Jag bröt ihop och kom igen, ännu starkare

Casandra Fogelberg såg en framtid som militär eller polis. Men drömmen hotade att få ett abrupt slut. En knäskada gjorde att hon fick hoppa av sin militära utbildning. Casandra gav inte upp och kom igen ännu starkare.

Casandra Fogelberg, specialistofficer och luftbevakare vid Stridslednings- och luftbevakningscentralen i Hästveda Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

"Jag har alltid varit inställd på att bli militär eller polis. När jag gjorde värnplikten stärktes mitt val. Men min militära bana tog ett abrupt slut redan efter två månader när jag skadade knät. Först blev jag otroligt ledsen, men sedan bestämde jag mig för att komma igen och sökte in till Försvarsmakten på nytt.

I dag jobbar jag som luftbevakare på Stridslednings- och luftbevakningscentralen utanför Hästveda. Vår uppgift är att bevaka Sveriges luftrum och mycket av det vi gör är sekretessbelagt. Men det är ett otroligt stimulerande jobb, så mycket kan jag säga. Det känns bra i hela kroppen att gå till jobbet, tycker jag. Kompetensen som luftbevakare och problemlösare byggs på varje dag och jag lär mig av mina mer erfarna kollegor. De har en fantastisk förmåga att identifiera flygplanstyper och ha koll på vad som brukar hända för att kunna förutse viktiga händelser.

Jag har utvecklats enormt under min tid inom Försvarsmakten. Jag har fått en klarare syn på mitt liv och vad jag klarar av. Erfarenhetsbanken har fyllts på från alla håll och inställningen till livet har påverkats i stort och smått. Jag har också blivit starkare, både fysiskt och psykiskt. Utmaningarna under utbildningarna och i mitt dagliga arbete har stärkt mig. Där jag vanligtvis skulle sätta stopp har jag pushat mig att orka gå ett steg längre, och så peppar de andra mig att orka gå ytterligare ett par steg och befälen lyfter motivationen sista biten.

Jag har överraskat mig själv många gånger. Framför allt orkar jag mer än jag tror och viljan styr kroppen många gånger. Du får bra stöd och hjälp från alla håll – från kollegor, din stridsparskamrat och dina befäl och chefer. Utmaningarna läggs på efter hand och viljan byggs också upp. Dessutom är det jobbiga inte så jobbigt efteråt. Tvärtom. Att överleva i skogen var mest jobbigt innan, sedan var det häftigt under tiden och efteråt har jag fantastiska minnen och erfarenheter som stärker mig."

Fakta

Hur är en dag på jobbet?

– Dagarna är väldigt varierande. Först kanske man träffar passlaget för en genomgång om vad som hänt i luften och vad som beräknas hända under nästa pass. En stor del av jobbet är detektivarbete för att få fram information eller fastställa identitet på okända flygplan som närmar sig Sveriges gränser. 

Vad innebär din sidouppgift med rekrytering?

– Det är viktigt att Försvarsmakten syns i olika sammanhang. Jag ordnar event och informationsträffar, samordnar med kollegor på andra förband. I somras var vi på Pride i Stockholm. Det är en utmaning att låta intressant samtidigt som mycket av det vi gör är hemligt. Men det är roligt och Försvarsmakten som arbetsgivare har mycket att erbjuda.

Hur gör ni för att locka fler kvinnor?

– Jag tror på att just kvinnor berättar, som jag själv gör, hur det är att arbeta inom Försvarsmakten och att vi behöver bli fler. Visst har det varit tufft stundtals, men det är det för alla, oavsett om du är kvinna eller man. Det är det som gör att du växer och utvecklas.