Jag såg mig inte som en ledartyp

Från att se sig själv som en ganska blyg person till att leda en lektion för hundra personer. Den personliga resan har Emil Lindskog gjort de senaste åren. Som vapenteknisk officer inom ubåtsflottiljen fortsätter han att utvecklas varje dag.

Foto: jimcro01

"När jag mönstrade för värnplikten hade jag dålig koll. Jag var till och med lite skeptiskt till det militära. Men de visade filmer som gav mig en bra känsla kring vad Försvarsmakten gör och jag tänkte att jag skulle ge det en chans. Sedan dess har jag hela tiden velat ta nästa steg.

Min utveckling har varit enorm under alla mina år inom Försvarsmakten. Jag har utbildats och utvecklat min tekniska kompetens och kan lösa komplexa problem. Jag har också lärt mig mycket om ledarskap. Som person har jag gått från att vara ganska blyg till att kunna hålla i lektioner för hundra personer under officersutbildningen. Det var läskigt i början, men alla var ju i samma sits och man överlevde ju.

Att åka på ett utlandsuppdrag till Adenviken var utvecklande och annorlunda på många plan. Jag har många starka minnen därifrån och man får en insikt i hur det funkar där nere. Det blir inte bara avlägsna bilder på nyheterna. Att få se båtar överlastade med flyktingar och andra med vapensmugglare är bilder jag aldrig kommer att glömma.

Ovissheten är en stor del av våra jobb och förekommer i våra utbildningar. I Adenviken var det väldigt påtagligt att man inte visste vad som väntade. Det var svårt att veta vad en båt kunde innehålla. Att stoppa båtar överlastade med flyktingar var tufft. Vi hade inte mandat att ingripa, men vi kunde ge dem vatten och dela ut sjukvårdskit. Sedan fick vi släppa dem igen.

Mitt arbete här på HMS Halland som jag har nu är intressant varje dag. Det är omväxlande och jag uppskattar den tekniska biten som till exempel att man lär sig mycket om elektronik. Förutom att jag blir bättre på min tjänst stärks även andra sidor som ledarskap, samarbetsförmåga och man utvecklas som person. En av de stora fördelarna i jobbet är att det är så trevligt. Vi är ett sammansvetsat gäng som löser saker tillsammans. Att arbeta på ubåt gör att man kommer väldigt nära sina kollegor, inte minst för att det inte finns så mycket plats. Det är klart att det är jobbigt att ibland vara borta långa perioder från sin familj och sina vänner, men man vänjer sig och den stora fördelen är att man har mycket ledigt."

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Förta ubåtsflottiljen/HMS Halland visar och berättar om sina yrken och tjänster. 
Försvarsmaktens ubåtar och deras besättningar är samlade hos Första ubåtsflottiljen i Karlskrona. Ubåtarna är högteknologiska. Med hjälp av sonarsystem och annan avancerad utrustning kan de övervaka stora havsområden över och under ytan. Ubåtarna är därför effektiva vid underrättelseinhämtning vid insatser till sjöss. Kraftiga torpeder gör att ubåtarna dessutom kan försvara sig mot både stridsfartyg och andra ubåtar.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

Fakta

Emil Lindskog

Gör: Tredje vapenteknisk officer på ubåten HMS Halland, ubåtsflottiljen. Ansvarar för lastning, underhåll och hantering av torpeder.

Militär bakgrund: Gjorde värnplikten inom Tredje sjöstridsflottiljen och blev sedan vapentekniker ombord på korvetten HMS Stockholm.  Utlandsmission i Adenviken i sex månader. Utbildad specialistofficer.

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Flygbasjägarna visar och berättar om sina yrken och tjänster.
Hos oss utbildas även flygvapnets enda jägarförband, flygbasjägarna. Deras uppgift är bland annat att inhämta information genom spaning och att skydda luftstridskrafternas personal och fordon. Dessutom sker grundläggande militär utbildning, GMU, på 1:a flygbasbataljonen som även finns grupperad på Malmen i Linköping. 
Blekinge flygflottilj, F 17, har alltid en grupp Jas 39 Gripen beredda för att gå upp i luften och skydda Sveriges gränser.
F 17 finns på fyra platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult. Vi har även verksamhet på Malmen i Linköping samt vid flygplatsen i Visby på Gotland.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten
Tre röster om personlig utveckling

Jimmy Sahlén, hundförare
“Jag har utvecklats som person och lärt mig mycket om vad jag klarar fysiskt och psykiskt. Och att jag klarar mer än vad jag tror. Men jag har också lärt mig tålamod, att behålla lugnet och att vara konsekvent. När jag har jobbat civilt har jag framförallt saknat kamratskapen, utvecklingen och utmaningarna som jag har upplevt inom det militära. Här testar du dig själv hela tiden och svårighetsgraden ökar, samtidigt som du pushas och stöttas av dina kamrater.”

Anna Nähri, bildtolk och instruktör GMU
”Man växer otroligt mycket som person under lumpen. Dels började jag inse åt vilket håll jag ville yrkesmässigt. Dels fick jag verkligen klart för mig vad jag var bra och dålig på. Alla tänker ju väldigt olika vilket blir uppenbart när man ska lösa uppgifter tillsammans och bo tätt ihop. Jag har väl inte varit bäst på att förstå att alla tänker olika, men nu har jag bra koll på friktioners orsaker. Förut hade jag svårt att se hur andra tänker som inte tänker likadant som jag. Nu förstår jag och det gör det både lättare och roligare att samarbeta. Det gör det också väldigt mycket enklare att instruera andra. ”

Sebastian Sjö, sonarbefäl
”Man kan säga att Försvarsmakten har fostrat mig till vad jag tror är en bättre människa. Det är alltifrån vardagliga saker som att ta hand om ett hushåll till civilkurage och att faktiskt kunna ingripa i olika situationer även i det civila. Till exempel kunde jag och en kollega hjälpa till vid en trafikolycka för ett tag sedan. Den utbildning och erfarenhet som jag har från Försvarsmakten  gör att jag både vågar ingripa och vet vad jag har kompetens att hjälpa till med."