I skarpt läge sitter kunskapen

Är du bra på att samarbeta? Vilka är dina styrkor respektive svagheter? Hur fungerar du i stressade situationer? Det är tre vanliga frågor vid en anställningsintervju. Vad svarar du? Efter GMU har du inte bara svaren, du har bevisen.

Oavsett om du söker jobb inom Försvarsmakten eller någon annanstans vill en potentiell arbetsgivare ta reda på hur du kommer hantera de nya uppgifterna och hur du passar in i gänget. På önskelistan hos de flesta arbetsgivare finns att kunna samarbeta, arbeta självständigt, lösa problem, ge och ta feedback, vara flexibel, kunna hantera nya situationer och kunna tänka klart även i stressade lägen. Den som kan backa upp sina styrkor med riktiga exempel har störst chans att få jobbet.

– Självklart är det bra att ha GMU på cv:t oavsett vad jag gör i framtiden. Det visar att jag kan samarbeta, ta eget ansvar och klarar en hög arbetsbelastning, säger Håkan Martin som är inne på åttonde veckan av GMU.

Innan GMU studerade Håkan till civilingenjör. Det är en krävande utbildning men den utbildning han får inom Försvarsmakten beskriver han som något helt annat.
– Det är hårdare här, men också mycket mer lärorikt. Teori varvas med praktik och allting flätas samman så kunskapen fastnar på ett annat sätt. Här räcker det inte heller med att du klarar uppgiften, hela gruppen måste klara den.

Kapten Frans Andersson är ansvarig för den GMU som Håkan går:
– Många har förvisso upplevt grupparbeten i skolan. Det här är något annat. Det räcker inte med att du gör din del om inte någon annan gör sin del. I skarpt läge gäller disciplin och att göra sitt bästa och därför lär vi ut på ett sådant sätt att rekryterna tidigt får känna på verkliga konsekvenser av sina beslut och sitt agerande.

Tillsammans med GMU-kamraterna Konrad Mortin och Martin Andersson minns Håkan lärdomen från en av övningarna ute i fält:
– Jag kommer aldrig glömma när vi stod och grävde i nästan två meter snö för att sätta upp ett tält. Det var jobbigt men oväntat, väldigt kul, berättar Martin och Konrad fyller i:
– Det var ju väldigt pedagogiskt sedan när vi fick reda att de som orkade gå lite längre in i skogen hade det lättare, närmast vägen var snön som djupast.
– Befälen ville ju bara se hur vi löste uppgiften och att vi verkligen skulle lära oss att inte bara välja den till synes enklaste vägen, säger Håkan.

Utvärdering, feedback och återkoppling efter en övning är en självklar del i den militära utbildningen.
– Vi ställer krav och säger till om det blir fel, säger kapten Frans Andersson. De som kommer hit är inte alltid vana vid det. Visst har alla fått betyg i skolan, men där går det ju att välja att lägga ribban lägre. Det funkar inte här.

Inom Försvarsmakten utbildas och tränas du för extrema situationer. Det betyder att de som har utbildats här inte bara har lärt sig nya saker, de har också övat, nött in och testat sina kunskaper. Lars Lundsten bytte ett monotont kontorsjobb mot GMU i Arvidsjaur:
– Det bästa är när du under en övning, efter allt nötande, få se allt falla på plats. När det väl är skarpt läge sitter kunskapen. Jag lär mig att samarbeta på en helt annan nivå. Här har du inte löst uppgiften förrän alla är med. Det gör dig mer ödmjuk och omtänksam.

Fakta

Oscar Silvergran, jägaraspirant:

"Att gå en militär utbildning eller jobba inom Försvarsmakten är en jättemerit, även civilt. Det är väldigt åtråvärt jämfört med att ha haft en massa ströjobb som du kanske inte har känt dig engagerad i. När jag berättar för mina gamla kompisar hemma i Östersund vad vi gör på dagarna tror de mig knappt. De kränger prenumerationer eller svabbar golv på något snabbmatsställe. Vi bestiger Kebnekaise och firar sedan ner varandra i rep. Vi utmanas och kämpar tillsammans. Vi ser varandras mörka sidor och stöttar varandra när det är svårt. Utan de andra killarna skulle jag aldrig klara det här."

Erik Frankgard, jägaraspirant:

"Du orkar tusen gånger mer än du tror. Och tusen gånger mer nu än i början. Att du inte behöver så mycket sömn som du tror är en insikt du får tidigt. Att vi övar och repeterar gör att saker till slut bli ryggmärgsbeteende och då är inte sömnen så avgörande för din prestation."

Emil Sandqvist, jägaraspirant:

"Tiden i Försvarsmakten har gjort mig mer mogen i mitt ledarskap. Jag är scoutledare och jobbade som lärarvikarie tidigare och mellan GMU och GUJ (Grundutbildning till jägarsoldat). Där har jag märkt skillnad. Jag talar klart och tydligt och når fram bättre, till och med till skoltrötta högstadieelever. Eller nej förresten, svårast är nog sexåringar. Där gäller det att inte visa någon som helst svaghet och det har jag fått övning i."