Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
2/5
Fysiskt
4/5
Tekniskt
4/5
Teoretiskt
4/5
Stressigt
Leah Jorsell
Gruppchef

Jag heter Leah Jorsell och är gruppchef i ett insatskompani inom Hemvärnet i Stockholm. Jag fungerar även som yrkesinformatör inom Försvarsmakten, så fråga mig gärna om allt som har med yrkesvägar att göra till hur det är att som kvinna verka inom Försvarsmakten.

Chatta med Leah

8 juni // 2015 // 14:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Leah

Moderator: Hej alla! Nu sitter Leah redo för att svara på era frågor. Hon finns på plats fram till klockan 16.00 och ni skickar in era frågor genom att fylla i fältet ovan. Givetvis gör Leah sitt bästa för att hinna med att svara på alla frågor. Välkomna!

Leah: Hej! Nu sitter jag här redo att besvara dina frågor! Hälsningar/ Leah

Andreas: Hur ofta är du på övning som gruppchef i Hemvärnet?
Leah: Vi har två stora övningar på ett år, en på våren och en på hösten, dessa är på 4-5 dagar. Sedan är det upp till var och en att engagera sig olika beroende på hur mycket tid man har att lägga ner på olika övningar och utbildningar.

Joar: Vad gjorde du innan du gick med i hemvärnet? (GMU, värnplikt etc.).
Leah: Jag gjorde värnplikten 2006-2007 på Livgardet. Sedan gick jag med i Hemvärnet direkt efter muck.

Patrik: Hej. Hur funkar det med val av framtida tjänst i försvarsmakten efter genomförd (i samband med) GMU? Så som val av "yrke/inriktning" och heltid deltid.
Moderator: Tanken är att du skall fortsätta inom den inriktning som du väljer att göra utbildningen mot. Valet av inriktning gör du efter din antagningsprövning.

Lotta: Hej Leah! Är ni många tjejer i Hemvärnet?
Leah: Generellt är vi tyvärr inte så många tjejer i Hemvärnet, men det positiva är att det blir fler och fler, vilket jag tycker är viktigt. I min grupp är vi 2 tjejer med mig.

Cissi: Hallå! Måste ni duscha med killarna?
Leah: Ja, vi delar duschutrymmen men det finns duschdraperier till varje dusch eller separata duschbås.

Love: Hur ser lönenivåer och löneutveckling ut?
Moderator: Här kan du läsa om ersättningarna för hemvärnspersonal.

Mia: Har man möjlighet att åka på utlandsuppdrag med hemvärnet?
Leah: Nej, tyvärr inte, men man kan söka lediga befattningar/tjänster som läggs ut på hemsidan om man är intresserad.

Jen: Hej. Säg att jag gör GMU inriktning Hemvärnet så ångrar jag mig och till exempel vill bli soldat som yrke istället? Är det möjligt?
Moderator: Hej! Det är teoretiskt möjligt att söka till ett jobb som soldat/sjöman efter GMU om det är det som är kravet för jobbet. Det kommer dock att bli svårt att konkurrera med andra sökande som har mer erfarenhet.

Sanna : Hej Leah! Ser du några fördelar med att vara kvinna inom Försvaret som män inte har?
Leah: Nej, jag tycker inte att jag har en fördel av att vara kvinna, jag tycker att en mix är det bästa då man kompletterar varandra och varandras egenskaper.

Jocke: Tjenare, när man är klar med GMU och måste flytta får man då någon hjälp med att hitta bostad eller hur fungerar det?
Moderator: Under utbildningen får du bo på förbandet. Efter utbildningen är det upp till dig att hitta en egen bostad.

Niclas: Hej. Kan tänka mig att det är svårt att bli bemött på samma sätt som män blir hos er. Upplever du att du behöver prestera mer eller annorlunda för att vinna respekt?
Leah: Jag tänker mig absolut för en gång extra när jag ska göra något. Självklart vill jag bli behandlat precis på samma sätt som alla andra, könen skall inte spela någon roll, men jag känner extra mycket press för att bevisa att jag duger.

Moderator: Kul att det är många som vill ställa frågor till Leah. Hon besvarar era frågor så fort hon kan.

Frida: Hej Leah. När man är ute på övning i flera dygn, hur gör man med hygienen, byta kläder och att tvätta sig och så?
Leah: När man är ute i fält brukar man bygga tvättställ där alla har möjlighet att tvätta av sig och borsta tänder bland annat, detta gör man tillsammans men med respekt för varandras integritet. Man kan till exempel hjälpa varandra med att skapa avskiljdhet. Det som kan vara jobbigt är när man har sin mens och behöver tänka extra på det.

Johanna: Hur skulle du säga att det är att vara kvinna i försvarsmakten?
Leah: Det är kul, spännande och utmanande!

Cidde the destroyer : Handen mot hjärtat , Värnplikt eller det yrkesförsvar vi har nu?
Leah: Värnplikten för både killar och tjejer, tycker jag!

AML: Får man vara tillsammans med vem man vill inom detta?
Leah: Ja, så länge man gör sitt jobb och håller det på ett professionellt plan.

Mia: Måste man vara ovanligt fysiskt stark som kvinna för att klara av GMU?
Leah: Nej, inte ovanligt fysiskt stark, men det räcker med att vara tillräckligt stark för att klara de fysiska testerna och övningarna.

Pernilla: Vad finns det för möjlighet att jobba med hund?
Moderator: Det finns goda möjligheter. För att jobba som hundförare i Hemvärnet så skall du certifiera din hund för att sedan göra GU-F om du inte har tidigare Värnplikt eller GMU. Du hittar mer information hur du går tillväga på den här sidan..

Johnatan: Hej! Hur blir man gruppchef i Hemvärnet och hur tar man sig vidare till till exempel plutonchef?
Leah: Jag började min bana som vanlig soldat i ett år, efter det gick jag en gruppchefskurs under 2 veckor, och påbörjade min befattning som ställföreträdande gruppchef i några år innan jag fick min egen grupp som ordinarie gruppchef. När man sedan har gått som gruppchef i några år och anses vara lämplig som plutonchef har man möjlighet att söka en sån kurs för att utbilda sig till plutonchef.

Anonym: Hej! Övar ni mycket på SIB (strid i bebyggelse)?
Leah: Just mitt kompani som tillhör Livgardesgruppen som ligger i Stockholm brukar öva ganska mycket SIB. Men det kan se olika ut hos andra Hemvärnsgrupper.

Johanna: Hur löser man det ifall man får mens när man är ute i fält, och ska vara det i några dagar?
Leah: Jag har alltid med mig näsdukar, våtservetter och tamponger i benfickan oavsett om jag har mens eller inte. Så det gäller att vara beredd och passa på att besöka toaletten så ofta som det ges möjlighet.

Mia: Är inte hemvärnet idag mer inriktat på samhällskriser som stormar/översvämningar än på krig?
Leah: Vi övar inför olika scenarier, både när det gäller försvar och stöd till samhället.

M: Vad gör du mest i ditt arbete?
Leah: Min uppgift är att leda en grupp av 8-9 personer i strid.

K.arvidsson: Hej Leah, allt bra hoppas jag. Jo min fråga, vad säger Försvarsmakten om man har ett förhållande med nån på till exempel samma avdelning med mera blir man förflyttad då eller hur funkar de?
Leah: Det gäller att kunna göra sitt arbete oavsett vad man har för relation, man måste kunna skilja på det privata och yrkesmässiga.

Mia: Vad är ett insatskompani inom hemvärnet?
Leah: Ett insatskompani tar och försvarar ett område. Därför förväntas man ha mer tid, större engagemang, och vara mer fysiskt stark och uthållig än i jämförelse med andra kompanier.

Anonym: Har du någonsin upplevt det som negativt att vara kvinna inom Försvarsmakten? Eller är det så att det kan vara positivt?
Leah: Under värnplikten upplevde jag ett viss motstånd under några enstaka gånger, just för att jag var kvinna. Men sen dess har det bara varit positivt.

Moderator: I dag genomför vi chatt i temat kvinna i Försvarsmakten. Leah som är gruppchef i Hemvärnet besvarar dina frågor fram till klockan 16.00. Skicka gärna in din fråga.

Mia: Är du heltidsanställd?
Leah: Nej, inte som Hemvärnssoldat, men som civil tjänstgör jag på heltid i Försvarsmakten.

Frida: Hur bor ni när det är övning?
Moderator: Det beror på vad som övas men när vi är ute i fält är det vanligt att man sover i tält.

Samuel: Vilken ersättning får du för att vara med i hemvärnet?
Leah: Jag får dygnsersättning för varje dag som jag är inne och tjänstgör, och även en årspremie när jag har uppfyllt kontraktet mot slutet av året.

anonym: Vad händer om man upptäcker att man är gravid och anställd som soldat?
Leah: Då berättar man det för sin närmaste chef eftersom det kan finnas arbetsuppgifter som inte är lämpliga under en graviditet. I övrigt gäller samma regler som hos andra arbetsgivare, avseende rätt till föräldraledighet och ersättning.

anonym: Finns det fördelar med att vara kvinna i Försvarsmakten?
Leah: Se mitt tidigare svar till Sanna.

Mia: Förväntas det att man håller sig i form på sin fritid för att kunna agera duglig soldat när man blir inkallad? Följs det upp?
Leah: Det är eget ansvar, men ska man kunna klara av sina uppgifter som soldat så gäller det att hålla sig i form så gott det går och inte bara när du är i tjänst eller under övning.

pippi: Finns det specialutrustning för kvinnor? Alltså utrustning och kläder som är framtagna för att passa kvinnor? till exempel skor i små storlekar.
Leah: Idag finns det underkläder för kvinnor som inte fanns under den tiden då jag gjorde värnplikten, så det är bra. Sedan finns det även mindre storlekar av kängor, hjälmar med mera. Men det finns fortfarande utrustning som behöver anpassas ytterligare.

Namn/alias: Är det svårt att komma med i gänget om man är ensam tjej i gruppen?
Leah: Nej, det tycker jag inte. Det gäller bara att vara sig själv, det har funkat för mig i alla fall.

Jonathan: När man har klarat av GMU och har blivit provanställd, vad ska man då göra om man vill jobba som soldat utomlands?
Moderator: Det är ett förband som får i uppgift att personalförsörja en utlandsinsats. Förbandet kommer i första hand att ta personal ur den egna styrkan. Om det skulle finnas behov att rekrytera mer personal så läggs det ut annonser under lediga jobb på webbplatsen.

Frida: Om man är med i hemvärnet behöver man ju ta ledigt från sitt jobb till exempel för att öva. Hur lång tid innan får man veta vilka dagar man ska tjänstgöra?
Leah: Det bästa är självklart att man talar om detta för sin chef så fort som möjligt. Oftast får man reda på det i väldigt god tid innan en övning, så det brukar aldrig vara några problem.

Anonym: Vart skulle du rekommendera att man genomför GMU om man bor i Skåne?
Leah: Bor man i Skåne är det närmaste förbandet P7, Södra Skånska regementet, vid Revingehed.

M: Hur kom du på att du skulle börja i hemvärnet?
Leah: Efter värnplikten ville jag fortsätta och engagera mig inom Försvarsmakten på något sätt, och eftersom jag skulle plugga till journalist så var Hemvärnet det bästa alternativet för mig just då.

Daniel: Hur ofta tjänstgör du inom Hemvärnet? Vad är den egentliga skillnaden mellan att jobba i Hemvärnet och jobba som deltidsoldat?
Leah: Som deltidssoldat kan du tjänstgöra upp till 6 månader om året, men som Hemvärnssoldat har du endast skyldighet att uppfylla ditt avtal på 4-13 dagar per år. Sedan är resten helt frivilligt.

qwert: Har du nytta av de kunskaper du fått från hemvärnet även i andra sammanhang?
Leah: Ja, det tycker jag. Det är mycket jag har lärt sig under alla dessa år som jag har haft nytta av både privat och i mitt arbetsliv.

o: Är GMU lika jobbigt fysiskt och mentalt som i vissa andra länder som till exempel i "the SEALs" i USA?
Moderator: Vi kan främst svara på frågor som rör Försvarsmakten. Navy Seals är ett elitförband och GMU är en grundutbildning för den utan tidigare militär erfarenhet så det är troligt att de ställer högre och helt andra krav i sin uttagning.

Oscar : vad är din uppgift i strid och hur långa var din utbildning ?
Leah: Jag ska leda min grupp som består av 8-9 soldater och lösa våra uppgifter i olika situationer. Jag gjorde en 11-månaders värnplikt och efter det gick jag en gruppchefskurs.

Gabriel: Vad tjänar man? På ett ungefär liksom.
Leah: Vi får inte betalt i form av lön, utan vi får dagersättning/dagpenning på ungefär 70 kronor. Sedan får man utbildningspremie när du fullgjort ditt avtal. Premien varierar beroende på din befattning.

Urre: Hur stor är skillnaden mellan HV InsatsKomp och GSS/T som typ Pansarskyttesoldat i antal obligatoriska dagar/år ungefär? Mellan tummen och pekfingret... Hur stort är steget upp/ned ?
Leah: Se gärna tidigare svar till Daniel.

o: Finns det några special eller elitstyrkor inom försvarsmakten?
Moderator: Ja det finns flertalet enheter som skulle kunna klassas som det till exempel Fallskärmsjägarna och Kustjägarna men framför allt Särskilda operationsgruppen, SOG.

Fredrik: Har du några tips på hur man kan förbereda sig inför grundutbildning?
Leah: Kondition och uthållighetsträning skulle jag prioritera framför allt. Jag kan även rekommendera dig att läsa mera om den tjänst du sökt till på Försvarsmaktens hemsida så att du känner dig förberedd och påläst.

Hemvärnsungdom: Har du varit med och tävlat i HV-skallet?
Leah: Nej, det har jag inte, men andra grupper i min pluton som har hundar har tävlat och vunnit.

Alexander Hemvärnsungdom: Hur länge har du varit med i hemvärnet och vad krävs det för att bli gruppchef?
Leah: Jag har varit aktiv inom Hemvärnet i snart 8 år. För att bli gruppchef ska man först anses vara lämplig i den befattning av sina befäl och sedan gå gruppchefskursen och bli godkänd under utbildningen för att placeras i den befattning.

HV-ungdom: hur många gånger övar ni sjukvård?
Leah: Det varierar, men oftast lägger man in minst ett sjukvårdsmoment under våra stora övningar. Sedan finns det även specifika sjukvårdsutbildningar/övningar som man kan välja att gå på.

HV-ungdom: När du var ungdom var ditt intresse för hemvärnet stort?
Leah: När jag var ungdom hade jag dessvärre fortfarande inte fått upp ögonen för Försvarsmakten eller Hemvärnet, utan mitt första möte med Försvarsmakten kom när jag var 19 år och gjorde "Mini lumpen" under två veckor på F 17. Och efter det ansökte jag om att få mönstra för att göra värnplikten.

Moderator: Chatten börjar närma sig sitt slut och vi vill tacka er som varit med och ställt frågor. Nästa chatt är på onsdag 14.00-16.00 då kan ni chatta med Pierre som svarar på hur det är att kombinera ett jobb i Försvarsmakten med familjelivet.

CM: Är det fler tjejer som gör GMU nu jämfört med när du gjorde värnplikt?
Leah: Ja, det är det. Vi var bara 3 tjejer i början av totalt 45 soldater, sedan blev vi två kvar hela vägen in till muck. I dag är det närmare 18% tjejer som gör GMU.

Leah: Tack för idag och för alla frågor som har kommit in! Hoppas ni känner er nöjda med mina svar. Hälsningar/ Leah

Fick du inte svar på dina frågor?

Chatten med Försvarsmaktens medarbetare är avslutad. Har du fortfarande frågor så kan du ställa dem till oss på rekryteringslinjen.

Live just nu!
Specialistofficer

Casandra Fogelberg

Länk till chatsida med Specialistofficer Casandra Fogelberg
Live just nu!
Gruppchef

Leah Jorsell

Länk till chatsida med Gruppchef Leah Jorsell
Live just nu!
Officer

Pierre Brandt

Länk till chatsida med Officer Pierre Brandt
Live just nu!
Soldat

Malin Tilfors

Länk till chatsida med Soldat Malin Tilfors
Live just nu!
Officer

Mohammed Al-Hakim

Länk till chatsida med Officer Mohammed Al-Hakim

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.