BRON SPRÄNGD

Det är fjärde dagen på Livgardets övning utanför Linköping och motståndaren har satt käppar i hjulet genom att spränga en viktig bro. Men sprängda broar är inget att hänga läpp över, och livgardisterna bestämmer sig för att bygga en ny innan fienden har hunnit äta sin middag.

Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Det kanske verkar tillsynes omöjligt att slänga ihop en stadig bro innan middagstid, men Livgardets soldater är vana att göra det till synes omöjliga och det dröjer inte länge innan underhållsplutonen är på väg med delarna.

– Har du byggt mekano när du var liten, frågar Henning Forss som är chef för stormpionjärplutonen.

– Det här är ungefär samma sak, fast bitarna väger 100 kilo istället för 10 gram. Leksaker för vuxna, säger han glatt.

Stormpionjärplutonen är specialister på att underlätta framkomligheten för de egna förbanden, men de kan också sätta käppar i hjulet för motståndaren.

– Vi kan till exempel bygga broar där det behövs, men vi kan också spränga broar, förstöra vägar och lägga ut minor säger Henning Forss.

Bron anländer
Vi halv niotiden anländer en lastbil. Flaket är fyllt med stora aluminiumbalkar och delar som ska användas till bron.

– Bron är gjord i aluminium för att vara så lätt att vi kan bygga ihop den för hand. Man kan anpassa längden, och den kan bli upp till 24 meter lång, säger Henning Forss.

Den stora lastbilen tippar flaket och ställer delarna på vägen. Soldaterna hugger genast i och börjar bära de stora balkarna till rätt plats.

– Det här är kul. Jag gillar att bygga och det är roligt att alla hjälps åt och bygger en så stor grej. Det var första gången jag gör det här, säger soldaten Viktoria Elenius.

Under hela bygget övervakar chefen byggprocessen. Han ger tips och råd och ser till att allt hamnar rätt.

– Att sätta ihop själva bron är inte så svårt. Det svåraste är beräkningarna. Man måste veta vilket tryck bron ska tåla och se till att allt blir rakt. Den som leder arbetet måste ha järnkoll, säger Henning Forss.

Bron fixad
Ett par timmar innan middagstid har bron kommit på plats, och plutonen kan glatt betrakta sin skapelse.

– Det känns bra att bygga något som någon har användning av. I morgon behöver våra styrkor använda bron när de pressar motståndaren tillbaka, säger Henning Forss.