Jag utvecklades bakåt

Allt började med att Lars Lundström köpte en hund. Plötsligt kändes dagarna på kontoret långa – han längtade ut i skogen, att få röra på sig och göra något annat än att vända papper. Nu är han inne på sin åttonde grundutbildnings-vecka och här berättar han om sina tankar kring personlig utveckling.

Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

"Jag hade suttit på kontor i sex år och arbetat som säljare och kundansvarig. Alla dagar liknade varandra och det roligaste som hände var att hämta papper i skrivaren...

Det kändes som att jag utvecklades bakåt och jag insåg att det var dags att göra något åt situationen. Jag ville göra något större och mer meningsfullt, och funderade på att utbilda mig till polis eller brandman.

En morgon såg jag ett inslag på tv om att många rekryter och soldataspiranter hoppar av sin utbildning. Där och då bestämde jag mig för att förbättra statistiken. Redan innan jag blev antagen till militär grundutbildning tänkte jag mycket på vad en framtid inom Försvarsmakten skulle innebära.

Här finns en massa möjligheter, du kan jobba som allt från lastbilschaufför till militärpolis. De breda karriärvägarna tilltalar mig och jag känner att här kan jag utvecklas och testa nya saker. Jag låser mig inte till ett enda yrke.

För min familj var mitt nya karriärval inte lika självklart. Många blev förvånade och frågade varför, men när jag gav dem min syn på arbetet och vad det skulle betyda – både för mig personligen, för Sverige och kanske även för omvärlden – förstod de. Det är större chans att jag hjälper samhället och världen genom att arbete inom Försvarsmakten än på ett kontor, och den tanken gillar jag.

Nu är jag inne på min åttonde grundutbildningsvecka och allt börjar falla på plats. Jag har verkligen lärt mig att jag klarar mer än jag tror. Kontrasterna från mitt tidigare jobb är enorma – här är jag ute i skogen, rör på mig och har till och med kastat handgranater. Utmaningarna är både psykiska och fysiska, och mycket handlar om att se till gruppens bästa.

Jag har träffat många nya vänner som jag har kommit riktigt nära. Efter bara några veckor litade vi fullt ut på varandra. Det är fascinerande hur snabbt det går, men också en nödvändighet. Här är inte uppgiften löst förrän alla är med. Tillsammans testar vi våra gränser och lär oss nya saker varje dag. Jag är som en svamp, suger åt mig allt. Det är skitkul!"

ARVIDSJAUR 20130520

Arméns jägarbataljon är ett förband med särskilt uttagning av personal som används mot kvalificerade mål som har mycket stor betydelse för en motståndares verksamhet, ofta inne på dennes eget område. Arméns jägarbataljon är en unik elit och finns vid detachement Norrlands dragoner i Arvidsjaur.
Förbandet uppträder okonventionellt och verkar med hjälp av egna eller genom invisning av vapensystem som attackflyg och artilleri.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten
Fakta

Lars Lundström berättar om hur GMU kan leda till personlig utveckling.

Fakta

Håkan Martin, GMU-rekryt:

"För mig var det ett riktigt uppvaknande när mitt befäl sa 'Du har alltså läst på Chalmers, en av Europas bästa skolor, men du vet ändå inte hur man putsar ett par kängor.' Innan dess tyckte jag nog att jag var lite förmer bara för att jag hade pluggat på högre nivå. Men efter den dagen blev det ändring. Jag blev mer ödmjuk och insåg att det är min prestation här och nu som räknas."

Erik Frankgard, jägaraspirant:

"Den här utbildningen gör dig väldigt ödmjuk. Du testas hela tiden, så du får bättre koll på vad du klarar av och kan flytta fram dina gränser. Alla vet att vi klarar mer än de flesta skulle göra, men det är ingen skrytstämning här. Det är alltid nästa utmaning som räknas."

Björn, kapten och chef över GUJ* och GKJ**

"Kamratutvärderingar är en viktig pusselbit för att gruppen och individen ska fungera i strid. Man måste ge och ta feedback. I början går det lite trögt, men sedan sker det nästan per automatik. Under din försvarsutbildning skärskådas du. Dina kamrater, befäl och inte minst du själv bidrar till det."
*Grundutbildning till jägarsoldat
**Grundkurs jägare