HUNDFÖRAR-chatt

Hur gör man för att bli hundförare? Peter från Försvarsmaktens hundtjänstenhet redde ut frågetecknen.

KUNGSÄNGEN 20111015
Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen upptäcka hot och faror i ett tidigt skede. I försvarsmakten tjänstgör ett flertal olika typer av hundar. På bilden har en patrullhund precis markerat på ljud och hundföraren repeterar tecknet vidare.
Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera
Foto: nicgus03

Pär: Jag är intresserad av att vara hundförare men vad krävs det för utbildning, och var kan man ta den?

Peter, hundförare: En förutsättning är att du hamnar på ett förband där de har hundar i sin organisation.

……………………………………….

Nathalie: Var kan man utbilda sig till hundförare, gör man GMU med inriktning mot att vara hundförare först?

Peter, hundförare: En GMU görs vid olika förband i landet. De förband som har hundar är: MP (Kungsängen), Ingenjörsförbanden (Eksjö), Flygbasbataljonerna (Luleå, Ronneby, Uppsala, Linköping, Såtenäs) och Säkerhetsbataljonen (Kungsängen och Göteborg).

Hundförarutbildningen genomförs i Kungsängen utanför Stockholm.

……………………………………….

Nathalie: Finns utbildningen på andra ställen än Stockholm?

Peter, hundförare: Nej, den centrala hundförarutbildningen genomförs bara där.

…………………………………………..

Mattias: Har du alltid varit intresserade av att arbeta med hundar eller kände du en dag att "WOW" det där vill jag göra? Måste man ha tidigare erfarenheter från hund?

Peter, hundförare: Ja, lite så var det, har alltid älskat hund. Nej, man måste inte ha tidigare erfarenhet men det kan vara fördelaktigt så man vet vad man ger sig in på.

……………………………………….

Mattias: Om du t.ex. vill åka på semester i sådana fall så är det ingen på FHTE/Livgardet som tar hand om hunden tillsvidare?

Peter, hundförare: Generellt så har organisationen inte ansvar över att ta hand om hunden. Förbandet äger hunden men du har genom ett avtal och befattningen ansvaret över den. Hur situationen kan lösas varierar nog mellan förbanden. Annars kan man snällt be sambo eller kollega hjälpa en. Vid dessa fall kan ett tillfälligt "skötselavtal" med denne som får ansvaret upprättas.

……………………………………….

Stina:   Har en fråga angående hundförare, kan man äga en egen hund och gå utbildning med er? Eller får man en hund via er som man ansvarar för under övningar och uppdrag?

Peter, hundförare: Vid Försvarsmaktens krigsförband erhåller man en färdig utbildad hund som kommer från vår egen avel. Detta är schäfrar som man sedan har på avtal under sin anställning.

……………………………………….

Stefan: Hur gamla är hundarna när de är färdigutbildade att lämnas ut till hundförare?  Hur länge är dem i tjänst ungefär? Pensioneras hundarna sedan? Vad får dem göra då, flytta till någon familj eller vart tar dem vägen?

Peter, hundförare: En hund är färdigutbildad efter cirka 2 år. Hur länge hundarna är i tjänst beror lite på individen och dess förutsättningar men man räknar med cirka 6-8 år om allt går bra. Hundföraren får oftast frågan om de vill behålla hunden, annars kanske fodervärdsfamiljen är intresserad eller någon annan som har haft kontakt med hunden under tiden.

……………………………………….

Maja: Visst finns det olika sorters hundförare med olika uppdrag?

Peter, hundförar: Ja, det finns olika hundar och förare. Vissa är utbildade patrullhundar likt polisens, andra är sökhundar som letar efter exempelvis narkotika eller vapen/ammunition. Andra är minsökande hundar. Förbandets uppgifter styr vilka typer av hundar det finns.

……………………………………….

Stina: Vad kan man ha för andra uppgifter under tiden man inte har hunduppdrag?

Peter, hundförare: Underhållsdressyr, fysträning och återhämtning, det finns alltid saker att göra som hundförare.

……………………………………….

Vincent: Jag undrar om man får betalt för att vara hundförare och om man måste köpa mat med mera till hunden själv?

Peter, hundförare: Du har din ordinarie lön som hundförare med ett tillägg för att du tar med hunden hem på kvällarna. Försvarsmakten står för veterinärkostnader och foder.

……………………………………….

Sebastian: Hur är det att vara hundförare?

Peter, hundförare: Mycket utvecklande och spännande. Ingen dag är den andra lik.

……………………………………….

Sebastian: Vad för typ av uppgifter får du som hundförare? Är det även så att man kan få vara hundförare utomlands?

Peter, hundförare: Uppgifterna beror lite på vilken typ av hund du har och vilket förband du tillhör. Möjligheten att åka utomlands på insats finns men platserna är få. Var och vid vilka insatser hundförmågan kommer att nyttjas i framtiden är oklart.

……………………………………….

Sebastian: Okej, hur lång utbildning är det för att bli hundförare?

Peter, hundförare: Utbildningen är 16 veckor lång.

……………………………………….                     

Nathalie: Är det svårt att komma in på utbildningen?

Peter, hundförare: Ja, tyvärr är platserna få då det är en attraktiv utbildning.