inget är omöjligt

För en som gillar när det är ”tufft och lite småjäkligt” var valet att gå GMU självklart. Efter grundutbildningen arbetar Amanda Nordmark deltid åt Försvarsmakten och deltid på Kiruna airport, två meningsfulla arbeten som ger henne de utmaningar som hon söker.

− Min moster gjorde lumpen när hon var ung, när jag var två år, och jag har hört henne berätta, sett bilder och alltid tänkt att jag också ville göra det. Sedan gillar jag utmaningar också. Det krävdes tre ansökningsomgångar till GMU. Första gången kom jag inte med. Andra gången kom jag med, men hade precis fått ett bra jobb. Tredje gången gillt.

GMU i Boden
− I september 2012 ryckte jag in på I19 i Boden. Jag hade ingen aning om vad som väntade mig, men jag hade höga förväntningar och de överträffades helt klart. Jag hade hört att det skulle vara tufft och småjäkligt. Just sådant som jag gillar. De satte ribban högt redan första veckan med väckning mitt i natten. Sedan fortsatte utmaningarna och vi ställdes gång på gång inför nya situationer. Det innebär en enorm personlig utveckling att hantera det som är nytt och okänt, att fatta beslut under helt nya förutsättningar, att fixa utmaningar och se att man klarar mer än man tror. Jag flyttade upp min ”inget är omöjligt”-nivå, kan jag säga.

− Det roligaste med GMU var att få tillhöra en riktigt bra grupp och ha befäl som bidrog till att man kunde vakna på morgonen med ett leende på läpparna fastän klockan var 04:50.

− Jag har lärt mig mycket om att arbeta i grupp, om hur bra en stark sammanhållning är och att tänka på gruppen och inte bara sig själv. Man kommer varandra väldigt nära i situationer där man måste lita på varandra.

− Ensamdygnet under slutövningen var som jag hade förväntat mig. Jag sov under en gran och vi hänge lysdioder i trädet så man visste var man hade sin kompis. Det var skönt att sova i alla fall, även om det var svårt i 26 minusgrader. Övningen avslutades såklart med flera oväntade vändningar. Men när vi till sist förstod att det var slut var det grymt skönt. Ny energi kom, jag vet verkligen inte var den energin kom ifrån.

Deltidsanställd soldat
− Idag jobbar jag som flygplatsbrandman åt Swedavia på Kiruna Airport. Min deltidstjänst inom Försvarsmakten, innebär tjänstgöring några veckor om året.

− Kollegorna på Swedavia frågade mycket i början. Flera har gjort lumpen själva – pratar lumparminnen på fikarasten om att bädda sängen, samma logement men för länge sedan, gamla befäl. I mitt arbete märker jag att jag klarar av att jobba under press och att både hålla koll på mina egna uppgifter och vara uppmärksam på vad som händer. När ett flygplan ska landa duger det inte att bara fokusera på sina egna uppgifter.

− Jag gillar utmaningar, att lära mig saker och uppleva nya situationer. Just nu håller jag på och tar lastbilskörkort och klarade precis teoriprovet. I framtiden skulle jag vilja tjänstgöra utomlands, men det känns som att det är en bit till dit. Man vill ju göra skillnad och det är viktigt att göra något meningsfullt. Jag gillar att hjälpa till och har haft flera serviceyrken. Det har varit kul, jag har lärt mig mycket i mötena med andra människor.  Att jobba inom Försvarsmakten känns som om man gör skillnad på riktigt och jag hoppas och tror att jag i och med min anställning i Försvarsmakten anses jag vara en person att lita på när det gäller.

FAKTA

Namn: Amanda Nordmark

Ålder: 22 år

Befattning: Skyttesoldat

Tjänstgöringsform: Deltid (GSS/T)

Tjänstegrad: Anställd sedan augusti 2013

Civilt arbete: Flygplatsbrandman Kiruna Airport

Kommer från: Kiruna

Bor: Kiruna

GMU: September-december 2012 på I19 Boden

Fakta

72% av Försvarsmaktens anställda instämmer i att tjänstgöringen är utmanande

Källa: Intern kvantitativ studie genomförd av Demoskop, våren 2013, med kontinuerligt anställd personal

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Blekinge flyflotilj, F 17 visar och berättar om sina yrken och tjänster.
Blekinge flygflottilj, F 17, har alltid en grupp Jas 39 Gripen beredda för att gå upp i luften och skydda Sveriges gränser.
F 17 finns på fyra platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult. Vi har även verksamhet på Malmen i Linköping samt vid flygplatsen i Visby på Gotland.
På flottiljen har vi två insatsberedda divisioner med omkring 20 Jas 39 Gripen vardera. De utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Någonstans i landet står ett antal plan alltid redo att avvisa plan som tagit sig in på svenskt territorium utan tillstånd.
På F 17 flyger vi sammanlagt omkring 4 500 timmar per år. För att flygningarna ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll. Det arbetet gör flygunderhållsenheten.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten
Tre röster om utmaningar

Johan Wedin, stridspilot, F-17 Blekinge flygflottilj “Jag är helt övertygad om att de flesta människor i sin vardag aldrig möter de utmaningar som man ställs inför under grundutbildningen till Försvarsmakten. Det tror jag är nyttigt för alla människor. Att få lära sig lite rätt och fel. Att tvingas vara i en grupp under rätt jobbiga förhållande och lära sig att se till andras bästa, att klara svåra problem tillsammans.”

Axel Jansson, GMU-rekryt, Arméns Jägarbataljon
”Du är långt hemifrån, du utsätts hela tiden för nya utmaningar och framförallt vet du sällan vad som ska hända. Men du växer och klarar allt mer. I början trodde jag att man skulle bryta ihop, men man tågade liksom på. Nu skrattar vi åt det som vi tidigare ville gråta över. Man  klarar mer än man tror. ”

Richard Svensson, förstemaskinist, Första ubåtsflottiljen
”Under de militära utbildningarna, officersutbildningen i synnerhet, har jag fått testa alla gränser man kan tänka sig. Man utmanas, testas och påfrestas, allt för att rustas för ett skarpt läge. ”