ARVIDSJAUR 20130520

Rekryter vid AJB under sin GMU.
Arméns jägarbataljon är ett förband med särskilt uttagning av personal som används mot kvalificerade mål som har mycket stor betydelse för en motståndares verksamhet, ofta inne på dennes eget område. Arméns jägarbataljon är en unik elit och finns vid detachement Norrlands dragoner i Arvidsjaur.
Förbandet uppträder okonventionellt och verkar med hjälp av egna eller genom invisning av vapensystem som attackflyg och artilleri.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
genrebildFM

I skarpt läge sitter kunskapen

Är du bra på att samarbeta? Vilka är dina styrkor respektive svagheter? Hur fungerar du i stressade situationer? Det är tre vanliga frågor vid en anställningsintervju. Vad svarar du? Efter GMU har du inte bara svaren, du har bevisen.

Amanda Nordmark, deltidsanställd skyttesoldat/flygplatsbrandman, I 19, Boden/Kiruna Airport

Amanda klarar stressen tack vare GMU

Amanda Nordmark gick GMU hösten 2012. Idag delar hon sin arbetstid mellan Kiruna Airport och en GSS/T-tjänst hos Försvarsmakten. Vi frågade henne om värdet av att ha en militär grundutbildning på arbetsmarknaden.

De värnpliktiga fallskärmsjägarna fick göra sitt första hopp i Karlsborg och sedan ta sig till övningsområdet med buss. Detta på grund av molnet med vulkanaska. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Kunskap som sitter i alla lägen

Fixar du det här? Anställda i Försvarsmakten skulle troligtvis svara på den frågan utan att tveka. Kontinuerliga tester, utbildningar med noggranna uppföljningar och övningar med stegrande svårighetsgrad gör att alla har ett tydligt kvitto på vad de kan och klarar av. Det gäller din kunskap och kompetens såväl som din fysik och inte minst ditt psyke.