uthålligheten hos dj sporrar mig

På Flygbasjägarkompaniet på F 17 utanför Ronneby arbetar ett tajt förband under tuffa förhållanden. Och stormtrivs. De är alla individer som letar utmaningar och till sin hjälp har de fyrfota vänner som också kör efter devisen att aldrig ge upp.

Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten

”Aldrig ge upp”, är namnet på ett moment under GMU som många har starka minnen från. Hundföraren Jonas Sahlin är en av dem.
– Det var en otrolig upplevelse. Från första dagen inom Försvarsmakten har jag lärt mig mycket om vad jag klarar fysiskt och psykiskt. Under momentet ”Aldrig ge upp” pressades vi till max samtidigt som vi stöttade varandra att klara ännu mer. Det glömmer jag aldrig.

Det började med värnplikt vid Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur 2007. Därefter fortsatte Jonas att jobba civilt, men han saknade det militära.
– Jag saknade gemenskapen, den egna utvecklingen och att ha varierade och utmanande arbetsuppgifter. Du testar dig själv hela tiden och svårighetsgraden ökar samtidigt som du pushas och stöttas av dina kamrater.

Den perfekta kombinationen

Idag arbetar Jonas som hundförare vid Flygbasjägarkompaniet inne på F 17 Blekinge flygflottilj.
– Här utvecklas jag hela tiden, det driver mig. Att vara hundförare är den perfekta kombinationen. Vi har alltid haft hundar i familjen och min hund här, DJ, är fantastisk. Med rätt förare och träning blir han väldigt lojal, lyder minsta vink och söker hela tiden kontakt med mig för nya uppgifter.

Patrullhunden DJ är en femårig schäfer med mycket energi. Tillsammans övar Jonas och DJ i timmar och åter timmar. Jonas beskriver att han tränar upp sitt tålamod och förmågan att vara konsekvent. Men jämfört med DJ, har Jonas och de andra flygbasjägarna en bit kvar när det gäller uthållighet.
– Det är en häftig relation man har till hunden. Vi är ett lag och jag har flera starka minnen från när vi har gått efter ett spår som man tror är omöjligt. Men sedan, efter timmar och åter timmar, över bäckar och runt träd i mörker och kyla, när man har tänkt ett antal gånger att spåret måste vara fel – då hittar han rätt.

Beroende av kamraterna

Jonas lyfter fram gemenskapen på Flygbasjägarkompaniet och inom hela Försvarsmakten som nyckeln till framgång.
– Kamratskapen här är unik. Man lever tätt inpå varandra och är beroende av de andra för att lyckas. Vi måste kunna lita på varandra fullt ut. Ute på övning gäller det att alla tar eget ansvar samtidigt som man samarbetar.
– Man måste kunna vara tuff och ha en stark vilja. Men lika viktigt är att vara ödmjuk när det behövs.  Vid övningar väcks också tävlingsinstinkten till liv, något som flygbasjägarna har gott om.
– Vi över en del med andra länder och mot andra jägare. Det är extremt givande. Båda sidor vill ju lyckas bäst, så motståndet är hårt och man måste skärpa sig på alla sätt. Under övningarna sätts allt på prov – varje individ, människor som hundar, materiel och förmågan att samarbeta. Viljan är ofta det som avgör.
– Försvarsmakten gör dig fysisk och psykiskt stark. Du måste ha viljan, men du utvecklar också din vilja och förstår hur den kan driva dig framåt.

Jonas värdesätter även all den kunskap som han har fått från sin militära jägarutbildning:
– Jägarkompetensen är svår att beskriva för en utomstående, men det är många kunskaper som jag bär med mig. Alltifrån att kunna överleva i skogen till att aldrig ge upp och kämpa till man lyckas. Det har växt fram här.

Fakta

Namn: Jonas Sahlin.
Befattning: Hundförare, flygbasjägarkompaniet F 17 Blekinge flygflottilj.
Ålder: 25 år.
År inom Försvarsmakten: 3.

Amanda Nordmark, deltidsanställd skyttesoldat/flygplatsbrandman, I 19, Boden/Kiruna Airport
Fem röster om att aldrig ge upp

Amanda Nordmark, 22 år, deltidssoldat I19, arbetar civilt som flygplatsbrandman på Kiruna Airport
“Mitt starkaste minne från GMU är från slutövningen – Aldrig Ge Upp. Det var sju dygn ute i fält, i december månad, i Boden, delvis utan mat och sömn. Man fick se hur även de starkaste bröts ner och fick hjälpa dem att klara sig vidare. Ovisshet rådde hela tiden, ingen visste vad som kunde hända härnäst. Där flyttade jag min ‘inget är omöjligt’-nivå flera gånger.”

Pierre Jacobsson, 25 år, 1.sgt., patrullchef, flygbasjägarkompaniet på F 17 Blekinge flygflottilj
”Det går att pressa sig mer än man tror, det lär man sig tidigt.  Utmaningarna avlöser varandra inom Försvarsmakten. När man har kamrater som pushar och dessutom är en tävlingsmänniska så lär man sig otroligt mycket. Jag trivs jättebra här på Flygbasjägarkompaniet. Vi är ett litet förband med stark gemenskap och här finns en stor ödmjukhet inför uppgifterna och inför varandra. När man är få gäller det att samarbeta och ta hjälp, då spelar grader och beteckningar ingen roll.”

Tobias Johansson, 20 år, sjöman och andre motortekniker, Första ubåtsflottiljen i Karlskrona
“Starkaste minnet från GMU var momentet ”Aldrig ge upp” och sista dygnen när vi under en övning gick långt och länge. Vi blev jagade och det var kallt och man var hungrig. När vi till sist fick bygga en gruppbivack och koka morötter och potatis…. Det var väldigt goda morötter och potatisar.”

Casandra Fogelberg, 22 år, luftbevakare, stridslednings- och luftbevakningscentralen utanför Hästveda
”Man stärks av utmaningarna. Där jag vanligtvis skulle sätta stopp har jag pushat mig att orka gå ett steg längre, och så peppar de andra mig att orka gå ytterligare ett par steg och befälen lyfter motivationen sista biten. Jag har överraskat mig själv många gånger. Framför allt orkar jag mer än jag tror och viljan styr kroppen många gånger.”

Erik Frankgard, 23 år, jägaraspirant, Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur
”Du lär dig hantera ovissheten.  Ibland vet vi mer om vad som ska hända, ibland mindre. I början är man mer frågvis men sedan inser man att övningen och utbildningen handlar just om att hantera oväntade situationer på bästa sätt. Och att aldrig, aldrig ge upp.”