Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Elsa

Skyttesoldat i beriden tjänst

Foto: Joel Jonsson Thungren/Försvarsmakten
3/5
Fysiskt
2/5
Tekniskt
2/5
Teoretiskt
3/5
Stressigt
Elsa
Skyttesoldat i beriden tjänst

Jag heter Elsa Karlsson och jag jobbar som beriden skyttesoldat på Livbataljon. Ingen dag är den andra lik, ena dagen är vi ute i skogen och nästa dag genomför vi ett viktigt uppdrag på hästryggen mitt i Stockholm. Jag kan svara på frågor hur det är att jobba på Livbataljon.

Chatta med Elsa

4 mars // 2016 // 14:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Elsa

Moderator: Hej och varmt välkomna! Nu är Elsa på plats och redo att svara på just dina frågor!

Elsa Karlsson: Hej! Mitt namn är Elsa och just nu sitter jag redo för att svara på era frågor om hur det är att jobba som soldat! :)

Sofia: Hur mycket får ni rida inom tjänsten? :)
Elsa Karlsson: Hej Sofia! Det är svårt att ge något exakt svar, det varierar jättemycket från vecka till vecka beroende på verksamheten. Ibland flera gånger varje vecka och vissa veckor ligger fokus på andra områden så som strid m.m.

Krigarn: Finns det någon åldersgräns för att göra GMU?
Elsa Karlsson: Hej Krigarn! Nej det finns ingen åldersgräns för att göra GMU, kravet är däremot att man ska klara antagningsprövningarna.

Felicia: Hej! Jag har nyligen genomfört GMU och funderar på att söka till skyttesoldat i beriden tjänst. Hur lång är utbildningen? Vilka krav ställs på tidigare ridkunskaper? Tack!
Elsa Karlsson: Hej Felicia! Utbildningen är ca 2-3 månader. Man behöver inte ha kunnit rida sen tidigare utan under utbildningen så genomför alla en ridkurs på ca 7 veckor.

Mr Cowboy: Hej Elsa, Vad har du för bakgrund? har du ridit mycket tidigare?
Elsa Karlsson: Hej Mr Cowboy! Jag har hållt på med hästar och ridning sen jag var 8 år, har även tävlat i orientering och tränat tennis.

S: Vilken fysiska nivå var du på när du kom på grundutbildningen?
Elsa Karlsson: Hej S! Inför min antagningsprövning så följde jag Försvarsmaktens träningsbok "Träna" finns som pdf på nätet om man googlar. Jag följde träningsschemat i den till punkt och pricka och fick faktiskt riktigt bra resultat på antagningsprövningarna. På måndag släpps Försvarsmaktens träningsapp FMTK där det också finns ett träningsschema "Träna inför GU".

Kim: Hej Elsa! Tänkte höra hur det funkar om man vill jobba inom militären måste man göra utlandstjänstgöring då oavsett tjänst?
Elsa Karlsson: Hej Kim! Det finns alltid en möjlighet att åka iväg på utlandsstjänst men oftast är det väldigt många som vill åka iväg på mission, men få som får åka.

Anonym: kan man genomföra GMU om man har adhd?
Moderator: Hej! Nej, tyvärr inte.

Alex: Hej! är det ett heltidsjobb? vad gjorde att du sökte dig till detta jobbet?:)
Elsa Karlsson: Hej Alex! Ja, jag är heltidsanställd. Det som fick mig att söka var att min storebror gjorde värnplikten vilket gjorde mig väldigt motiverad och nyfiken på Försvarsmakten.

mja: är de inte 18 års gräns på gmu?
Moderator: Jo, fyllda 18 men ingen övre åldersgräns.

Sofia & Amanda: Hanterar ni mycket vapen? Hur lång tid tar det innan man lär sig hantera och känna sig bekväm med ett vapen?
Elsa Karlsson: Hej Sofia & Amanda, Försvarsmaktens unika kompetens är beväpnad strid. Vi ska kunna försvara Sverige och skydda vår demokrati om vi blir angripna av en främmande makt, och även utföra olika internationella uppdrag. För att lära känna sitt vapen krävs mycket tid och en intensiv utbildning, som våra instruktörer är väldigt duktiga på.

Elias: Hej!Hur länge har varit aktiv inom försvarsmakten? När genomförde du GMU och hur lång tid tog det innan du fick tjänsten som skyttesoldat?
Elsa Karlsson: Hej! Jag gjorde min GMU på Ledningsregementet 2013 och därefter sökte jag mig till Livbataljon som beriden skyttesoldat och gjorde befattningsutbildning där.

Simon: Hej! Vad är en Livbataljon egentligen? Vad är ert uppdrag?
Elsa Karlsson: Hej Simon! Livbataljons huvudansvar är att ansvara för högvakten samt den statscermoniella verksamheten och även beskydda Stockholm vid händelse av krig.

Olivia wessman: Hej Elsa! Vilken utbildning gjorde du och är det svårt att få jobb i beriden tjänst?
Elsa Karlsson: Hej Olivia! Jag gjorde min GMU på Ledningsregementet i Enköping och därefter sökte jag mig till Livbataljon som beriden skyttesoldat. I den här tjänsten finns det fysiska krav som alla andra militära tjänster, att man både ska vara fysiskt och psykiskt stark. Men är du normaltränad klarar du i regel gränserna för de flesta yrkesbefattningarna.

Effektkablage : Till vilket syfte används beridna soldater i nutiden?
Elsa Karlsson: Hej Effektkablage! De beridna skyttesoldaterna ansvarar för de beridna högvakterna som korteger vid statscermonier, kungliga bröllop m.m. Men de ska också försvara Stockholm i händelse av krig, men då till fots ;)

Krigarn: Kan man göra ansökningsprocessen men sen hoppa av om man blir antagen men ångrar sig?
Moderator: Ja, absolut. Du bestämmer själv om du vill påbörja din utbildning eller inte, i fall du ångrar dig eller fått ett annat jobb. Dina resultat är giltiga i 2 år, så du har möjlighet att söka vid ett senare tillfälle i så fall.

Challe: Hej. Vad skulle du säga är det roligaste med ditt jobb. Skyttebiten eller hästarna?
Elsa Karlsson: Hej Challe! Den gröna delen tycker jag är det roligaste, eftersom att jag har valt yrket militär, men hästarna gör jobbet ännu lite roligare.

Sjömanet: Ger utbildningen några civila meriter överhuvudtaget??
Elsa Karlsson: Hej Sjömanet! Förutom att du får arbeta i en öppen organisation med bra värdegrund, lära dig kamratskap, sammanhållning och att arbeta i grupp... Så finns det olika civila meriter beroende på vilken yrkesbefattning man väljer.

Joel: Övar ni även på att skjuta från hästryggen?
Elsa Karlsson: Hej Joel! Nej, det gör vi inte. Men det hade varit roligt att testa!

Moderator: Just nu är det många som ställer frågor, vilket är jätteroligt! Elsa gör så gott hon kan för att hinna besvara era frågor, så håll ut!

Adam : Hej, kanske dum fråga men får man jobba inom försvarsmakten om man har glasögon
Moderator: Hej Adam! Ja, det får man, men det kan dock begränsas till vissa befattningar.

Ida: Hej Elsa, vad är det för typ av teori man gör under utbildningen?
Elsa Karlsson: Hej Ida! Under utbildningen så har vi olika teorikurser. En av kurserna heter Strimma A och handlar främst om Demokrati, Försvarsmakten, krigets lagar och olika organisationer samt unioner, en light version av komprimerad statsvetenskap.Vi har även värdegrundsarbeten, samt teori över olika förfaranden i strid.

Victor: Vad är roligast med ditt yrke?
Elsa Karlsson: Hej Victor! Det roligaste är kamratskapen och att få utvecklas tillsammans med sin yrkesroll!

O: Hej! Vad tycker du om din tjänst?
Elsa Karlsson: Hej Sofia & Amanda! Jag tycker att det är väldigt rolig och utvecklande, det är aldrig samma sak varje dag, och det är just det som gör det spännande!

Amanda: Hej, Jag undrar hur utbildningen ser ut efter gmu. Finns det möjlighet att pendla då, eller måste man i princip bo på jobbet (som under gmu)?.
Elsa Karlsson: Hej Amanda! Efter en godkänd grundutbildning och om man väljer att ta en heltidstjänst kan man bo hemma, precis som ett vanligt jobb!

C: Fördelar/nackdelar hos försvarsmakten som arbetsgivare?
Elsa Karlsson: Hej C! Fördelar med Försvarsmakten som arbetsgivare är att det är ett väldigt utvecklande jobb där ingen dag är den andra lik, man kommer väldigt nära sina kollegor och lär sig att samarbeta på en helt ny nivår. Nackdelar är att man ibland jobbar på väldigt konstiga tider och ibland öven under flera dygn i sträck, som till exempel vid olika övningar.

A.: Hej, får man jobba inom försvarsmakten om man äter antidepressiva, men mår bra när man äter dem?
Moderator: Hej Amanda! Nej, tyvärr inte. Vissa diagnoser, sjukdomar och allergier är diskvalificerande för grundutbildningen inom Försvarsmakten.

Peder : Hej Elsa Hur ofta är ni ute på övningar och hur många dygn? Mvh Peder
Elsa Karlsson: Hej Peder! Huvuddelen av tjänsten är på Kasern eller på övingsfält i närområdet av Stockholm. Övningsdygn varierar beroende på verksamheten.

Jenny Trääd: Hej! varför tror du det är så få tjejer som jobbar inom militären?
Elsa Karlsson: Hej Jenny Trääd! Jag tror att det handlar mycket om intresse, vad man är intresserad av för yrken och vad man vill jobba med helt enkelt.

Kampgris: Som kvinna, hur tycker du att jämställdheten är inom Försvarsmakten/ditt förband. Har du någonsin känt dig särbehandlad?
Elsa Karlsson: Hej Kampgris! Jag tycker att den överlag är bra. Tyvärr har jag någon gång känt att vissa saker inte var okej, men då har jag tagit upp det direkt. Försvarsmakten ser väldigt hårt särbehandling och trakasserier och jobbar aktivt för att motarbeta sådant.

Leo: Hejsan! Jag undrade hur det blir med befattningsutbildningen inför GMU år 2016, visst är det så att den är obligatorisk, och inte som den var förra året, då man bra gjorde GMU, och man fick välja befattning efteråt?
Moderator: Hej Leo! Idag måste du genomföra hela utbildningen för att kunna bli godkänd och fortsätta jobba som soldat. GMU med befattningsutbildningen varierar mellan 4-11 månader beroende på inriktning.

Jacob: Skjuter ni bara med Ak5, eller är det andra vapen också?
Elsa Karlsson: Hej Jacob! Det finns många olika vapensystem i Försvarsmakten. Jag har utbildning på AK5C samt Karbin.

William: Hej Elsa, Skulle du med en mening kunna säga varför man ska jobba inom Försvarsmakten?
Elsa Karlsson: Hej William! Jag tycker att man ska jobba i Försvarsmakten för att man får utveckla sig själv, tänja på sina egna gränser, uppleva god kamratskap samt att utveckla ett samarbeta på en nivå som man aldrig upplevt förut!

Lina: Beskriv en normal dag i din tjänst! :) Hur ser en normal tjänstgöringsdag ut?
Elsa Karlsson: Hej Lina! Det finns ingenting som heter en normal dag i min tjänst då ingen dag är den andra lik. Ena dagen arbetar jag med hästskötsel i stallet och den andra övar jag strid i skogen med mina kamrater.

Nyfiken: Hej Elsa. Vad är det bästa och värsta med att jobba på Livbataljon?
Elsa Karlsson: Hej Nyfiken! Det bästa är den fina kamratskapen man får uppleva samt att samarbeta tillsammans mot ett bra resultat, och så måste jag tillägga, eskortera kungafamiljen till häst! Det värsta är nog att det kanske inte alltid är så roligt att stå post mitt i natten :)

GammelSchassen: Hej Karlsson, Har jobbat på BFA och Underofficer på K1 under flera år (för länge sen) och är nu ute i det civila mörkret. Hur ser det ut om man vill "återgå i tjänst"? Kan man göra det "på gamla meriter", eller måste man gå igenom GSU och så igen?
Moderator: Hej! Du kan självklart söka med dina gamla meriter via vår hemsida. Där lägger vi ut alla våra lediga tjänster för tillfället, oavsett befattning eller ort.

Johan : Hej Elsa! Hur ser eran grupp ut, befattningsmässigt? Är det som i en vanlig skyttegrupp? :) Mvh, Johan
Elsa Karlsson: Hej Johan! Vi har en gruppchef, en stf gruppchef, en stridssjukvårdare, övriga skyttesoldater.

Oliver: Hej Elsa!Vad är det bästa med ditt jobb?Vad är roligast?Om du inte skulle jobba som beroende skyttesoldat vad skulle du då arbeta med?
Elsa Karlsson: Hej Oliver! Se tidigare svar vad som är det roligaste med mitt jobb. Om jag inte skulle jobba som beriden skyttesoldat skulle jag nog helst arbeta med inredning.

Ali Tas: Får du se kungen ofta?
Elsa Karlsson: Hej Ali! Det har hänt ganska många gånger!

Petra : Tycker du att det var svårt att göra GMU?
Elsa Karlsson: Hej Petra! Om man har en god fysisk förmåga så underlättar det. Men det tar alltid lite tid för alla oavsett förbereldelser innan man kommer in i det.

Kalle Bengtsson: Jag gjorde gmu 2013 men slutade direkt efter på grund av att det inte fanns platser för alla.Om jag skulle vilja börja igen måste jag göra om hela nya gmun eller kan jag hoppa på när dom nya kommer i kapp så att säga
Moderator: Hej! Om du har en godkänd grundutbildning sedan tidigare har du möjlighet att söka en tjänst direkt. Det gör du enklast via vår hemsidan under "jobb och karriär", och "lediga jobb". Just nu går det även att söka direkt till MP och beriden högvakt för dem som har gjort en GMU. Lycka till med framtidsplanerna!

Lukas : Hur strikt är det på livgardet om man jämför med andra regementen?
Elsa Karlsson: Hej Lukas! Det är alltid viktigt att bära upp uniformen på ett korekkt och respektfullt sätt oavsett regemente.

Alex: Hej Elsa! Läggs det många timmar på exercise när man jobbar som beriden soldat?
Elsa Karlsson: Hej Alex! I början läggs det mycket tid på exercis men efter att tiden går sitter det till slut i ryggmärgen och då behöver man inte alls nöta lika ofta.

Viktor: Hejsan! Jag gillar ej att rida, kan man springa bredvid hästen istället?
Elsa Karlsson: Hej Viktor! Haha nej tyvärr, men om du lär dig så kanske du börjar gilla det!

Hemvärnsmatte: Hej, Får man åka hem under utbildningstiden, alltså kan jag komma in på morgonen sedan göra det jag ska och åka hem på kvällen igen? (jag förstår att det finns kvällstjänstgöring ibland)
Elsa Karlsson: Hej! Under utbildningstiden när man går på olika förmåner så har man permission ungefär varannan helg, och då får man åka hem. Allt för att få ut så mycket tid som möjligt ut av utbildningen.

Martin Ericsson: Kanske är en känslig fråga, men vad tjänar man ungefär efter man har genomfört gmu och fått någon tjänst?
Elsa Karlsson: Som nyanställd soldat tjänar man ca 18000kr/månaden, däremot ligger oftast lönen på mer då det finns olika tillägg som OB, övertid och övningsdygn.

Viktor: Hejsan, måste man kunna rida innan eller e det något man kan lära sig under utbildningenstid?:)
Elsa Karlsson: Hej Viktor! Man måste inte kunna rida utan det lär man sig under utbildningstiden.

Blåholtz: Hej!Hur länge får man jobba som aktiv soldat?
Moderator: Hej! Du kan jobba i 8 år, och har möjlighet att få det förlängd med 4 år, så totalt max 12 år som soldat. Sedan kan du välja att utbilda dig till officer eller återgå till det civila.

Linnea: Hej! Jag har hört att i den befattningen du har så får man repellera ifrån helikoptrar, hur går det ihop med högvaktstjänsten?
Elsa Karlsson: Hej Linnea! Under mina 2,5 år på Livbataljon har jag tyvärr inte repellerat från helikoptrar, men jag skulle gärna vilja. Så tyvärr inte.

Lasse: Hej! Arbetstider en "vanlig" vecka - hur ser de ut? Veckovila, dygnsvila mm.
Elsa Karlsson: Hej Lasse! En vanlig vecka är som på vilket annat jobb som helst, nästan.. 40 timmar!

Jacob: Hej. Hur är det med utlandstjänst i din befattning?
Elsa Karlsson: Hej Jacob! Det är ganska ovanligt.

Tintin: Hej! Hur länge har du varigt med i försvarsmakten? Gick du på en frivillig organisation för ungdomar?
Elsa Karlsson: Hej Tintin! Jag har varit med i Försvarsmakten sen 2013. Jag var inte med i någon frivillig organisation för ungdomar tidigare men jag kan verkligen rekommendera det om man vill få en försmak om hur det är att arbeta i Försvarsmakten.

Sam: Hej Elsa! Måste man ha ett helt rent polis register för att göra gmu?
Moderator: Hej! Du ska ha varit straffri de senaste 5 åren för att få söka till grundutbildningen och jobba inom Försvarsmakten.

Nyfiken: Hej kan man arbeta inom tjänsten något år och sedan hoppa av om man fått något annat jobb? Eller har man någon bindningstid osv.?
Elsa Karlsson: Hej Sofia & Amanda! Ja det kan man, man kan säga upp sig när som helst. Även grundutbildningen är frivillig om man känner att det inte va riktigt en grej. Dock kan jag verkligen rekommendera att göra grundutbildningen!

Lasse: Bor man på kasern eller hemma hos sig? Är det valbart utifrån personlig situation?
Elsa Karlsson: Hej Lasse! Under utbildningen bor man på kasern i logement. Men som anställd bor man hemma.

mimmi: Hej Elsa! är det tuft att vara tje inom försvarsmakten?
Elsa Karlsson: Hej Mimmi! Det krävs mycket av en både psykiskt och fysiskt när man jobbar i Försvarsmakten, oavsett om man är tjej eller kille.

Petra: När börjar nästa GMU om man vill jobba som beriden soldat?
Elsa Karlsson: Hej Petra! Grundutbildningen startar v30 om man vill tjänstgöra som gruppbefäl eller v35 om man vill bli beriden soldat.

Challe: Hur länge har du tänkt jobba som det? Vad ser du som ditt nästa steg om du skulle välja att va kvar i försvaret?
Elsa Karlsson: Hej Challe! Det vet man aldrig var morgondagen har att erbjuda, det återstår att se. Men just nu har jag inga planer på det. Nästa steg är att klättra uppåt.

AC: Var det ett självklart val för dig.
Elsa Karlsson: Hej AC! Jag hade tänkt att söka GMU efter studenten men sen kom det annat ivägen kan man säga, men efter ett par år så växte det fram som ett självklart val.

D: Hur känns det som tjej att jobba i ett mans dominerat yrke? Begränsningar? Trakasserier?
Elsa Karlsson: Hej D! Det känns kul och begränsningar för mig just är att jag inte är så stor och tung men jag bär ändå lika mycket som den som är det, vilket är både bra och dåligt. Jag tycker det är bra för att alla har lika villkor. Trakasserier förekommer i alla yrken, Försvarsmakten ser allvarligt på det och arbetar för att motverka det.

Liam : Vad är de för fyskrav? Tid på fälttestet? Poäng på multitest? Krav på milen?:)
Elsa Karlsson: Hej Liam! Tid på fälttästet varierar beroende på befattning, samma på multitest.

A: Är det krav på genomförd Gymnasieutbildning?
Moderator: Hej! Det är krav på godkända betyg i matte, svenska och engelska. Utöver det ska du även uppfylla Försvarsmaktens grundläggande krav, dvs fyllda 18 år, svensk medborgarskap, och ej blivit dömd de senaste 5 åren.

Alex: Har hästarna grader?
Elsa Karlsson: Hej Alex! Nej det har dom inte ;)

William: Hej igen. Vill bara tacka för svaret jag fick, ni gör ett bra jobb :)
Elsa Karlsson: Hej William! Tack själv, önskar dig en trevlig helg! :)

Ugglan: Har du någon gång blivit biten av en häst på jobbet?
Elsa Karlsson: Hej Ugglan! Tyvärr har jag det! Ont gjorde det, och arg blev jag! Men det gick över ganska fort :)

emma : Hej elsa! vill gärna göra gmu men är väldigt blyg, tror du att man ändå kommer att klara gmun?
Elsa Karlsson: Hej Mimmi! Det är jag säker på att du kommer göra! Det är viktigt att tro på sig själv! Kram.

Fandel Kaashe: Hej, hur mycket tjänar du?
Elsa Karlsson: Hej Fandel! Det varierar beroende på vilka verksamheter vi genomför på olika månader.

André: Vilka uppgifter löser du under beriden tjänst?
Elsa Karlsson: Hej André! Just när jag sitter på hästryggen så är jag antagligen på väg upp till slottet för att gå på högvakten eller så eskorterar jag kungafamiljen eller en statschef som är på besök.

BLÅHOLTZ: En fråga till MODERATOR, hur ser prövningarna ut för att bli pilot?
Moderator: Först är det dem vanliga testerna man gör hos Rekryteringsmyndigheten, sedan får man genomföra pilottester under 4 dagar. Läs mera här: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/ovriga-utbildningar/befals-och-officersutbildning/pilotutbildningen/kp-pilot/

Alex: Hur ser möjligheterna för bostad ut på Livgardet?
Elsa Karlsson: Hej Alex! Under utbildningen bor man på kasern i logement, men under anställning bor man i sin egen bostad. Det finns en bostadsstiftelse som tillhandahåller bostäder för försvarsanställda.

Elin: Hej Elsa! Hur går det om man är allergisk mot pälsdjur?
Elsa Karlsson: Hej Elin! Man kan göra grundutbildningen om man är allergisk mot pälsdjur men det kanske blir svårt att arbeta just med hästarna sen, om du inte har någon medicin som hjälper mot det förstås.

Elvira: Hej jg undrar om kvinnor tjänar lika mycket som män gör i försvarsmakten. Då menar jag som skyttesoldat tack❤️
Moderator: Hej! Jo, det gör man. Som soldat gör man ingen skillnad på kvinnor och män.

Michael: Vilken bakgrund passat för att ha din befattning?
Elsa Karlsson: Hej Michael! Det är viktigt att vara stresstålig och vara stark fysisk och psykiskt!

Andreas: Hur ofta går ni högvakt?
Elsa Karlsson: Hej Andreas! Det varierar väldigt mycket, men mest blir det på sommarhalvåret då de beridna högvaktspågångarna sker. Dock har även vi 4 veckors semester, på sommaren! Då går vi ju såklart inte högvakt :)

Amanda: Hej igen, jag frågar igen eftersom jag inte riktigt förstår. Utbildningen för att bli beriden soldat är vad jag förstår 9 månader (inklusive gmu). Menar du alltså att man bor på kasern och får åka hem varannan helg under alla dessa 9 månader?
Moderator: Hej Amanda! Ja, precis. Under hela utbildningen bor du på logomentet men är oftast ledig på helgerna och får då åka hem, förutsatt att det inte ligger någon övning just då.

Oscar : Tja! jag undrar på hur genomförde du GMU och hur viktiga är de fysiska kraven på din tjänst ?
Elsa Karlsson: Hej Oscar! Jag gjorde min GMU på Ledningsregementet och de fysiska kraven krävs att du är normaltränad.

Calastro: Hej hej, Nu är det 13 år sedan jag gjorde min militärtjänst på F7 som gruppchef, Och jag är lite nyfiken på om du tror att du kommer att sakna det militära livet lika mycket som jag har gjort alla dessa år när du slutar?
Elsa Karlsson: Hej Calastro! Kul att höra! Jag hoppas jag slipper sakna det så mycket då jag inte har några planer i dagsläget på att sluta i Försvarsmakten :)

Fredriksson: Hälsningar från norge kapten karlsson!
Elsa Karlsson: Hälsar tillbaka från Stockholm! Hälsa Steen.

Mikael: Kan man bli befäl senare eller är det bara dem som valde det som kan bli det?
Moderator: Hej! Självklart kan du söka till OP eller SOU efter att ha jobbat som soldat ett tag, dessutom har du då fått lite mera erfarenhet.

Albin Skytte: Vilken verksamhet bedriver ni som inte har med ceremonier eller hästar att göra?
Elsa Karlsson: Hej Albin! Vi övar strid i bebyggelse, samt vår framryckning i terräng, våra så kallade gröna färdigheter. Under sin anställning arbetar man aktivt för att utveckla samt behålla sin gröna färdighet som man utbildas på under grundutbildningen.

Hasse: ‘‘Hej! Jo, det gör man. Som soldat gör man ingen skillnad på kvinnor och män.’’-Moderator. Så de fysiska intagningsproven är samma för kvinnor och män?
Moderator: Ja, självfallet är det så. Vi gör ingen skillnad där heller på kvinnor och män.

kasrt: Har ni många vakanser på ditt kompani/pluton??
Elsa Karlsson: Hej! Det finns behov hos oss som beriden skyttesoldat. Du kan just nu söka befattningsutbildning som beriden skyttesoldat eller söka grundutbildningen för att arbeta som beriden skyttesoldat. Grundutbildningen startar v30 och v35.

Marma: Behövs några speciella förkunskaper? Tex i the Settlers? :D
Elsa Karlsson: Hej Marma! Det är viktigt att man kan vinna i the Settlers, speciellt mot proffs i Marma (internt). Nej, det behövs inte några sådana förkunskaper.

Oscar : Hej igen, är körkort en viktig sak inom försvarsmakten ?
Moderator: Hej! För dem flesta befattningar är det inget krav. Dock är det bra att ha om man ska söka en tjänst som tex fordonsförare.

Tintin: Är faktiskt med i Försvarsutbildarna. Hade du kunnat tänka dig att arbeta med ungdoms verksamhet i framtiden?
Elsa Karlsson: Hej Tintin! Det hade jag absolut kunnat tänka mig :)

D: Fråga till moderator: vilken ålder är Max för att bli soldat
Moderator: Hej! Det finns ingen övre åldersgräns, där är det snarare fysiken som sätter stopp.

Daniel: Hej Elsa!Vad är ditt favorit minne ifrån tjänsten?
Elsa Karlsson: Hej Daniel! Mit favorit minne ifrån tjänsten är under min slutövning på GMU:n när vi skulle springa ut ur vår förläggning mitt i natten för att besätta eldställningar... Sen hände det väl lite saker på vägen kan man säga :)

Mikael: Varför valde du just beriden tjänst och inte mekaniserad?
Elsa Karlsson: Hej Mikael! Jag kan definitivt tänka mig båda, att jag just valde beriden var för att jag ville kombinera arbetet ihop med ett fritidsintresse :)

Albin Skytte: Men har hästarna olika befattningar då?
Elsa Karlsson: Hej Albin! Nej det har dom inte.. :)

Också Elsa ;): Är det jobbigt att vara tjej i försvarsmakten?
Elsa Karlsson: Hej Elsa! Nej det har jag inte upplevt :)

Anna: Hej! Vad skulle du säga krävs för kondition för att genomföra GMU? Mvh Anna
Elsa Karlsson: Hej! Det krävs en god kondition, men inte så att man måste springa milen på 40 minuter.

Calastro: Vilket vapen använder ni? Ak5 misstänker jag eller bär ni både Ak och Pistol? och vilka befogenheter har ni i tjänst?
Elsa Karlsson: Hej Calastro! Vapentyp beror på yrkesbefattning samt situation. När vi jobbar som skyddsvakter agerar vi efter skyddslagen.

Rikard: Kan man göra GMU som 40 åring med familj. Får man ersättning så familjen klarar sig under utbildningstiden ??
Moderator: Hej! Ja, självklart kan du det. Du får en ersättning på 4500kr/mån, plus mat och logi under utbildningen, samt fria hemresor. Utöver det har du möjlighet att söka olika bidrag, så som bostadsbidrag och barntillägg via Försäkringskassan.

Karl Karlsson: Vad har du för framtidsmål? Civil eller militär karriär?
Elsa Karlsson: Hej Karl! Jag tar mest dagen för vad den kommer, men jag trivs bra i Försvarsmakten och har inga planer på att lämna organisationen.

Frank: Har du alltid varit en hästmänniska eller är det något man/du får lära sig under utbildningen och i själva yrket?
Elsa Karlsson: Hej Frank! Just och en del av mina kollegor har tidigare varit hästmänniskor men under befattningsutbildningen genomför man en ridkurs och i den krävs det inga speciella förkunskaper.

Alva: Om man rider har man samma häst hela tiden? Är det som ens egen?
Elsa Karlsson: Hej Elvira! Man kan inte säga att man kommer ha sin egen häst, däremot kan man ju rida på fritiden so beriden skyttesoldat i vårt stall och om man då väljer att rida samma hela tiden så kan ju den hästen bli speciell för dig!

Petra: Till moderator! Varför får man endast jobba 12 år som soldat?
Moderator: Hej Petra! Tanken är att man vill att folk/soldaterna ska utvecklas och söka sig vidare till officersprogrammet eller till specialist officersutbildningen. Men hittills har vi inte haft några som har varit anställda så länge.

Anders: Vart ska jag söka om jag vill rida inom försvaret?
Elsa Karlsson: Hej Elvira! Om du har gjort GMU sen tidigare kan du just nu söka till befattningsutbildning som beriden skyttesoldat, annars kan du söka till grundutbildningen som startar v30 eller v35.

Petra: Var intagning till GMU svår?
Elsa Karlsson: Hej Petra! Det är viktigt att vara väl förberedd för antagninsprövningarna, och man väljer själv vart man vill lägga ribban.

Mike: Hej! Vart är det roligast att stå högvakt, slottet eller Drottningholm? Och i så fall varför?
Elsa Karlsson: Hej Michael! Jag tycker det är roligast på Stockholms Slott, det är mer folk i rörelse där.

Emil: Hur många dagar om året genomför ni "gröntjänst" kontra paradtjänst?
Elsa Karlsson: Hej Emil! Det varierar väldigt mycket beroende på vad det är för stora händelser inplanerat under året, så som kungligt bröllop eller dop.

Rikard: om man gjorde vpl 1995 behöver man göra GMU eller någon annan "refresh" utbildning??
Moderator: Hej! Nej, det behöver inte du inte, det är däremot helt frivilligt att göra det. Vissa personer känner att det är lättare att få en tjänst om man går via den vägen och därför väljer dem att göra en GMU trots att dem har gjort värnplikten, sedan är det aldrig fel att vilja fräscha upp minnet lite.

Petra: När jag mailade och frågade var GMU och utbildningen sammanlagt 5 mån. Är det ändrat?
Elsa Karlsson: Hej Petra! Grundutbildningen är normalt mellan 9-11 månader. Du kan läsa mer om den här på Försvarsmaktens hemsida. Men de som påbörjade utbildningen 1 februari genomför grundutbildning på 5 månader.

Lucky Luke?: Hur höga är hästarna? Har ridit c-ponny!
Elsa Karlsson: Hej Lucky Luke! Hästarna är av rasen Svenskt halvblod och är ca 163-173 i mankhöjd, så lite större än c-ponny! ;)

Anna: Hur fort ska man springa milen under GMU?
Elsa Karlsson: Hej Anna! Det finns ingen fastslagen tid på hur fort man ska springa milen på under grundutbildningen.

Moderator: Tack för alla spännande och intressanta frågor som dyker upp, fortsätt med det! Elsa gör sitt bästa för att hinna besvara alla frågor, men just nu är det ganska mycket. Tack för ert tålamod och engagemang!

Emil: Hej! I org18 ska det finnas spaning, pionjär och grk pluton tillhörande livbataljon. Vad ska dem ha för fordonssystem samt var kommer de hushålla? Det är ju redan platsbrist inne på K1...
Elsa Karlsson: Hej Emil! I och med den nya org:en som trädde i kraft efter årsskiftet så finns det nu en spaningsgrupp som är kontinuerligt anställda, en pionjärpluton som är tidvisanställda samt en grk-pluton som också är tidvisanställda. Vad de ska ha för fordonstyp och vart de fordonen ska vara inne på kavallerikaserna har jag ingen information om för tillfället.

Johan: Om man vill göra gmu hos er görs det då på LG och sedan börjar hos er? Lr hur funkar det?
Elsa Karlsson: Hej Johan! Det stämmer, grundutbildningen är förlagd den mesta av tiden på Livgardet i Kungsängen, då Livbataljon tillhör Livgardet.

Roy: Det står på hemsidan att efter FSU så påbörjar man sin anställning som heltidssoldat. Kan man möjligtvis bli deltidssoldat?
Moderator: Hej! Ja, du kan antigen söka en tjänst på heltid eller deltid. Men hursomhelst så är det alltid en utbildning på heltid först under dessa 9-11 månader.

Kristina Norrman: Ska söka till GMU inom kort och funderar starkt på att välja beriden högvakt/skyttesoldat. Då jag har jobbat med hästar i flera år och vill inte ge upp det helt men vill även kliva in i försvaret. Vad är det som gör just ditt yrke så bra? Och om man får tjänst med hästarna, vilka olika "sysslor" kan man jobba med, skötsel, träning, uppdrag etc?
Elsa Karlsson: Hej Kristina! Det som gör mitt yrke så bra är att jag både få arbeta med hästar och arbeta som militär. Just när jag har stalltjänst så arbetar vi med skötsel av hästarna samt har ridning, uteritt på Djurgården, i stall eller rider lektion.

Micke: Om du inte hade varit beriden skyttesoldat, vilken soldatbefattning skulle du kunna tänka dig då?
Elsa Karlsson: Hej Michael! Jag skulle vilja jobba med underättelse.

Chrille: Hejsan! gör alla regementen/förband Högvaktstjänstgöring någon gång när man är klar med GU och är anställd?
Elsa Karlsson: Hej Christian! Ja, i stort sett alla förband någon gång under året, men i olika långa/korta perioder.

Daki: Tjena, skulle du kunna tänka dig söka till underättelseoperatör nångång?
Elsa Karlsson: Hej Daki! Ja, det skulle jag kunna tänka mig :)

D: Hur många var det som designade denna sajten och var det ett projekt eller jobbar de fortfarande hos er?
Moderator: Hej! Det är ett samarbete mellan olika enheter/förband inom Försvarsmakten och ett reklambyrå som Försvarsmakten har ett avtal med. De flesta jobbar nog kvar inom organisationen.

Linus: hej Elsa, vilken ålder var du när du sökte? vad är det roligaste du gjort inom försvaret?
Elsa Karlsson: Hej Linus! Jag var 21 år när jag gjorde min grundutbildning. Det roligaste är nog min grundutbildning och att få rida kortege genom Stockholmsstad för att eskortera kungafamiljen till Skansen på nationaldagen.

Micke: Hej! Hur ser fördelningen ut i arbetstid mellan stallskötsel/hästridning och "vanligare" soldatuppgifter så som övning/utbildning?
Elsa Karlsson: Hej Micke! Det varierar jättemycket, beror helt på hur planeringen ser ut för diverse verksamheter och uppdrag som Livbataljon har. Under sommarhalvåret är det mer stall/högvakt och under vinter/höst/tidig vår är det mer gröntjänst.

Småland: Genomför man några jägarövningar i gmu?
Moderator: Hej! Det gör du om du söker dig mot en jägarbefattning, men inte under GMU.

Filip: Hej Elsa, hur startade just ditt intresse för att jobba inom försvarsmakten? Även varför just skyttesoldat? :)
Elsa Karlsson: Hej Filip! Mitt intresse startade när jag var liten och såg en högvaktsavlösning på Stockholms Slott men jag fångade upp intresset igen när min storebror gjorde värnplikten. Att jag blev just skyttesoldat var inte så planerat.

Albin Skytte: Vad tillför den beridna högvakten för operativ effekt?
Elsa Karlsson: Hej Albin! Vi finns och verkar i centrala Stockholm, också det enda förbandet som finns i just centrala Stockholm. Vi ska försvara Stockholm i händelse av krig.

Småland: Får man köra några roliga fordon?
Elsa Karlsson: Hej Småland! Det får man beroende på vilken befattning man riktar in sig på.

Alex: Hej Elsa! Finns det några andra enheter i Livbataljon. Och gör dem samma saker? Dvs rider osv?
Elsa Karlsson: Hej Alex! Det är endast Livskvadron och 13e skvadron som rider, men det finns även Livkompaniet och 10 kompaniet, de rider inte. Livkompaniet är inriktat på högvakt samt strid i bebyggelse och 10e kompaniet är ett stab- och understödskompani.

Hest: Gillar du hestar? jag gillar hestar.
Elsa Karlsson: Hej Hest. Jag gillar mest snela hestar.

Pontus: Hej. Jag vill börja utbilda mig och arbeta för försvarsmakten men har ej grundläggande behörighet, får höra hela tiden av personalen på försvarsmakten att det inte går att få anställning hos er då men jag har en kompis som precis fick det. Så hur är det?
Moderator: Hej! Du måste uppfylla de grundläggande kraven/behörighet för att kunna jobba som soldat.

Oliver: Hej, om man går utbildningen på en "heltidsplats" är man garanterad anställning efter genomförd utbildning eller där ett begränsat antal platser?
Elsa Karlsson: Hej Oliver! Om man går utbildningen på en heltidsplats blir man erbjuden en heltidstjänst om man får en godkänd grundutbildning.

Omar: hej, det är Omar från Skövde som vill bara hälsa ingen fråga.

Oliver: Hej LGs lätt mekaniserade skytte grupper är det en inriktad SIB-grupp eller dom har samma utbildning som de andra skyttekompanierna?
Elsa Karlsson: Hej Oliver! Jag tror att du syftar på 12e bataljon som finns på livgardet. Du kan söka på dem på facebook eller här på Försvarsmaktens hemsida för att få mer information om den.

Andreas : Hejsan, hoppas du har en bra dag! Hur ofta tränar man SIB på livbataljon?
Elsa Karlsson: Hej Andreas! Det varierar, beroende på den inplanerade verksamheten.

Fredrik: Hej!Väldigt många tycker högvakt är tråkigt, vad är det som gör högvakten så spännande och rolig?
Elsa Karlsson: Hej Fredrik! Det roligaste är sammanhållingen mellan mig och mina kamrater, det blir nästan en slags "kollokänsla" när man bor tillsammans och äter ihop.

Björn: Hej Elsa! Kan du ge ett konkret exempel på ett uppdrag du/ni gör till häst i Stockholm? :)
Elsa Karlsson: Hej Björn! Ett exempel är att vi eskorterar kungafamiljen på nationaldagen upp till skansen.

Mohamed : Hej Elsa! skyttesoldat, betyder det att du är ''sniper'' då eller?
Elsa Karlsson: Hej Mohamed! Nej det betyder det inte, jag tror du syftat på prickskyttar och det finns också i Försvarsmakten.

Amanda: Kan man tacka nej till en utlandstjänst, ex Afghanistan mm. Om man inte vill lämna familjen eller något.
Moderator: Hej! Som anställd har du internationell arbetsskyldighet, men vi kan aldrig tvinga någon. Du har på det sättet möjlighet att välja om du vill stanna kvar eller hitta på något annat.

Roy: Angående lediga jobb i Stockholm, "LIVBATALJON SÖKER SKYTTESOLDATER I BERIDEN TJÄNST FÖR GRUNDUTBILDNING". Har jag rätt att grundutbildning är 10 veckor eller är den 9-11 månader?
Elsa Karlsson: Hej Roy! Det finns två annonser ute i dagsläget. Antingen kan man söka befattningsutbildningen om man har en godkänd grundutbildning sen tidigare, eller så kan man söka till grundutbildningen som är 9-11 för inriktning beriden skyttesoldat.

William: Hej igen Elsa, Jag tänkte fråga om du har någon grad, för jag såg i en kommentar längre ner någonting om Kapten?
Elsa Karlsson: Hej William! Det är en intern grej mellan mig och mina kollegor :)

Calastro: Då säger jag så här, sluta inte i försvarsmakten förrän du absolut måste, för jag gjorde misstaget att inte söka till specialistofficer som jag hade tänkt, och det slutade bara med att jag har saknat försvarsmakten alla dessa år som sagt, bara ett tips från en "gammal" man ;)
Elsa Karlsson: Hej Calastro! Tack för tipset, ska ha det i åtanke! Trevlig helg :)

lykke: vilket år gjorde du GMU? har något ändrats sen dess i utbildningen?
Elsa Karlsson: Hej Linus! Jag gjorde GMU 2013 på Ledningsregementet. Ja det har det, i dagsläget är grundutbildningen 9-11 månader.

Teddie.G: Hej. jag är 14 och går i 7'an och har alltid vilja bli soldat Men jag är underkänd i matte tror du att jag fortfarande kan klara det in på GMU?
Moderator: Hej! Kravet är godkända betyg från gymnasiet, så det finns absolut möjlighet för dig att klara av det innan det blir dags att söka till en grundläggande militärutbildning.

Filip: Hej Elsa! Vilken funktion har försvarets beridna tjänster? Varför förlita sig på djur istället för mer tillförlitliga färdmedel och kravallutrustning?
Elsa Karlsson: Hej Filip! Den beridna högvakten är en gammal svensk historisk tradition som syns och verkar i statscermoniella sammanhang och är Sveriges ansikte utåt. I händelse av krig tar vi inte med oss hästarna.

Moderator: Hej alla! Nu är det endast 10 minuter kvar av chatten! Så passa på och skicka din fråga nu!

Teddie.G: Hejsan jag går nuvarande i 7:an och alltid vilja bli soldat Men jag är underkänd i matte kan jag fortfarande ha en chans?
Elsa Karlsson: Hej Teddie! Ett av kraven för att genomföra en grundutbildning är att ha godkänt i matematik 1, svenska 1 och engelska 5 från gymnasiet.

Marcus: Hur lång tid innan GMU började du träna till GMU?
Elsa Karlsson: Hej Marcus! Jag har alltid varit aktiv och gillat att träna! Dock började jag träna mer kontinuerligt cirka 6 månader innan inryck.

Tecni Nantilus: Hej! Hur länge gjorde du din GMU? Och fick du åka hem ibland för att träffa vänner och familj ibland? :)
Elsa Karlsson: Hej Tecni! Min GMU var i 3 månader och ungefär varannan helg hade vi permission och fick då åka hem.

Tompa: Hej Elsa! Hur krävande är dina arbetsdagar och hur kul är det på en skala? Lönen är ju så himla dålig inom Försvarsmakten så min fråga är väl egentligen, är det värt det?
Elsa Karlsson: Hej Tompa! För mig och för många andra är det värt det oavsett lönen. Vi tillhör ju något så viktigt som Sveriges Försvarsmakt och för mig är det viktigare att ha ett meningsfullt och ett roligt jobb än vad jag tjänar.

Erik: Har du någon gång varit i strid utomlands och isåfall hur kändes det?
Elsa Karlsson: Hej Erik! Jag har inte varit på utlandsmission, men skulle kunna tänka mig att åka på en mission någon gång om tillfälle ges.

Ania: Kan man gå lumpen/ annan militär utbildning om man är vegetarian?
Moderator: Ja, du kan göra grundutbildning om du är vegetarian.

Fleur: Kan man ha hål i öronen? Har 6 st :)
Elsa Karlsson: Hej Fleur! Ja, det kan man! Dock får man inte alltid ha örhängen i, då de kan vara ett hinder för tjänsten.

Jonte: Hejsan! Jag har tänkt söka samma tjänst som du har. dock undrar jag vilket syn som krävs? Jag ligger på synbarhet B
Moderator: Hej! Lägsta kraven är B.

Jägaren.: Vill inte skriva en fråga utan sänder en direkt hälsning till Elsa. Rock on och kör på ihop med dina!
Elsa Karlsson: Hej Jägaren! Tack för hälsningen, önskar dig en trevlig helg! :)

gare: stämmer det att det är en av dom slappare skyttetjänsterna i armen?
Elsa Karlsson: Hej FrågaN! Det skulle jag inte vilja påstå :)

Blivande Soldat: Hej Elsa, vet inte om du får svara på det, men hur tränade du dig inför intagningsprovet?
Elsa Karlsson: Hej Blivande Soldat! Jag har svarat på det i en tidigare fråga. Men på måndag den 7/3 släpoper Försvarsmakten sin träningsapp FMTK och där finns ett träningsschema hur man tränar till sin grundutbildning.

William: Jaha jah, jag förstår :) Men finns det olika grader specifikt som beriden skyttesoldat, eller är det samma som resterande inom Försvarsmakten?
Moderator: Hej! Det är samma som resterande inom Försvarsmakten.

FrågaN: Varför skriver man Livbataljon istället för Livbataljonen? det finns ju bara en
Elsa Karlsson: Hej FrågaN! För att bataljonen heter Livbataljon :)

Kampgris: Hej! Varför valde du just Livbataljon?
Elsa Karlsson: Hej Kampgris! För att jag ville jobba som militära och med mitt fritidsinitresse, hästarna! :)

lukka: hur lång är utbildningen? du ser så ung ut fortfarande (inge illa menat)
Elsa Karlsson: Hej Linus! När jag gjorde min GMU så var den 3 månader lång. I dagsläget är det ändrat till 9-11 månader pga av olika anledningar. Men man går under samma förmåner under hela den här tiden.

Moderator: Hej alla! Snart är det tyvärr dags att stänga ner chatten för den här gången. Ni som inte har hunnit fått svar på era frågor kan skicka det till oss på rekrytering@mil.se

Aaa: Är det många med invandrarbakgrund i försvaret
Elsa Karlsson: Hej Aaa! Ja det är det, ett av kraven för att göra grundutbildningen är att man ska vara svensk medborgare!

Elsa Karlsson: Tack för alla bra frågor! Hoppas att ni har fått bra och givande svar som ni känner er nöjda med. Det har varit väldigt roligt att chatta med er! Önskar er en trevlig helg :)

Moderator: Nu är chatten med Elsa över och vi vill tacka er alla för era frågor och tid. Välkommen att besöka vår hemsida för mera information om våra utbildningar och tjänster. Trevlig helg!

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.