Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
3/5
Fysiskt
3/5
Tekniskt
4/5
Teoretiskt
4/5
Stressigt
Malin Tilfors
Soldat

Jag heter Malin Tilfors och har jobbat heltid som stridsbåtsförare. Sedan årsskiftet har jag gått över till en deltidstjänst i samma befattning. Annars sitter jag i ledningsgruppen i ett företag som arbetar med bergenergi. Jag har därmed lite extra insikt i om hur det funkar med deltidstjänstgöring inom Försvarsmakten, så har ni frågor om det är ni välkomna. 

Chatta med Malin

12 juni // 2015 // 11:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Malin

Moderator: Hej alla! Nu sitter Malin redo för att svara på era frågor. Med oss har vi också Carl som är deltidssoldat vid Artilleriregementet. Ni är välkomna att ställa era frågor till Malin eller Carl. Chatten är öppen fram till 13.00 och ni skickar in era frågor genom att fylla i fältet ovan. Välkomna!

Malin: Hej! Kul att du har hittat hit! Skriv gärna till mig om du undrar något om deltidstjänstgöring i försvarsmakten.

Carl: Tjena! Carl Tinnsten heter jag, 27 år och jobbar som Funktionell Dataanalytiker för IBM samt deltid hos Artilleriet i Boden, A9, som Rekognoseringssoldat. Gjorde min Värnplikt på Flygflottiljen under 07-08 i Luleå, F21, som kulspruteskytt för Flygbassäk. Jag tycker att det är fantastiskt att kunna mixa min kontorskarriär med den fysiska utmaningen hos Försvarsmakten. Jag kommer att besvara frågor som rör dubbla anställningar. Ser fram mot era frågor!

Anonym: Hur ofta tjänstgör man som deltidssoldat?
Malin: Hej! Det skiljer mellan olika förband. Men i snitt ligger det kring tre tjänstgöringstillfällen per år. Men det är mycket upp till vad du själv vill och kan.

Patrik: Hej Malin! När ska du in o tjänstgöra nästa gång?
Malin: Hej Patrik! Jag har ännu inte bestämt något men jag och min chef ska höras av efter sommaren och se om jag kan delta vid någon av höstens övningar

Simon: Vad gör du om du inte kan vara med på en militär övning? Är det obligatoriskt.
Carl: Vi har inga övningar som är obligatoriska, och vi kan även ångra oss om vi sagt att vi ska delta. Så det är väldigt enkelt så

Jimmy: Hur är lönen?
Carl: Lönen är bra. Det kan vara ett gott tillskott om man exempelvis studerar eller om man har en övning som sträcker sig över helgen.

Akademikern: Hej! Jag tycker att Försvarsmakten och deltidstjänstgöring verkar väldigt spännande. Tillhör dock de som kommit upp en bit i åren (47), men har en god fysisk form. Har Försvarsmakten nytta även av oss? Hur går vi till väga för att få veta mera?
Malin: Självklart har försvarsmakten nytta av även dig! Försvarsmakten tittar inte på ålder utan kompetens. En mix av olika åldrar, kön, bakgrund och erfarenheter är positivt. Det finns mycket information om deltidsjobb på jobb.forsvarsmakten.se.

Sebastian: Händer det att man får göra utlandstjänst som deltidare? o i så fall hur länge är man iväg i snitt?
Carl: Om intresset finns hos deltidssoldaten så kan hen söka sig till en utlandsstyrka, och då är det klart att det är positivt att ha färska kunskaper som deltidare. Men det är hittills ingen utlandstjänst inblandad i deltidstjänsten.

Johnatan: Hej! Vad fick dig att gå över från heltid till deltid?
Malin: Hej! Jag har studerat på Handelshögskolan parallellt med min tjänstgöring i försvarsmakten men när jag påbörjade min sista termin med skrivande av uppsats och jobbsökande kände jag att jag ville satsa mer fullhjärtat på skolan. Därav valde jag att gå över till en deltidstjänst

Oscar: Vad rekommenderar ni om man vill tjänstgöra och man har dålig syn? Glasögon eller linser? Eller ska man helst ha opererat ögonen med laser?
Carl: Det är väldigt få tjänster man kan göra med dålig syn. Dyktjänst och flyg blir nog svåra. Under min värnplikt var det en hel del med glasögon och de hade inga problem! Självklart kan man operera, men det är inget som krävs eller behövs för att genomföra GMU.

Simon: Hej. Kan man göra sin GMU varsomhelst för att sedan få jobb någon annanstans? Till exempel göra GMU:n i Gävle och få jobb i Boden?
Moderator: Hej, vi rekommenderar alltid att man söker och genomför GMU mot en inriktning och på en plats där man vill fortsätta efteråt. Det kan vara svårt att efterhand byta.

Alexis: Hej! Jag tänkte söka in till GMU sedan försöka söka heltidstjänst som soldat/sjöman. Jag bor just nu i Uppsala med min sambo och undrar hur det funkar med att ha familj och jobba inom försvarsmakten? Jag gissar att det kommer vara svårt att söka nära hemorten eller? Samt är det olika "scheman" man jobbar som till exempel borta 1 månad och sen hemma 1 månad?
Malin: Hej Alexis! Många av mina kollegor på mitt kompani har barn och tycker att det funkar bra. GMU hålls av ett antal olika förband. Det finns förband i både Uppsala och Kungsängen som håller GMU med jämna mellanrum. Titta gärna på jobb.forsvarsmakten.se för att se när dessa förband håller GMU nästa gång. Olika förband jobbar på olika sätt. För sjömän gäller andra arbetstidsavtal än för soldater. Sjömännen är oftare iväg en period och hemma en längre period än vad soldater är.

Tungviktskungen: Hej! Jag vill verkligen göra utlandstjänst och undrar om man får göra det även fast man kommit in på GMU mot deltidstjänst?
Malin: Hejsan! Ja du kan fortfarande söka utlandstjänst efter en sådan utbildning

Alias: Hej Carl, vad skulle få dig att byta till en heltidstjänst som soldat?
Carl: Svår fråga. Självklart trivs jag bra i grönkläderna, men jag gillar variationen med att jobba deltid. Men får jag erbjudande som stridspilot så skulle jag nog ta det

Sara: Hejsan! Om man känner att man valt "fel" inriktning när man söker GMU, kan man ändra/byta då?
Moderator: Ja, om man har blivit antagen till GMU kan man begära att få en ny yrkesvägledning innan utbildningsstarten. Du använder då tjänsten "Yrkesvägled mig" via ansökningssidan.

Jonas: Halloj Malin! Hur kan en arbetsdag se ut för en stridsbåtförare? Hur ofta jobbar man flera dagar i streck som innebär övernattning? Mvh Jonas
Malin: Hej Jonas! Arbetsdagarna skiljer sig enormt. Vissa veckor är man borta mån-tors (dvs. sover borta) och kommer hem först till helgen. Andra veckor är man på regementet och sköter underhållsarbete på båtarna och upprätthåller sin kompetens som skyttesoldat genom att till exempel öva skytte, och har då möjlighet att åka hem varje kväll

Gabriel: Hej, vad är skillnaderna mellan att vara med i hemvärnet och att vara deltidssoldat?
Moderator: Som deltidssoldat är man anställd och innefattas av internationell arbetsskyldighet. Hemvärnssoldater har ett avtal och man verkar bara i Sverige. Det skiljer sig också i ersättning, antagningskrav och så vidare.

Hermanthaaman: Hej, jag heter Herman och är 15 år. Vad är det roligaste med att vara deltidssoldat?
Carl: Tjena Herman! Personligen tycker jag att det är härligt att få komma ut i naturen och ha några dygn som är mer fysiskt krävande. Sen är det en kamratskap man får, soldater emellan, som är fantastisk - alltid härligt att få träffa gruppen igen!

Patrik B: Malin; Har du inte funderat på att bli Officer?
Malin: Hej Patrik B! Hehe jodå, många gånger!

anonym: Hej! Vad har man för arbetstider som heltidssoldat en vanlig dag, och hur ofta har man övningsdygn?
Malin: Hejsan! Det beror mycket på vilken befattning man tjänstgör i. Det finns befattningar där man oftast tjänstgör 07:30-16:30 och kan åka hem varje kväll, med undantag för några övningar varje år då man är iväg i 1-2 veckor. Andra befattningar kan innebära mer nätter borta.

Simon : Jag är väldigt dåligt insatt i hur det fungerar med delvis tjänstgöring i Försvarsmakten, kan ni berätta lite om de villkor jag skriver på till exempel hur många veckor per år med mera.
Carl: Det är i snitt 2-4 övningar per år, som är ca 7 dagar långa. Man blir erbjuden att delta på alla, men om man inte har möjlighet så behöver man inte delta. Vi brukar dock få ett schema 1 år i förväg - så det brukar inte vara så svårt att planera in!

Jesper: Hej ! Jag sökte in mot försvarsmakten för att bli stridsbåtsförare! Fick grymma värden förutom på cyklingen där jag fick en 5:a! Ska nu göra GMU på Gotland !Är det helt kör för mig då jag fick 1 under på cyklingen än vad som krävs för att komma i på den inriktningen?
Malin: Hej Jesper! Vill du verkligen bli stridsbåtsförare är det bättre att du gör GMU med inriktning mot stridsbåt. Cyklingen kan du göra om efter 3 månader.

Gonza: Kan man som deltidare bli tvungen att jobba om det blir krig, eller är det bara heltidarna?
Carl: Tjena Gonza! Man får en krigsplacering, så blir det krig så blir man tvungen att jobba, oavsett om man är hel- eller deltidsanställd.

Alias: Hur ser en vanlig arbetsdag ut inom Försvaret? Dvs när börjar och slutar man varje dag, finns det ett fast schema?
Malin: Hejsan! Hur en vanlig dag ser ut skiljer enormt mycket mellan olika befattningar. I vissa befattningar jobbar man mestadels 07:30-16:30 och kan åka hem varje kväll, medan i andra befattningar får man räkna med att jobba längre dagar och vara borta oftare men kompenseras med mer ledighet (och mer pengar). Du får dock reda på ditt schema minst månaden innan.

Patrik B: Bra! Fortsätt med dom funderingarna!
Malin: :-)

Anonym : Kan man göra GMU medan man studerar på till exempel gymnasium och sen gå tillbaka till studierna och sen göra befattningsutbildning eller måste man göra befattningsutbildningen? Hur funkar det med GMU och om man studerar?
Carl: GMU sker på heltid, vilket inte går att kombinera med studier. Helst bör man genomföra GMU när man direkt kan fortsätta med sin befattningsutbildning.

Gonza: Carl: om det blir krig blir väl min vanliga chef sur om jag måste jobba åt försvaret? Kan jag få kicken då?
Carl: Om det blir krig tror jag att din vanliga chef har överseende att du vill försvara våra nära och kära :)

STRIHIBA: Malin: Ser att du representerar skärgårdens och kronprinsessans egna, kul! Hur trivs du på Amf1?
Malin: Hej! Jag gjorde lumpen på Amf1 och har sedan jobbat kvar där i flera år och trivts jättebra! Jag har fått jobba med otroligt trevliga och kompetenta personer både bland soldaterna och chefer

Jocke: Vad är det viktigaste att packa med när man ska göra GMU och sin utbildning?
Moderator: På denna sida hittar du tips på packlista.

Alexander: Tjenare Malin, tänkte kolla om du har någon aning om hur det funkar som jägarsoldat utomlands, blir man tilldelad en grupp ? Och är det väldigt svårt att vara just jägarsoldat utomlands?
Malin: Hej Alexander! Jag har inte jättebra koll på det. Kontakta gärna arméns jägarbataljon, Amfibieregementet eller K3 för mer information

Wille: Hej! Jag har blivit preliminärt antagen till GMU med inriktning markstridsoldat. Hur fungerar det när man ska välja BFU? Några exempel på BFU på p7 som du personligen vet om/hört om?
Carl: Tjena Wille! Tyvärr har jag dålig koll, men kolla gärna hos P7. Hoppas det besvarar dina frågor!

Alex: Jobbar MP bara inom Armen eller finns dom också på Flygvapnet och Amf och så vidare?
Carl: Militärpolis,MP, tillhör Livgardet, det finns inte i flygvapnet eller inom amfibie.

William: Hej Malin, jag heter William och är 15 år och är med i Sjövärnskåren. Om jag ska bli till exempel stridsbåtsförare, vad kan jag öva på förutom att ha mycket båt tid? Samt undrar jag vad du har som uppgift förutom att styra en stridsbåt?
Malin: Hej William! Att ha båterfarenhet är inget krav. Själv hade jag väldigt begränsad båtvana innan jag sökte stridsbåtsutbildningen. Du måste däremot ha god fysisk förmåga (både styrka och kondition) samt ha bra simultankapacitet. Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande. Det är bland annat underhåll av stridsbåten samt att upprätthålla min kompetens som skyttesoldat.

Simon: Hej Malin! Jag har funderat på att läsa till reservofficer och har 180 hp, kan jag läsa SOU men ändå nå en tjänstgöringsgrad från fänrik och uppåt?
Moderator: Efter SOU blir man 1:e sergeant. Fänrik blir man efter att man har studerat Officersprogrammet.

Jesper: Jag fick redan på av yrkesvägledaren att det finns oftast alltid platser kvar till stridsbåtslinjen! Så han sa att om jag gör GMU och får bra värden där så kan jag sedan söka när dom har öppna platser ! Mvh
Malin: Hej igen Jesper! Ja det stämmer. Lycka till!

Jonas: Hur ser simultankapacitets-testet ut?
Malin: Du sitter vid en datorskärm och får ett gäng olika uppgifter av olika slag som du ska lösa. Uppgifterna var för sig är inte svåra utan det knepiga är att du ska lösa många uppgifter parallellt.

TJ: Får man lön för varje dag man tjänstgör som soldat? Eller hr funkar det?
Carl: Tjena TJ! Som deltidssoldat för du betalt för varje dag du är i tjänst, sen blir det även olika tillägg, beroende på vad du gör. Exempelvis om ni är i tjänst under hela dygnet.

Evelina: Hej Malin! Är det många tjejer som är stridsbåtsförare? Har du något tips för hur man skall lyckas komma in?
Malin: Hejsan! Nej det är tyvärr inte så många tjejer än. Vi ser gärna fler kvinnliga sökande! För att komma in på stridsbåtsutbildningen krävs förutom en god simultanförmåga också god fysik. Se till att öva upp både styrka och kondition så att du inte ryker på något av det

Moderator: Vi fortsätter med chatten i drygt en timme till. Passa på att ställa fler frågor till Malin och Carl!

Mikael : Då man är extremt skytte intresserad har jag tänkt söka GMU och sedan skarpskytt/prickskytt. Men har inte hittat någon bra info, ex var ska man göra GMU för att sedan söka dessa befattningar, och vad krävs för att komma in? Samt går det att få utlandstjänst
Carl: Tjena Mikael! Skarpskyttesoldat tillhör markstridsgrupper och man går då med 'vanliga' vapen med mer avancerade kikarsikten. Under vissa övningar får man även ut vapen som man kan använda för längre avstånd. Prickskyttesoldat tillhör oftast jägarutbildningarna och då jobbar man i stridspar om två per vapen. Alltså att en skjuter och en spanar. Det blir alltså väldigt olika tjänster både inrikes och utrikes, men båda kräver god kondition och fysik.

K: Det står ofta att andra arbetsgivare uppskattar att man är deltidssoldat? Stämmer det med din bild?
Carl: Arbetsgivarna ser att man har klarat av en tjänstgöring, som innefattar bland annat initiativtagande, se till gruppdynamik och ledning. Det stämmer med min bild då jag känner mig lugnare i stressade situationer, och att jag kan stödja de som inte hanterar det på samma sätt. Stressa kontrollerat ;)

Siri: Hej Malin! När du säger att man ska ha god fysik för att kunna bli stridsbåtsförare, exakt hur god fysik bör man ha då? Om vi tar multitestet, beep eller fälttestet som exempel, vad bör man ligga på där? Har själv funderat på att bli stridsbåtsförare sen jag muckade för ett tag sen. Mvh Siri
Malin: Jag har tyvärr inte koll på de exakta värdena du måste ha på fystesterna. Vill du veta det kan du kan maila till rekrytering@mil.se.

hej: Vad ligger lönen på ungefär?
Carl: Grundlönen är ca 18000/mån. Men det tillkommer oftast många olika tillägg som exempelvis övningsdygn eller jour. Som deltidssoldat brukar jag få 4000-6000 per övning som jag deltar på.

Robert: Hur är vägen från stridsbåtsförare för att bli stridsbåtschef?
Malin: Hej Robert! Först och främst ska du bli duktig i din befattning som förare och navigatör vilket kräver många timmars körning. Utöver det går man en särskild båtchefskurs och går som övad båtchef en tid.

Ove: Hur långt i förväg vet man att man ska vara med på en övning?
Carl: Jag tillhör A9 och de är riktigt duktiga med framförhållning. Jag har fått hem en plan som sträcker sig över de tre närmaste åren. Men det vanligaste är att man försöker planera upp det kommande året.

Wille: Kan en arbetsgivare neka en att vara med på övning som soldat på deltid? Säger lagen något om det?
Carl: Arbetsgivaren kan såklart vara motsättande om övningen ligger under en stressad tid för kontoret. Svensk lag säger att jag får delta, men bäst är det om man kan komma överens långt innan så det inte påverkar sin relation mot sina chefer och kollegor. Det är dock väldigt ovanligt att det blir komplikationer då man får sin tjänstgöringsplan ett år innan man ska ut på övning, så oftast hinner man lösa alla frågetecken!

Moderator: Nu har vi några minuter kvar av chatten. Det finns fortfarande chans att ställa fler frågor.

Carl: Tack till allas deltagande! Härligt med frågor! Hoppas ni får en fantastisk sommar!

Malin: Nu tackar jag för mig! Jätteroligt med så många frågor! Nästa chatt är på måndag kl. 12.00

Robin: Måste man fixa eget boende direkt man är antagen? Har sambo och bra jobb men vill verkligen in i försvarsmakten, i och med att de inte finns här skulle det innebära 2 boenden och lönen täcker inte det direkt så finns de möjlighet att bo på plats?
Carl: Tjena Robin! Försvarsmakten kommer att stå för både ditt boende och dina resor!

Fick du inte svar på dina frågor?

Chatten med Försvarsmaktens medarbetare är avslutad. Har du fortfarande frågor så kan du ställa dem till oss på rekryteringslinjen.

Live just nu!
Specialistofficer

Casandra Fogelberg

Länk till chatsida med Specialistofficer Casandra Fogelberg
Live just nu!
Gruppchef

Leah Jorsell

Länk till chatsida med Gruppchef Leah Jorsell
Live just nu!
Officer

Pierre Brandt

Länk till chatsida med Officer Pierre Brandt
Live just nu!
Soldat

Malin Tilfors

Länk till chatsida med Soldat Malin Tilfors
Live just nu!
Officer

Mohammed Al-Hakim

Länk till chatsida med Officer Mohammed Al-Hakim

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.