Låt den ena utmaningen efter den andra stärka dig

Vad har ett par välputsade kängor, ett dygn utan mat och en stor räddningsaktion gemensamt? Säkert mer än du tror. Inom Försvarsmakten avlöser övningarna varandra, och deras karaktär och svårighetsgrad anpassas efter var du befinner dig. Målet är att du ska växa i takt med dina utmaningar.

Tänk dig att det är första dagen på din GMU. Du steg upp tidigt imorse och nu känner du hur tröttheten kommer krypande. Alla ansikten är nya, instruktioner kommer flygande från höger och vänster och dessutom har dina kängor börjat skava. Du undrar vad du egentligen har gett dig in på.
– Du är långt hemifrån, du utsätts hela tiden för nya utmaningar och framförallt vet du sällan vad som ska hända. Men du växer och klarar allt mer. I början trodde vi att vi skulle bryta ihop, men vi tågade liksom på. Nu skrattar vi åt det som vi tidigare ville gråta över. Man klarar så mycket mer än man tror, säger rekryten Axel Jansson.

Att kastas in i en ny värld är påfrestande. Att lära känna nya människor, ta sig an nya uppgifter och följa nya rutiner tar på krafterna, både mentalt och kroppsligt. Det vet Björn som är kapten och chef över Grundutbildning till jägarsoldat samt Grundkurs i jägartjänst:
– Utbildningen består av cirka 25 procent fysiska utmaningar. Resten handlar om det psykiska. För många rekryter är ovissheten den tuffaste utmaningen. Det är en viktig del av utbildningen och förbereder rekryterna för en verklighet som inte låter sig förutses, säger han.

Under GMU bygger du upp en förmåga att hantera stress och olika typer av scenarios, och du lär dig grunden för alla framtida utmaningar – att hålla ordning. Att bädda sängen, putsa kängorna och packa ryggsäcken på rätt sätt är saker som ofta förknippas med Försvarsmakten, saker som nästan kan kännas lite löjliga både för nyblivna rekryter och utomstående.

– Till en början tyckte jag att kravet på att bädda sägen på ett visst sätt var lite sjukt. Det kändes som att man skulle vara på helspänn och ha ordning på allt. Nu förstår jag varför – det är precis så det måste vara när man är ute i fält, säger rekryten Jonathan Kasselskog.
– Allt handlar om att underordna sig uppgiften. Att göra saker på ett visst sätt är a och o för att allt ska fungera. Om en annan person måste ta din ryggsäck och springa tre mil åt ett helt annat håll måste han eller hon kunna lita på att ryggsäcken innehåller allt den ska, och att alla saker ligger på rätt ställe. I en skarp situation kan det vara avgörande, säger Björn.

När de mest grundläggande bitarna är på plats ersätts de med mer och mer avancerade uppgifter.

– Belastningen läggs på successivt. För den fysiska biten går vi efter en belastningstrappa och sedan ökar svårigheten på övningarna med parametrar som tid och komplexitet. Och så hjälper ju vädret till. Här i Arvidsjaur börjar Jägarutbildningen i augusti och aspiranterna växer gradvis in i vintern, med allt vad det innebär, säger Björn.

Under Jägarutbildningen utsätts aspiranterna för flera tuffa utmaningar och övningar. I den hårdaste övningarna går ingenting aspiranternas väg, och där är den stora utmaningen för befälen är att lägga övningen på rätt nivå. För aspiranterna å sin sida handlar det om helt andra saker.
– Vi blev väckta mitt i natten och fick order om att fly från en fiende med hundpatruller. I nästan ett dygn gick vi runt i mörker och snö och försökte irra bort dem. Vi hade ingen mat och vi blev så glada när vi efter 19 timmar kom till en plats som, trodde vi, var säkert territorium. Men där blev vi tillfångatagna... berättar Erik Frankgard och småler vid minnet. Han fortsätter:
– Utbildningen, och den här övningen i synnerhet, testar dig till max och det gäller att vara beredd på det oväntade. Och att aldrig ge upp. Utmaningarna som du möter under GMU och jägarutbildningen är skräddarsydda för att förbereda dig på en kommande karriär inom Försvarsmakten. Oavsett om du planerar att söka en utlandstjänst eller jobba nationellt kommer du att stöta på situationer som kräver din fulla uppmärksamhet och kapacitet.

För löjtnant Martin Erks inträffade en sådan situation våren 2012. Han var i Österrike på utbildning när telefonen pep till. I sms:et stod det att ett Herculesplan var försvunnet i området kring Kebnekaise. När han kom till platsen var räddningsarbetet i full gång, men läget var kaotiskt. Både civila, räddningstjänst och myndighetspersonal från både Sverige och Norge var på plats, men det hårda vädret och de tuffa förhållandena gjorde räddningsarbetet både svårt och farligt. Som internationell bergsmästare och chef för bergsplutonen blev det till slut Martin som fick ansvara för hela säkerhetsarbetet på platsen.
– Du kan inte förbereda dig till 100 procent, det är först när du är där ute som du ser hur du reagerar. Men du kan öva och låta den ena utmaningen efter den andra stärka dig. På så sätt klarar du mer än du tror, säger han.

Fakta

Axel Jansson, GMU-rekryt

− Att anpassa sig har varit en utmaning. Att komma in i en grupp, där alla har olika förutsättningar och ingen är som jag, och att genomföra saker tillsammans kräver att du kan tackla olikheter och sina egna egenheter.

Erik Frankgard, jägaraspirant

− Du orkar tusen gånger mer än du tror, och tusen gånger mer nu än i början. Jag hade till exempel aldrig åkt skidor på det här sättet innan jag kom hit, så att åka i skogen med en ryggsäck på 55 kilo har varit en stor utmaning för mig. Och när vi hade skidutbildning i Hemavan skulle jag dessutom dra en pulka efter mig. − Ner kommer man alltid, sa befälet. Och ja, ner kom jag till slut.

Magnus, jägarfänrik

− Ovissheten är en del av militärlivet, och för många en stor utmaning. Du vet aldrig vad som händer ute på fältet och det måste man träna inför.

Konrad Mortin, GMU-rekryt

− Jag är glatt överraskad över hur pedagogisk utbildningen är. Den är utmanande och stegras gradvis upp. Alla moment är lärorika.