jag kan elitsatsa vid sidan av

Arbetet inom Försvarsmakten hindrar inte Cecilia Velins idrottssatsning. Tvärtom. Som flygplatsbrandman får hon både fysiska och psykiska utmaningar som stärker hennes prestation som elitidrottare. Dessutom får hon träna på arbetstid.

Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten

Cecilia Velin ingår i den grupp som för sex månader sedan började sin utbildning inom räddning, röjning och reparation vid F 17 Blekinge flygflottilj. Hon fick tipset att F 17 sökte brandmän genom en vän.
– Jag visste att hon, som var enda kvinna här innan jag började, trivdes väldigt bra. Förmånerna och villkoren i Försvarsmakten gjorde att jag verkligen blev intresserad, berättar Cecilia.
Cecilia kallades som en av cirka 50 personer till uttagning i januari 2013. Efter några tuffa tester stod det klart att Cecilia var en av de nio som erbjöds en plats på F 17.

Backa med 24 meter långt släp

För Cecilia är det mycket som har varit nytt.
– Jag hade bra fysik redan innan, men i övrigt var det väldigt mycket jag inte kunde, konstaterar hon. Men fordonsbiten, med mekanik, smörjning och annat därtill har gått över förväntan.
Känslan efter uppkörningen, som bland annat gick ut på att backa ett 24 meter långt släp i 45 graders vinkel, var ett stort ögonblick. Att det gått så bra att lära sig mycket nytt förklarar Cecilia med det goda arbetsklimatet.
– Här lär vi av varandra, vi hjälps åt. Alla vill att man ska vara bra på det man gör. Både chefer och andra kollegor frågar och vill verkligen veta hur man har det på jobbet, berättar Cecilia.  Att få känna efter och prova på flera olika uppgifter bidrar till känslan av att vara väl omhändertagen av sin arbetsgivare.

Fortsatt elitsatsning på drakbåt

Fritiden ägnar Cecilia åt träning. Tidigare har satsningen handlat om kanot på elitnivå, men nu är det drakbåt som gäller. Sedan 2012 är Cecilia Velin med i drakbåtslandslaget. Under VM 2012 tog hon två silvermedaljer. På SM 2013 knep hon ett guld, två silver och ett brons.
Möjligheten att kombinera den privata idrottssatsningen med att också kunna träna på arbetstid är något som hon tror är få förunnat.
– Det finns inte många andra jobb där jag kan kombinera mitt privata intresse med mitt yrke. På så sätt är Försvarsmakten överlägset, säger Cecilia.

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Blekinge flyflotilj, F 17 visar och berättar om sina yrken och tjänster.

Blekinge flygflottilj, F 17, har alltid en grupp Jas 39 Gripen beredda för att gå upp i luften och skydda Sveriges gränser.

F 17 finns på fyra platser i landet. Flottiljens stab och huvuddelen av verksamheten finns i Kallinge, norr om Ronneby. Utanför Värnamo har vi övningsbasen Hagshult. Vi har även verksamhet på Malmen i Linköping samt vid flygplatsen i Visby på Gotland.

På flottiljen har vi två insatsberedda divisioner med omkring 20 Jas 39 Gripen vardera. De utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Någonstans i landet står ett antal plan alltid redo att avvisa plan som tagit sig in på svenskt territorium utan tillstånd.

På F 17 flyger vi sammanlagt omkring 4 500 timmar per år. För att flygningarna ska ske med säkerhet krävs mycket service och underhåll. Det arbetet gör flygunderhållsenheten.
Cecilia om...

… arbetsmiljön
”Jag bara trivs – miljön, människorna, allt! Vi har väldigt roligt tillsammans. Jag har faktiskt aldrig förut skrattat så mycket som jag har gjort under mina sex månader här”

… sin elitsatsning på drakbåt
“Det finns inte många andra jobb där jag kan kombinera mitt privata intresse med mitt yrke. På så sätt är Försvarsmakten överlägset”

… att få fler kvinnor att söka
”Många tjejer tror säkert att de inte kan. Själv hade jag inga meriter alls när jag kom hit, men jag har lärt mig lika bra som alla andra. Här har alla utgått från att jag kommer att klara uppgiften. Det känns bra!”