Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
4/5
Fysiskt
4/5
Tekniskt
2/5
Teoretiskt
4/5
Stressigt
Casandra Fogelberg
Specialistofficer

Jag heter Casandra Fogelberg och tjänstgör som luftbevakningsoperatör inom flygvapnet. Jag arbetar även aktivt med HBT-frågor i Försvarsmakten. Jag ska svara så gott jag kan på alla frågor om Försvarsmakten och gärna också frågor som rör jämlikhet inom Försvarsmakten.  

Chatta med Casandra

5 juni // 2015 // 12:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Casandra

Moderator: Hej alla! Nu sitter Casandra redo för att svara på era frågor. Hon finns på plats fram till klockan 14.00 och ni skickar in era frågor genom att fylla i fältet ovan. Givetvis gör Casandra sitt bästa för att hinna med att svara på alla frågor. Välkomna!

Casandra: Hej alla! Välkomna till chatten, Casandra heter jag och svarar gärna på era frågor idag.

Erik: Varför lägger Försvarsmakten ner massa pengar på att vara med i Pride-paraden?
Casandra: Hej Erik! I förhållandevis till de pengar FM:s totala budget skulle jag inte påstå att det är en "massa pengar", PRIDE är bara ett av många event vi deltar i.

Anonym: Hur var din väg in till försvarsmakten?
Casandra: Jag har gjort både en del av värnplikten 2010 samt GMU 2011, därefter gick jag specialistofficersutbildningen och är nu anställd 1.sergeant/luftbevakningsofficer på Luftstridsskolan.

Pinglan: Vad var det som gjorde att du valde att börja i Försvaret?
Casandra: Många faktorer faktiskt, dels på grund av den Värdegrund FM har som jag till 100% stöttar samt på grund av utmaningen och variationen.

Moderator: Det är kul att se att det är så många som skriver till oss och vi kommer att besvara Era frågor så fort vi kan!

Viklund: Finns det verkligen problem med HBT-frågor inom försvarsmakten?
Casandra: Hej Viklund. Det finns utmaningar, precis som i samhället i övrigt utifrån normer och attityder.

Fanny E: Har du upplev att du fått motstånd från personer i försvaret för att du jobbar med jämställdhet?
Casandra: Hej Fanny E! Nej det har jag inte, jag ser detta jobb som vilket annat som helst.

Jenny: Har du fått någon särskild utbildning i HBT-frågor?
Casandra: Hej Jenny! Vi har utbildning för all anställd personal utifrån samtliga diskrimineringsgrunder, det vi kallar för likabehandling.

Anonym: Jag har funderat att söka till GMU efter jag har slutat gymnasiet. Just nu går jag i andra ring. Rekommenderar du att söka till nått "bootcamp" innan man går in i GMU?
Moderator: Ja, det anordnas något som heter Military Weekend och detta ger möjlighet att prova på det militära livet. Detta kan du hitta här: military weekend

Anonym: Kan jag som genomgått ett könsbyte ansöka om att jobba inom Försvarsmakten, helst som soldat?
Casandra: Hej! Ja det kan du absolut, ditt tidigare eller nuvarande kön är inte avgörande för en tjänst i Försvarsmakten.

Reza: Har du Cassandra upplevt någon gång att du blivit annorlunda behandlad på grund av ditt kön?
Casandra: Hej Reza! Nej det har jag inte upplevt. Alla som är engagerade i Försvarsmakten skall leva enligt FM värdegrund, både i och utanför tjänst.

brnb: Är det viktigt att ha en strikt "värdegrund" inom militären? Borde inte alla få tycka vad de vill?
Casandra: Alla har vi åsikter och ett tyckande men när det gäller vår tjänst som Försvarsmaktsanställda så måste vi kunna leva enligt dom principer vi är ställda att försvara.

sara: Satsar alla regementen lika mycket på att få mer kvinnliga soldater? Är det samma fys krav för män och kvinnor på de tuffare befattningarna till exempel jägare?
Casandra: Hej! Det är samma krav för alla, dock så kan kraven variera beroende på tjänst.

Richard: Hur gör man för att gå från att ha gjort GMU till att officer eller någonting av den typen?
Moderator: Om du har genomfört GMU och har varit anställd i Försvarsmakten i 9 månader kan du söka till officer.

Anonym: Vad tycker du om kvotering för att få in mer HBT-personer i Försvarsmakten?
Casandra: Jag vet att vi inte använder kvotering eftersom det är förbjudet enligt svensk lag, däremot hoppas jag att alla oavsett sexuell läggning vågar söka sig till oss!

Moderator: Det är kul att se att det är så många som skriver till oss och vi kommer att besvara Era frågor så snart vi kan!

Emma: Kan en officerare vara tillsammans med vem han/hon vill?
Casandra: Du får vara tillsammans med vem du vill oavsett könsidentitet!

Uffe: Hej, jag är nyfiken på tjänsten som sjukvårdare inom flygvapnet och att höra lite hur jag söker och om man genomgår tester innan mm?
Moderator: Hej! Sökningsförfarandet beror på om du har genomfört en militär utbildning tidigare, värnplikt eller GMU. Om du har gjort det så kan du gå in på jobb.forsvarsmakten.se och klicka på "Lediga jobb". Om du inte har genomfört en militär utbildning får du söka dig till flygvapnet genom att göra grundläggande militär utbildning, GMU.

Hanna: Hej Cassandra. Jag undrar vad du tycker är den viktigaste HBT-frågan inom Försvarsmakten just nu?
Casandra: Hej! Jag tycker att alla frågor är viktiga, men just nu har vi ett fokus på T-perspektivet!

Kalle: Får man ha en relation med en kollega på samma enhet?
Casandra: Hej! Ja det kan du, om du/ni fortfarande löser eran uppgift enligt de krav som ställs. Jag själv är tillsammans med en kollega på samma enhet, och det funkar jättebra!

JV: När tror du vi ser en kvinnlig ÖB?
Casandra: Hej! Det undrar jag med, förhoppningsvis inom en snar framtid! :-)

Anonym: Kanske inte en sådan relevant fråga just kopplat till din tjänst, men vad har du att säga om SOG? Vad är det för sorts människor som jobbar där - hur är de som personer? Har du någon erfarenhet av dem, typ träffat de på övningar eller liknande?
Moderator: Det är en svår fråga att besvara men du får gärna titta på vår tidigare tema-chatt om just SOG.

Anna: Finns någon HBTQ-grupp inom FM?
Casandra: Hej! Det finns en HBT förening som verkar parallellt med FM. Du hittar dem på: hbtiforsvaret.se och på Facebook; HoF, HBT i Försvaret.

JV: Gör man många fältdygn som luftbevakningsoperatör? Är till exempel pollenallergi ett hinder?
Moderator: Det beror helt på vilket behov som för tillfället kopplat budget och säkerhetsläge. Pollenallergi kan vara ett hinder och det kommer att göras en medicinsk bedömning vid en eventuell ansökan till oss.

Anonym: Är det ok att vara öppet homosexuell i Försvarsmakten? Det verkar ju som om det finns någon policy men efterlevs den i praktiken?
Casandra: Självklart är det ok att vara öppet homosexuell, allt handlar om vad DU själv är trygg med att berätta. Majoriteten av FM anställda lever efter den policy vi har, min förhoppning är att alla snart kommer att göra det!

C: Följdfråga angående en Kvinnlig ÖB - när du säger "förhoppningsvis inom en snar framtid", då bör det innebära att du anser att en kvinna kommer vara mer kompetent på denna position än en man. Stämmer det? Varför?
Casandra: Det vore kul att se en variation skulle jag säga, men kompetensen ligger inte i det kön den blivande ÖB har.

Costa: Hej Hur länge har du jobbat på försvarsmakten och hur gammal hade du när du började?
Casandra: Hej! Jag har varit anställd i 2 1/2 år, påbörjade min utbildning inom FM när jag var 19 år.

Martin: Hej Cassandra och moderator. Kan man göra GMU om man tidigare gjort värnplikt. Många intressanta tjänster inom försvaret rekryteras ofta direkt från vissa GMU-omgångar.
Moderator: Hej! Det finns inga hinder för att genomföra GMU om du har genomfört en fullgod värnplikt sedan tidigare. Huvudinriktningen är att du ska söka via "Lediga jobb" om du har genomfört värnplikt.

AV: Hej Casandra! Hur många kvinnor finns det idag i styrande positioner hos FM? Jobbas det aktivs med att få i fler tjejer på dessa positioner?
Casandra: På FM ledningsnivå har vi tre kvinnor, en officer och två civilanställda. Vi jobbar aktivt med att hitta och motivera fler kvinnor att söka mot de högre nivåerna.

C: Är det alltså viktigt för FM med "kul" och "variation"? Stärker sådant vår försvarsförmåga eller motsvarande? Eller är det helt enkelt mer för att det passar in i en världsbild du önskar?
Casandra: Hej! Om jag tycker mina arbetsuppgifter är både varierande, intressanta och roliga så tror jag att jag gör ett bättre jobb.

Uffe: Är utbildningen förlagd till Uppsala när det gäller sjukvårdare inom flygvapnet? Hur lång är utbildningen? Är utbildningen betald? Är tjänsten på heltid? Arbetstider..hur ofta är det nattjour?
Moderator: Det beror helt på vilka resurser Uppsala har just då. Utbildningen kan även bland annat genomföras på Livgardet i Kungsängen. Eftersom utbildningen erbjuds den som är anställd på hel-eller deltid så betalas utbildningen via din lön. Nattjour är inget som tillämpas inom Försvarsmakten, men övningsdygn och insatsdygn. Mängden per år är olika beroende på behov och resurser.

Johan: Hej! Hur lång är speciallistofficersutbildningen för att bli luftbevakningsoperatör
Casandra: Hej! Den är 3 terminer lång och utbildningen går i Halmstad samt Uppsala.

JV: Har du gjort utlandstjänst?
Casandra: Nej det har jag tyvärr inte, hoppas på att få göra det någon gång dock.

Jäz: Är det möjligt att ändra nationalitet för att arbeta i den svenska armén eller är det nödvändigt att vara född i Sverige?
Moderator: Hej! Det är möjligt att ha dubbla medborgarskap, så länge det ena är ett svenskt.

JV: Försöker att inte provocera - men tror du att det är viktigt med en kvinnlig ÖB?
Casandra: Jag tror att det är viktigt med bra förebilder.

Kia: Är det den påtvingade "värdegrunden" som hindrar dig från att svara som en människa och inte citat direkt taget ur något färdigt manus?
Casandra: Jag svarar som Casandra och officer i Försvarsmakten, tråkigt att du upplever mig som ett manus. Detta är jag!

Jenny: Hej! Jag undrar var Q:et är? Som i HBTQ-frågor.
Casandra: Vi har valt att benämna det HBT enligt diskrimineringslagen.

JV: Tack Casandra, för alla bra svar! Informativt! Angående kvinnor i försvarsmaktsledningen - du nämnde en officer? Inom vilket vapenslag finns hon? Är hon ny inom tjänsten? På försvarsmaktens webbsida nämns bara en civilanställd ekonom och en jurist?
Casandra: Officeren kommer från Flygvapnet sedan drygt 30 år tillbaka, sin nuvarande tjänst har hon haft i ungefär 2 år. Dom är två, en ekonom och en jurist.

JV: Finns det många T-personer inom försvarsmakten?
Casandra: Det vet jag inte, men det är ett fåtal som har valt att gå ut med det.

Malin: Efter man gått GMU utbildningen. Är det lätt att få jobb inom försvarsmakten eller är det en tuff konkurrens?
Moderator: Hej! När du söker till GMU så söker du dig mot en befattning och därmed en anställning i Försvarsmakten. Så har du kommit in på GMU med inriktning mot exempelvis ledningssoldat så kommer det finnas en ledig plats för dig inom den inriktningen. Platserna för GMU är nämligen kopplade till vilket behov förbandet för närvarande har.

Moderator: Det är roligt att se att det är så många som skriver till oss och vi kommer att besvara Era frågor så snart vi kan!

JV: Finns det idag någon tjänst inom försvarsmakten som man inte kan söka som kvinna? Till exempel på jägarförbanden eller så?
Casandra: Nej, kvinnor kan söka alla tjänster så länge man klarar kraven som finns till respektive tjänst.

Sara: Jag är 42 år och är med i Lottakåren och skriver nu i juni avtal med Hemvärnet, men skulle lite längre fram vilja jobba direkt åt Försvarsmakten med information/rekrytering vilket jag har gjort länge i det civila. Min fråga är om jag måste gå GMU (har gjort GU-F + andra bra utbildningar) för att jobba inom dessa områden?
Moderator: Hej och ursäkta för sent svar! För vissa tjänster är det ett krav att ha genomfört en GMU, men då står det i annonsen. För en informationstjänst (som du var ute efter) så finns det civila som jobbar med detta. Hoppas att du hann få detta svaret!

mm: Varför behövs det hbt frågor inom försvarsmakten?
Casandra: Jag tycker att det behövs för att vi skall kunna visa att det är okej att vara den man är!

Ali: Vad är Försvarsmaktens värdegrund?
Casandra: Du kan läsa om Försvarsmaktens värdegrund på hemsidan, men den innefattar Öppenhet, Resultat och Ansvar.

Omp1: Hur många "års" utbildning inom försvaret krävdes det för att bli specialistofficer? Hur mycket skiljer sig officersutbildning från vanlig högskola?
Moderator: Hej! Det tar 1,5 år att bli specialistofficer. Detta efter att du antingen genomfört en GMU med inriktning mot att bli officer samt genomgått en befattningsutbildning som är en förberedande officerskurs. Den utbildningen har ingen koppling till en högskoleutbildning. Officersprogrammet, däremot, genomförs vid Militärhögskolan Karlberg där man efter godkänd utbildning har läst 180 högskolepoäng.

Undrande: Varför behövs det fler kvinnor i militären? Det är väl bättre att gå efter divisen rätt man på rätt plats, oavsett kön.
Casandra: Om din devis stämmer med rätt kvinna/man på rätt plats så borde vi vara fler kvinnor, eller hur?

Anonym: Vad är medelåldern på bordningsstyrkan, och vad gör de egentligen? Hur stor är den styrkan, är det en större enhet än en pluton eller hur ser det ut? Tycker de verkar intressanta
Moderator: Hej! Medelåldern har vi ingen statistik på men deras syfte och uppgifter kan du hitta en kort film om här.

Anonym: Vad är den största utmaningen du stött på i ditt arbete hittills?
Casandra: Min största utmaning har varit att stå upp för det jag kan och förmedla/lära ut det vidare till chefer och annat. Men ingen utmaning är omöjlig skulle jag säga.

Eleonor: Vad skulle du vilja bli i försvarsmakten om du fick välja? Förutom luftbevakning.
Casandra: Bra fråga. ÖB kanske, som jag har skrivit i tidigare inlägg så skulle iallafall jag vilja se en kvinna där!

Jens: Hej! Jag vill tillägga att jag tycker det är bra att vi har samma krav oavsett kön i försvarsmakten, vad har du för egen åsikt på det Casandra? Tycker du också att det är rättvist?
Casandra: Ja, jag tycker att det är rättvist.

lovisa: Om jag går GMU och det blir krig i Sverige, är jag tvungen att vara med och kriga?
Moderator: Hej! Om du har genomfört GMU så kommer du därefter att bli krigsplacerad och kan därmed bli inkallad i händelse av ett förvärrat säkerhetsläge. Värnpliktslagen är idag förändrad och om den åter skulle träda i kraft gäller den både män och kvinnor.

Philip: Hej Casandra, Upplever du att värdegrunden följs av FM:s anställda?
Casandra: Min egen upplevelse är att de allra flesta lever efter och följer värdegrunden

Omp1: Hur ser antagningarna ut till officersutbildning och vilka specialofficers-inriktningar finns det?
Moderator: Hej! Lättast är att du tittar på den här sidan. Där står det du behöver veta om vägen till officer!

E: Vad innebär att du arbetar -aktivt- med HBT-frågor i FM? Är det en uppgift du har utöver din befattning, eller är det ett eget axlat ansvar?
Casandra: Jag sitter med i förbandets Likabehandlingskommitté som är en tilldelad uppgift men mitt engagemang i HoF, FM HBT förening är frivilligt

Anonym : Om man har varit/är med i en av ungdomsverksamheterna kommer det då att ge en bra grund inför GMU senare?
Moderator: Hej! Det ger dig, personligen, en bättre grund att stå på och kan få dig att känna en större trygghet i den förändring som vanligtvis sker i vardagen när du väl har ryckt in.

Olof: Vad betyder jämlikhet för dig?
Casandra: Jämlikhet innebär för mig alla människors rätt att vara den dom är och få samma möjligheter

deg: Varför delar man inte längre duschar oberoende av kön? Förväntas man försvara ett land i strid bör man vara mogen nog att duscha tillsammans. Det funkar ju i Norge.
Casandra: Vi delar duschutrymmen om det krävs, men på vissa förband finns separata omklädnings- och duschutrymmen för kvinnor och män.

Lena: Vilka kläder måste man bära under arbetets utförande? Är det finuniform som gäller? Måste kvinnor ha kjol?
Casandra: Vilken uniform du bär beror på tjänst och sammanhang. Kvinnor kan välja mellan att bära kjol eller byxor i stabstjänst men fältuniformen har bara byxalternativet

Erik: Jag undrar hur det går till för att söka till underrättelse och information-inhämtningsförband, inom den militära och semi-militära (Militärunderrättelsetjänsten) ramen.
Moderator: Hej! Om du inte har genomfört en militär utbildning innan så kan du söka dig via GMU mot en inriktning underätteler. Om du har genomfört GMU/värnplikt så får du söka dig via "Lediga jobb" på jobb.forsvarsmakten.se. Där lägger vi ut alla lediga tjänster!

Oskar: Hejsan Casandra! Jag har sökt in till en specialistofficerutbildning hos FM. När jag är klar med den och äntligen börjar jobba är det möjligt att jag kommer att ha befäl över en grupp soldater/sjömän som har betydligt mycket mer erfarenhet än vad jag har. Jag har själv jobbat under ledning som har kommit direkt från utbildningen utan någon tidigare erfarenhet, det var inte vidare vackert. Hur ska jag, ung kille som precis blivit klar med sin utbildning, leda en grupp som har betydligt mycket mer erfarenhet än vad jag har? Har förstått att ödmjukhet och att ta åt sig kritik är viktigt, men det känns trots detta som en svår uppgift. Mvh, Oskar
Casandra: Mitt tips är att göra så gott du kan och ta stöd av dina mer erfarna kollegor, ingenting är omöjligt. Var dig själv! Lycka till !

E: "Jag sitter med i förbandets Likabehandlingskommitté" , ser förbandet ett stort behov av en sådan kommitté lokalt? Är mer nyfiken än kritisk, men är det många som är med i den kommittén? För det verkar som ett udda sätt att fördela resurser, såvida inte lika behandling varit ett problem på förbandet.
Casandra: Alla förband är skyldiga att arbeta med likabehandlingsfrågor och vissa gör det genom en arbetskommitté. Uppgiften är på sidan om ditt ordinarie arbete.

Johan: Varför är ADHD förhinder för mig som vill gå med i Försvarsmakten, om jag klarar alla prov som alla andra är jag inte lika värd då?
Moderator: Hej! Försvarsmakten har, i samråd med läkare och psykologer, tagit fram ett regelverk gällande bland annat vilka allergier och sjukdomar som en framtida anställd inte kan ha, kopplat till att individen kommer att utsättas för situationer och miljöer som inte kan garantera att individen kan få tillgång till exempelvis eventuell medicin som kan behövas. Du är välkommen att söka, men ADHD är en av de saker som kommer att ge avslag.

Omp1: Hur ser lönen ut inom försvaret? Funderat länge på deltid men hur är det med heltid?
Moderator: Hej! Lönen för en nyanställd heltidssoldat är från 18 000 kr i månaden!

Lilly: Sitter man bara och tittar på en massa skärmar när man är luftbevakare? Eller har man också andra uppgifter?
Casandra: Hej! Vi sitter i en stridsledningscentral där positionen utgörs av dataskärmar, såklart, och andra kommunikationsmedel. Utöver tjänsten som luftbevakningsoperatör har man möjligheten att jobba med sidouppgifter såsom utveckling av system/metoder, rekrytering, ekonomi m.m. Det är väldigt varierande och kul, jag själv arbetar med rekrytering och likabehandling som sidouppgift.

Moderator: Nu är det knappa 20 minuter kvar av chatten och fortsätt gärna skicka in frågor till oss! Skulle vi inte hinna svara på allt så får ni gärna maila in Era frågor till rekrytering@mil.se.

David Eriksson: Varför fokuserar försvaret mer på Värdegrunden än på sin huvuduppgift, att försvara Sverige? Vi har i princip ingen försvarsförmåga alls men vi har såna här "jippon". Har försvaret tappat all förmåga att prioritera? Handlar det numera mer om att synas än att verka?
Casandra: Jag skulle påstå att det är härifrån vi bygger upp försvaret, genom att vara öppna och inkludera alla, det är då vi får in den breda kompetensen som krävs för att kunna lösa våran uppgift.

Benny: Kan man som politisk aktiv nationalist eller kommunist arbeta för försvarsmakten? Om man följer den så kallade "värdegrunden"? Snälla svara
Moderator: Hej! Alla är välkomna att söka och det är okej att vara politiskt aktiv så länge Försvarsmaktens värdegrund, som är ett styrande dokument, följs.

Anon: Hej! Jag har blivit antagen till GMU inom markstrid. Kan jag utbilda mig till något annat till exempel specialistofficer efteråt om jag så vill?
Moderator: Hej! Ja, du kan utbilda dig vidare. Till specialistofficer krävs det att du har arbetat som soldat i 6 månader innan du får söka.

Steffen: har lite funderingar kring varför det är svårare att söka en annan tjänst till andra förband om man genomfört GMU mot hemvärnet som bvsoldat? Är det inte samma utbildning på GMU? utgår från att "bvsoldat" går under markstrid.
Moderator: Hej! Anledningen är att det är lägre antagningskrav till hemvärnet än till en del-eller heltidstjänst. Du kan söka en anställning efter genomförd GMU, men det är betydligt svårare att få en anställning om du genomfört en GMU med inriktning hemvärnet än mot en del-eller heltidstjänst.

Hanna: Hej! Jag har hört av kompisar att det är en rätt grabbig jargong på förbanden. Vad händer om man inte tycker att det känns bra?
Casandra: Hej! Det låter tråkigt, inte samma uppfattning som jag själv har faktiskt. Dock så kan detta variera beroende på förband. Kommer du till ett förband där du upplever att det är så, så skulle jag prata med någon du har förtroende för alt. säga ifrån själv. Ingen skall behöva gå igenom detta själv, om man inte vill. Många förband har ett lokalt nätverk som man kan vända sig till men det finns också stöd att att söka centralt.

Laurens: Hur bidrar jämställdheten och HBT-läran med att förbättra försvarsmaktens förmågor?
Casandra: Det finns flera undersökningar som visar på att heterogena/mixade grupper presterar mycket bättre än homogent sammansatta grupper oavsett inom vilket område man är verksam.

Peter: Hej Casandra och Moderator! Vad tror ni är bästa sätt att attrahera fler kvinnor till Försvarsmakten då majoriteten är män?
Casandra: Jag tror att det bästa sättet är att vi som är kvinnor i FM ställer upp som förebilder och berättar varför vi har valt det här jobbet och hur stimulerande och roligt det är. Men sen gäller det att våra manliga kollegor skickar samma budskap.

Steffen: vet ni på ett ungefär hur stor chans man har att bli antagen om det endast är reservplatser kvar? Tack för svaren =)
Moderator: Hej! Om det står "endast reservplatser kvar" så kommer det krävas att någon som redan är antagen säger upp sin plats. Hur stor sannolikheten för detta är kan vi tyvärr inte svara på.

Anon: Vad är bästa vägen att gå om man vill hjälpa till och tjänstgöra utomlands?
Moderator: Hej! Det finns ingen tydlig väg för om man vill göra utlandstjänst. Det beror helt på vilket förband som får uppgiften att sätta upp truppbidraget dit och vilken uppgift som ska lösas.

Casandra: Jag vill tacka alla som har varit med och ställt frågor idag, det har varit väldigt roligt att få prata med er alla! Om ni befinner er i Stockholm v.31 är ni hjärtligt välkomna att besöka mig och mina kollegor inne på PRIDE park, Östermalms IP. Har ni fler frågor efter detta kan ni vända er till: rekrytering@mil.se Tack alla, och glöm inte, var den du är!

Alex: Om man vill göra GMU, måste man då också arbeta för försvarsmakten senare? Eller kan man bara göra utbildningen utan något vidare bestämt?
Moderator: Hej! Utbildningen och vidare engagemang i Försvarsmakten är frivillig. Däremot kommer du bli krigsplacerad och kan därmed bli inkallad i händelse av ett försämrat säkerhetsläge.

Peter: Har kvinnor och män samma krav vid antagningen?
Casandra: Ja!

Omar: Hej! Är detta något du vill syssla med hela ditt liv?
Casandra: Ja, någon tjänst inom försvarsmakten iallafall!

Casandra: Nu är chatten slut för idag, ny chatt på måndag kl. 14.00! Jag vill tacka alla som har varit med och ställt frågor idag, det har varit väldigt roligt att få prata med er alla! Om ni befinner er i Stockholm v.31 är ni hjärtligt välkomna att besöka mig och mina kollegor inne på PRIDE park, Östermalms IP. Har ni fler frågor efter detta kan ni vända er till: rekrytering@mil.se Tack alla, och glöm inte, var den du är!

Fick du inte svar på dina frågor?

Chatten med Försvarsmaktens medarbetare är avslutad. Har du fortfarande frågor så kan du ställa dem till oss på rekryteringslinjen.

Live just nu!
Specialistofficer

Casandra Fogelberg

Länk till chatsida med Specialistofficer Casandra Fogelberg
Live just nu!
Gruppchef

Leah Jorsell

Länk till chatsida med Gruppchef Leah Jorsell
Live just nu!
Officer

Pierre Brandt

Länk till chatsida med Officer Pierre Brandt
Live just nu!
Soldat

Malin Tilfors

Länk till chatsida med Soldat Malin Tilfors
Live just nu!
Officer

Mohammed Al-Hakim

Länk till chatsida med Officer Mohammed Al-Hakim

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.