Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Foto: KS
  • Aktuell sida:  
  • Startsidan
  • Militärpolisen Emilia chattade
3/5
Fysiskt
3/5
Tekniskt
5/5
Teoretiskt
4/5
Stressigt
Emilia
Militärpolis

Jag heter Emilia och arbetar som militärpolis på Livgardet. Jag svarar gärna på frågor om hur du blir militärpolis och hur det är att jobba som utredare inom militärpolisen. Välkomna med era frågor!

Chatta med Emilia

6 februari // 2017 // 15:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Emilia

Chatten är avslutad

Emilia: Hej!
Nu sitter jag här redo för att besvara era frågor.

15:00, 6 February 2017

Johannes: Hur mycket övningar har ni per år?

Emilia: Hej!
Under min tid på Militärpolisen har vi tyvärr inte haft tid att öva så mycket själva. Däremot har vi varit med på de flesta försvarsmaktsövningar men då arbetar vi skarpt för att upprätthålla ordning och säkerhet.

15:03, 6 February 2017

Morgan: Enkel fråga för att bryta isen här då. Hur länge har du arbetat inom militärpolisen samt när började du jobba inom Försvarsmakten?

Emilia: Hej Morgan!
Jag gjorde lumpen 2010 och har jobbat på Militärpolisen i snart ett och ett halvt år.

15:04, 6 February 2017

Dennis: Hej Ska göra antagningsprov den 20/2. Vill gärna bli MP. Vad är lönen för MP. Hur många övningsdygn har ni per år. Hur ser en dag ut på jobbet. Har ni varit på insats.

Emilia: Hej Dennis!
Vad roligt att du är intresserad av att bli militärpolis! Som militärpolis tjänar du minst 18 500 kronor i månaden men beroende på vilken befattning och grad så har man olika tillägg. Med tanke på att vi genomför mycket insatser speglar detta dock inte verkligheten riktigt då tillägg tillkommer vid de tillfällena.

Frågan angående hur en vanlig dag på jobbet ser ut är väldigt svårt att svara på då jobbet kan variera väldigt mycket. När inte insatser bedrivs eller kompensationsledighet tas ut försöker vi genomföra utbildning och personlig färdighetsträning exempelvis vara ute på skjutbanan eller träna närkamp.

Lycka till på antagningsprovet!

15:14, 6 February 2017

livgardet: Hej, är det mycket teori på MP?

Emilia: Hej!
Ja själva militärpolisutbildningen är rätt tung teoretiskt. Däremot när man sen börjar jobba som militärpolis blir det inte lika mycket teori (beroende på vilken befattning du har såklart!)

15:17, 6 February 2017

Ray: Har man fördel om man har genomfört polishögskolan och vill komma in på MP efteråt?

Emilia: Hej!
De teoretiska delarna i militärpoliskursen hålls av lärare från polishögskolan i Växjö, så om du vill komma in på militärpolisen efter att ha genomfört PHS är det absolut en fördel.

15:21, 6 February 2017

Felix: Hur lång tid tar utbildningen, från att vara civil till MP?

Emilia: Hej!
Grundutbildningen är 11 månader lång.

15:24, 6 February 2017

phill: hur lång är utbildningen? vad är lönen framförallt?

Emilia: Grundutbildningen är 11 månader lång. Om man däremot har militär bakgrund sedan innan är själva militärpolisutbildningen 5 månader.

15:25, 6 February 2017

Adam: Hur fysisk bör man vara, vad är de för slags fys-/styrketester

Emilia: För att komma in på grundutbildningen till militärpolisen så ska man ha en fyra av nio på muskeltesterna och en sexa av nio på cykeltesterna.

15:31, 6 February 2017

Moderator: Om ni vill se hur en antagningsprövning går till kan ni följa denna länken https://www.youtube.com/watch?v=CCOJzaeNtLE

15:31, 6 February 2017

P: Hej! Hur upplever du de fysiska kraven? Både inom Försvarsmakten och inom MP.

Emilia: Hej!
Personligen tycker jag inte att de fysiska kraven har varit några större problem, varken i Försvarsmakten eller inom militärpolisen. FMTK (Försvarsmaktens träningsklubb) är en bra app man kan ladda ner för att få träningstips.

15:36, 6 February 2017

Emilia nr2: Hur ser en vanlig arbetsdag ut som utredare?

Emilia: Hej!
Det är svårt att säga hur en vanlig dag ser ut som utredare, allt beror på hur många utredningar som vi har just då. När vi har lite färre utredningar så är vi med plutonen och utbildar oss med dem. Däremot när det är högt tryck på utredningarna så kan det vara allt från att vi får åka iväg på en husrannsakan eller ett förhör, prata med åklagare eller sitta bakom en dator för att dokumentera allt som framkommit i förundersökningen.

15:44, 6 February 2017

Julia: Hej! Vad är det bästa med att arbeta som militärpolis?

Emilia: Hej!
Det bästa med att arbeta som militärpolis är att vi har ett väldigt varierat arbete.

15:45, 6 February 2017

Docheski: Hej igen, hur höga 'poäng' behöver man ha hos rekryteringsmyndigheten för att kunna bli mp?

Moderator: Inskrivningsprovet: 5 Psykolog: 5 Befälslämplighet: 5 Cykel: 6 Muskelstyrka: 4 Synkrav: B. Dessutom är det krav på fullgott färgseende. 

15:50, 6 February 2017

Emilia nr2: Vad har varit roligast och vad har varit svårast/jobbigast med utbildningen?

Emilia: Både det roligaste och jobbigaste under utbildningen var de teoretiska bitarna. Det var roligt för att man fick lära sig mycket juridik men det krävdes att man pluggade mycket och oavsett hur mycket man pluggade blev man aldrig sig fullärd.

15:51, 6 February 2017

Erik: När kan man söka Gu till Mp?

Emilia: Man kan söka nu!
Sista dagen för att ansöka är 20 april och utbildningsstarten är 24 juli.

15:53, 6 February 2017

Anna : Är det svårt att som tjej klara intagningstesterna och vilka värden måste du ha för att få göra de utökade testerna för MP? Vad innebär de utökade testerna?

Emilia: Hej!
Det är svårt att svara på hur svåra intagningstesterna är då allt är relativt. De utökade testerna inkluderar simning, fys och ett försmak på det militära livet i form av ett enklare fältdygn.

15:56, 6 February 2017

Daniel: Hej! Jag är lite nyfiken på hur era arbetstider ser ut, är det Måndag till Fredag rakt av, eller har ni en del fältdygn också ?

Emilia: När det inte är några insatser planerade brukar vi sträva efter att ha måndag tilll fredag 07.30 - 16.30. Däremot har vi under senaste tiden haft högt tryck hos oss då man får räkna med att jobba vissa kvällar och helger.

15:59, 6 February 2017

Martin : Hej Emilia! Hade tänkt gå GMU snart, och undrade om du hade några råd innan man börjar självaste utbildningen vad man borde göra och tänka på! mvh

Emilia: Hej!
Försök träna kondition och styrka i form av basövningar. Försök även att ställa in dig på att det kan bli psykiskt jobbigt med långa dagar tillsammans med dina gruppmedlemar.
Däremot kommer du att få erfarenheter du inte hade kunnat få på något annat ställe och vänner för livet.

16:04, 6 February 2017

Alex Stjomfjomp: Tjenixen Emilia! Hur många tomhylsor producerar man i veckan som Militärpolis? Är det mycket stridsövningar eller luskar ni bara omkring i logementen o söker ledtrådar? MvH Alexander aka Maskinen Aka Stenen

Emilia: Hej!
Hur många tomhylsor vi producerar varje vecka är väldigt olika beroende på hur mycket vi har att göra. Vi försöker att komma ut till skjutbanan så mycket som möjligt. Stridsövningar genomför vi väldigt sällan just med tanke på att vi är ute på mycket insatser.

16:08, 6 February 2017

Jimmy: Vilka andra befogenheter har du som MP jämfört med militärskyddsvakt?

Emilia: Hej!
Militärpolisens befogenheter går att jämställas med den civila polisens. Däremot får militärpolisen enbart agera när man är på Försvarsmaktens mark eller om de rör Försvarsmaktens personal eller materiel.

16:10, 6 February 2017

Pat: Hej! Kan du berätta lite hur du bestämde dig för att bli militärpolis samt hur en vanlig dag på jobbet ser ut?

Emilia: Hej!
Jag har länge velat bli utredare och hade sedan innan gjort lumpen, så när detta jobbet dök upp kände jag att det verkade passa mig.

Frågan angående hur en vanlig dag på jobbet ser ut är väldigt svårt att svara på då jobbet kan variera väldigt mycket. När inte insatser bedrivs eller kompensationsledighet tas ut försöker vi genomföra utbildning och personlig färdighetsträning exempelvis vara ute på skjutbanan eller träna närkamp.

16:14, 6 February 2017

Victor: Jag undrar vilken typ av brottslighet ni militärpoliser utreder? Utreder ni enbart brott som anställda inom FM tros ha begått eller även privatpersoner?

Emilia: Militärpolisen har befogenheter till att hålla alla sorters utredningar. Det vanligaste brott vi utreder är dock stöld, brott mot lag om krigsmateriel, dataintrång mm. Vi utreder däremot enbart brott som har begåtts på Försvarsmaktens mark, brott kopplade till materielen som tillhör Försvarsmakten eller om något brott kan kopplas till Försvarsmaktens personal.

16:19, 6 February 2017

Victor: Hej. Jag undrar vad du tycker var roligast, svårast samt mest intressant under din utbildning till militärpolis?

Emilia: Eftersom jag arbetar med utredning tycker jag såklart att utredningsdelen var roligast och mest intressant. Jobbigast var tentorna då det krävs en hel del pluggande innan.

16:23, 6 February 2017

Pär: Vad har ni för fordon?

Emilia: Vi har GW, sprinter och galt.

16:24, 6 February 2017

Dennis: Hej! Jag är intresserad av att söka till Miltärpolis och är 165 cm lång. Är det möjligt för mig att bli militärpolis då? Genomför just nu GU.

Moderator: För att bli antagen till grundutbildnigen som militärpolis måste man vara 166 cm. Har du gjort grundutbildningen redan har du dock räck att söka anställning som militärpolis.

16:33, 6 February 2017

Kim: Varför tycker du att jag ska söka en grundutbildning mot Militärpolis?

Emilia: Efter militärpolisutbildningen finns det god chans att söka sig till en kontinuerlig anställning inom militärpolisbataljonen. Inom bataljonen har vi stor bredd på befattningar och många möjligheter. Man kan antingen söka sig till personskyddet, hundförare, utredning eller vara på militärpolisplutonen. När man jobbar på militärpolisen finns det chanser att få många bra erfarenheter och utbildningar så som exempelvis MC-utbildning eller tunga fordon. Militärpolisen jobbar främst nationellt men har även en del internationella missioner.

Så om du är intresserad av ett varierat jobb med många möjligheter är du rätt person att söka till militärpolisen.

16:41, 6 February 2017

Filip: Hej! Jag gjorde antagnings testerna i höstas och egentligen bara väntar på att "livet" ska stilla sig lite men det jag tänker mest på är under själva utbildning, hur lång tid är man kan snitt hemifrån i sträck. Får man ex. en helg varannan vecka exempelvis? Och när du väl är anställd, hur är jobbtiden. Många har ju ändå anhöriga hemma som man inte bara kan lämna under än längre såvida det är någon insats såklart.

Moderator: Hej, Under grundutbildningen har man helgpermission ungefär varannan helg, annars bor man i logement på regementet under hela utbildningstiden. Efter utbildningen och om man väljer att ta en anställning ansvarar man själv för boende. Då jobbar man oftast måndag till fredag mellan 07.30 - 16.30, som vilket annat jobb, med undantag för övningar.

16:47, 6 February 2017

Conny: Finns det några risker med att låta en militärpolis inneha civilpolis befogenheter dock utan samma krav på utbildning och lämplighet som ställs på civila poliser?

Emilia: Hej!
En militärpolis har en komprimeras polisutbildning som bland annat hålls av polislärare från Linneuniversitetet. Det innebär att militärpoliser alltså får utbildning inom de områden som de kan förväntas stöta på.

Under min tid på militärpolisen har jag inte stött på några problem med att vi har samma befogenheter som en civil polis. För att förtydliga så har vi enbart de befogenheterna när vi befinner oss på Försvarsmaktens mark eller när det rör Försvarsmaktens materiel eller personal.

16:50, 6 February 2017

Moderator: Är ni intresserade av att få mer information om militärpolis så kan du skapa en profil i Mitt Försvarsmakten och få anpassad information om jobb och utbildningar.

16:54, 6 February 2017

Emilia nr2: Hallå igen! Hur kan man förbereda sig mentalt inför gmu och befattningsutbildning? Finns det några tips och tricks?

Emilia: Det är såklart svårt att veta innan, och förbereda sig på, vad som komma skall när man inte har varit med om något liknande tidigare. Genom att prata med kompisar som gjort GMU/lumpen eller söka efter information på internet kan det mentalt kännas lite lugnande. Du kan tillexempel söka på Försvarsmaktens YouTube-kanal, där har de filmer om de olika delarna av grundutbildningen.

16:58, 6 February 2017

Moderator: Stort tack för visat intresse under dessa två timmar. Fick du inte din fråga besvarad är du välkommen att höra av dig till Försvarsmaktens Rekryteringslinje, rekrytering@mil.se eller 08- 514 39 009

16:59, 6 February 2017

Live just nu!
Skyttesoldat Hemvärnet

Josefine

Länk till chatsida med Skyttesoldat Hemvärnet Josefine
Live just nu!
Jägarsoldat

Jonathan

Länk till chatsida med Jägarsoldat Jonathan

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.