Tuffare än vad vi trodde

Nu har det gått drygt 10 dagar sedan Victor Ehrling och Ludvig Edlund klev innanför grindarna till Amfibieregementet tillsammans med cirka 110 andra rekryter för att genomföra grundläggande militär utbildning, GMU.

– Det har varit fysiskt mycket jobbigare än vad jag hade trott. Tidigare har jag varit van vid att genomföra ett träningspass under en dag, så har det varit bra med det. Men här är vi hela tiden fysiskt aktiva och då menar jag inte enbart aktiva genom fysisk träning utan i stort sätt allt vi gör är fysiskt. Jag förstår nu varför intagningskraven till GMU finns, att man skall ha en god fysisk och mental hälsa, säger Victor.

– Även om det har varit jobbigt så har det samtidigt varit kul och vi har redan på den här korta tiden byggt upp en otrolig gemenskap. Mitt intresse för yrket väcktes av en slump då jag råkade komma över ett nummer av tidningen Kustjägarna, fortsätter Victor.

För dagen genomförde rekryterna inskjutning av vapen på skjutbanan under ledning av kadetter. Det var extra jobbigt att hålla koncentrationen uppe hela tiden då snön yrde och det var kallt i vinden. Trots kyla och snö, gjorde rekryterna sitt yttersta för att träffa tavlorna, de flesta sköt riktigt bra.

– Mitt mål är att bli båtförare, sjön har alltid intresserat mig så det skulle vara kul att kombinera båtintresset med ett yrke, berättar Ludvig.

– Utbildningen har hittills varit jobbigare än vad jag hade förväntat mig, men det är absolut värt det om jag kan jobba som båtförare i framtiden, avslutar han.

Kristina Swaan