en mental isvak

Ett par veckor in i grundutbildningen fick Håkan Martin ett avgörande uppvaknande. Befälets ord skakade om, gav en rejäl portion ödmjukhet och insikt om att det är den senaste utmaningen som räknas. Som att sova utomhus. Ståendes. I en uppförsbacke.

Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Håkan Martin har studieuppehåll. Först hade han tänkt sig tre månader för att gå GMU. Drygt ett år senare väntar han på besked om sin nästa placering inom Försvarsmakten. Här är hans tankar från olika tidpunkter under första året inom Försvarsmakten.

Mer än halvvägs genom GMU

Sju veckor in på GMU sa Håkan så här om den första tiden:
– En oväntad lärdom har varit hur viktigt det är att hålla ordning på sig själv och på sina kamrater. Till exempel att passa tider, stänga fickor och veta vart gruppens medlemmar befinner sig.

Sammanhållningen i gruppen hade vuxit sig stark och Håkan hade själv gjort en personlig resa.
– Roligast har varit att se gruppen utvecklas från ett gäng sköna individer till en enad grupp med fokus på uppgiften. Jag har lärt mig att ’kona ut’ från mig själv och börja se till gruppens bästa. Är man tävlingsmänniska in i själen så är det en svår omställning till en början.

När han jämförde sina universitetsstudier med den militära utbildningen tyckte han då att GMU var tuffare:
– Utbildningen är hårdare här, men också mycket mer lärorik. Teori varvas med praktik och allting flätas samman så att kunskapen fastnar på ett annat sätt.

Just Håkans ingenjörsstudier var bakgrunden till de ord som har etsat sig fast i hans minne:
– För mig var det ett riktigt uppvaknande när mitt befäl sa 'Du har alltså läst på Chalmers, en av Europas bästa skolor, men du vet ändå inte hur man putsar ett par kängor.' Innan dess tyckte jag nog att jag var lite förmer bara för att jag hade pluggat på högre nivå.

Håkans GMU-omgång fick bada isvak på riktigt uppe i Arvidsjaur, ett starkt minne, men för Håkan gjorde ändå befälens ord starkast intryck.
– Det var som en mental isvak. Efter den dagen blev det ändring. Jag blev mer ödmjuk och insåg att det är min prestation här och nu som räknas.

Grundläggande utbildning till jägarsoldat

Håkan sökte sig vidare efter GMU och kom in på GUJ, grundläggande utbildning till jägarsoldat. Mot slutet av den utbildningen hade han följande reflektioner:
– Om GMU lärde mig att ha ordning och reda så har jag nu förstått hur viktigt det verkligen är. Samarbetet i gruppen har nått högre nivåer det är självklart att man måste vara en lagspelare. Vi gör allt tillsammans och man måste sätta gruppen främst. Kamratskapen och allas inställning att aldrig någonsin ge upp har varit avgörande. För det har verkligen varit tufft.

Utmaningarna har avlöst varandra och stegrats under utbildningen. Det är ingen slump, utan väl uttänkt för att aspiranterna ska växa gradvis med svårare övningar och mer eget ansvar. Dessutom har vädret hjälpt till att öka svårighetsgraden. De får ”växa in i vintern” som befälen säger på Arméns Jägarbataljon.
– Det är en häftig känsla att veta att man klarar sig under extrema förhållanden. Jag har sovit ute i bara sovsäck i minus 25. Jag har även somnat ståendes en gång.  I en uppförsbacke. På skidor.

Den personliga resan har fortsatt.
– Jag lär mig ständigt nya saker om mig själv och vad jag klarar av. Man bygger också upp ett förtroende gentemot befälen. Nu behöver man inte visa att man klarar av alla delar, det får vi ta ansvar för själva.

Vägval efter ett år

I slutet av grundutbildningen till jägarsoldat väntar Håkan på besked om sin nästa placering. Han hoppas få stanna kvar i Arvidsjaur*.
– Ju längre jag kommer in i det jag gör här, desto längre bort ligger det att återuppta mina studier.  Så länge som jag tycker det är kul här fortsätter jag.

Befälens ord om skoputsningen har följt med och Håkan både ryser vid minnet och är tacksam för vad det fick honom att inse.
– Du är aldrig bättre än din senaste prestation. Mycket har förändrats under utbildningens gång, och jag har förändrats med den.  Jag känner mig också väldigt bekväm här.  Då menar jag inte bekväm som en skön soffa. Här värdesätts hur du kombinerar dina förmågor på bästa sätt såsom din fysiska kapacitet och sin samarbetsförmåga. Jag har aldrig blivit matchens lirare eller bäst i klassen. Men här har jag hittat rätt.

*Efter artikelns publicering blev det klart att Håkan Martin antagits till Bergsplutonen som bergssoldat. Det var hans förstahandsval.

ARVIDSJAUR 20130520

Rekryter vid AJB under sin GMU.
Arméns jägarbataljon är ett förband med särskilt uttagning av personal som används mot kvalificerade mål som har mycket stor betydelse för en motståndares verksamhet, ofta inne på dennes eget område. Arméns jägarbataljon är en unik elit och finns vid detachement Norrlands dragoner i Arvidsjaur.
Förbandet uppträder okonventionellt och verkar med hjälp av egna eller genom invisning av vapensystem som attackflyg och artilleri.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Fakta

Namn: Håkan Martin.
Ålder: 22 år.
Kommer från: Arvika.
Bor: Arvidsjaur
Befattning: Jägaraspirant. Har inte fått besked om nästa placering ännu.
GMU: 2013 vid Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur