Att inte kunna ge upp

Från första kontakten med Försvarsmakten har Sebastian Sjö sporrats av ständiga utmaningar, och nu är det dags att byta perspektiv igen. Efter att ha jagat ubåt från havsnivå i flottan under ett par år ska Sebastian börja spana från luften.

Foto: Johan Lundahl/COMBATCAMERA

Han hade inte en tanke på en framtid inom Försvarsmakten. Faktum var att han gick till mönstringen med siktet inställt på en frisedel. Där sattes han på prov och utmanades att klara olika tester. Sebastian Sjö kunde inte vika ner sig. Han kunde vare sig ge upp eller låta bli att göra sitt bästa.

– Jag misslyckades med det jag hade tänkt, kan man säga. Jag är för tävlingsinriktad helt enkelt. Jag gjorde mitt bästa och det räckte till att bli plutonsbefäl.

Gradvis övertygad

Under värnplikten blev Sebastian mer och mer intresserad av vad Försvarsmakten hade att erbjuda.

– De första veckorna undrade jag vart jag hade kommit. Allt var ju så annorlunda. Men bit för bit började jag uppskatta det strukturerade livet och att jag tvingades umgås med människor som jag aldrig annars hade hängt med.

Efter värnplikten har Sebastian gått specialistofficersutbildningen och har arbetat som sonarbefäl. Sedan 2012 har Sebastian varit stationerad på HMS Malmö vid Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona. Som sonarbefäl har han varit en del av fartygets stridsledningscentral med huvuduppgift att leta efter ubåtar i omgivande vatten.

– Här har varje dag känts meningsfull. Det är varierat och det gör att man uppskattar både de lugnare och intensivare perioderna. Vi jagar inte ubåt varje dag, men det är fantastiskt med alla små uppgifter som gör att man får jobba med problemlösning av varierande svårighetsgrad. Det sporrar och utvecklar mig.

Oväntat karriärsteg

Sebastian säger att han trivs extremt bra med sitt arbete inom ubåtsjakt, men för ett tag sedan var det dags för lite tester igen. Liksom på mönstringen höll inte Sebastian tillbaka.

– Här blir du uppmanad att ta nästa steg och söka dig vidare inom Försvarsmakten. Jag fick reda på att Helikopterflottiljen ville ta tillbaka sin kompetens att jaga ubåt och vi var många som sökte och testades. Och det gick bra. Min förhoppning var att fortsätta som sonarbefäl på en ny arbetsplats, men de erbjöd mig chansen att även utbilda mig till helikopterpilot. Så nu flyttar Sebastian och hans fru till Tyskland där Sebastian ska genomföra sin pilotutbildning. Ubåtsjakt ligger fortfarande kvar i framtidstankarna men nu blir det fullt fokus på utbildningen ett tag framöver.

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Tredje sjöstridsflottiljen/HMS Stockholm och HMS Malmö visar och berättar om sina yrken och tjänster. 
Tredje sjöstridsflottiljen är ett insatsförband som kan genomföra insatser mot mål på och under vattenytan. Förbandet är alltid berett att ingå i större sammansatta styrkor för insatser i Sverige eller utomlands.
Efter nästan 30 år i tjänst kan de två korvetterna i Stockholmsklassen fortfarande göra slagkraftiga insatser inom både ubåtsjakt och ytstrid.
Stockholmskorvetterna är de minsta av Försvarsmaktens korvetter. Visbykorvetterna, till exempel, är nästan 50 procent längre. De två korvetterna i Stockholmsklassen är även de äldsta, byggda i mitten av 1980-talet som ledningsfartyg. De uppgraderades efter "halvtid" 2000-2002 då de bland annat fick nytt huvudmaskineri, ett förbättrat ledningssystem och en släpsonar i aktern.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten
Faktaruta

Sebastian Sjö, specialistofficer

Bakgrund: Gjorde värnplikt 06/07, blev sedan sonaroperatör på Tredje sjöstridsflottiljen, gick SOU (Utbildning till specialistofficer) 2008 och återvände sedan till Tredje sjöstridsflottiljen och har varit del av besättningarna på HMS Stockholm och senast HMS Malmö.
Gör: Har tills nyligen arbetat som sonarbefäl på HMS Malmö, Tredje sjöstridsflottiljen. Utbildar sig nu till helikopterpilot.
Bor: Har nyligen flyttat från Karlskrona till Tyskland för att gå en utbildning till helikopterpilot.

Signe Nilsson Ströving, Motormekaniker
Tre röster om utmaningar

Signe Nilsen Strövring, motortekniker
”Du lär dig att jobba under hårda förhållanden. Det kan vara hur lugnt som helst, sedan går allt sönder på en gång. Jag har lärt mig en hel del om mig själv, jag jobbar till exempel bara bättre under press. Och jag älskar att utvecklas – ju bättre jag blir på mitt arbete på båten, desto mer vill jag lära mig, så att jag kan fixa saker ännu snabbare och bli ännu bättre på att prioritera.”

Markus Melkersson, tredje sjöstridsflottiljen
”Det bästa med mitt jobb är att få kasta loss, starta motorerna och känna fartyget och havet, gärna i höga vågor. Här testar vi alltid gränser och utmaningar är en del av jobbet. Både vi och allt materiel ska hålla för extrema förhållanden. Då gäller det att testa i full fart framåt, full back och leta efter hårt väder.”

Casandra Fogelberg, luftbevakare
”Man stärks som person av utmaningarna. Där man vanligtvis skulle sätta stopp pushar man sig att orka gå ett steg längre och så peppar de andra att orka gå ytterligare längre och inte minst befälen lyfter en.”