det var otroligt att få vänner från alla möjliga håll och den kamratskapen är oslagbar. Jag har många vänner kvar från den tiden. 
Sebastian håller med om att uniformen fyller en funktion när vänskapen utvecklas: 
– Här hänger man med folk som man annars aldrig hade gått fram till. Uniformen tar bort onödiga olikheter som annars kanske hade gjort att man inte hade börjat umgås med varandra.

Klädstil som överraskar
Över 800 mil norrut, i Arvidsjaur, är Håkan Martin och Konrad Mortin i slutet av sin grundutbildning till jägarsoldat. De var även del av samma GMU 2013 på Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur. Sju veckor in i GMU sa de så här om första tiden:
– Det lättaste har varit att lära känna nya personer och umgås med folk jag aldrig skulle ens ha pratat med hemma. Men det upplevs nog inte som så lätt av alla, sa Konrad. 
Håkan och Konrad blev vänner tidigt, men Håkan minns förvåningen när han för första gången såg Konrad i civila kläder: 
– Det är verkligen intressant att umgås civilt och se vilka klädstilar alla har. Första gången vi skulle ut på byn ihop och jag såg Konrad tänkte jag 'Va? Har han Converse!' Jag 
hade inte väntat mig att han hade en sådan stil efter att bara ha sett honom i uniform."
Ett år senare har Håkan och Konrad fortsatt från GMU till ytterligare grundutbildning till jägarsoldat. De har gått igenom mycket tillsammans och mycket har förändrats. Men Konrad bär fortfarande samma skor civilt. 
– Han går i Converse året om, säger Håkan. Han är stor och skäggig och så ser han ut som Håkan Hellström civilt. Alla är här på lika villkor och det blir ganska likriktat med uniformer. Men det kan också vara bra, så man lär känna varandra först.

Vänner över hela Sverige
Idag har Håkan kontakt med många från GMU även om alla inte har fortsatt på samma förband: 
– Sociala medier gör det väldigt lätt att hålla kontakten. Nu har jag kompisar över hela Sverige som jag verkligen känner väl. Vi har gått igenom mycket tillsammans. På ett sätt var det roligare i början, under GMU, för det var ett färgstarkare gäng där det fanns härliga individer som dansade runt. Nu är vi mer likriktade eftersom vi har valt att inrikta oss, men vänskapen växer sig djup här. Utmaningarna gör att alla får se varandras bästa och värsta sidor. 
Ombord på korvetten HMS Stockholm är gemenskapen också stark berättar Sebastian Sjö:
– Det bästa med mitt jobb är att här finns så många duktiga personer som man verkligen kan lita på när det gäller. Sammanhållningen är kanon. Vi sitter alltid tillsammans och äter lunch och fikar. Och när man har varit ute ett par veckor till sjöss, ja då blir man rätt nära.

*GSU: Grundläggande soldatutbildning för internationell tjänstgöring är till för dig som är uttagen till militär insats men saknar militär grundutbildning, som alltså inte har gjort värnplikt eller gått GMU.

Text: Karin Molin Klingemann

Fakta

Casandra Fogelberg, luftbevakare på Stridslednings- och luftbevakningscentralen utanför Hästveda:

"Mitt starkaste minne från GMU var den starka gemenskapen. Man delar verkligen upplevelser tillsammans som ger djupa vänskapsband. Blod, svett och tårar har vi delat och det var ett fantastiskt gäng med den gemensamma nämnaren att man vill hjälpa och göra skillnad."

Ludvig Johansson, förstesergeant, Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur:

"Första tiden är som ett enda långt avsnitt av Big Brother. Det handlar om att hitta varandra, att bo och leva tätt inpå främmande människor. Efter ett tag kommer man dem närmare än man är sin egen familj. Det är fascinerande hur snabbt det faktiskt går."
 

Johan Wedin, stridspilot, F 17 Blekinge Flygflottilj

"Jag jobbar med mina bästa vänner idag här. Vi började utbildningen tillsammans 2008 och under fem år har vi pluggat och bott ihop, gjort resor ihop. Det har blivit som en andra familj, vi är en väldigt tajt grupp – ett tajt kollektiv."