Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
2/5
Fysiskt
4/5
Tekniskt
3/5
Teoretiskt
3/5
Stressigt
Mohammed Al-Hakim
Officer

Jag heter Mohammed Al-Hakim och jobbar som officer på Ledningsregementet i Enköping. Där arbetar jag halvtid som insatsledare på ett kompani och lägger andra halvan av min arbetstid på idrottsutövning som elitfotbollsdomare i Allsvenskan.  

Chatta med Mohammed

15 juni // 2015 // 12:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Mohammed

Moderator: Hej alla! Nu sitter Mohammed redo för att svara på era frågor. Han finns på plats fram till klockan 14.00 och ni skickar in era frågor genom att fylla i fältet ovan. Givetvis gör Mohammed sitt bästa för att hinna med att svara på alla frågor. Välkomna!

Mohammed: Hej alla. Välkomna till chatten. Det ska bli roligt att chatta med er och svara på era frågor.

Fredrik: Hej! Hur kom det sig att du blev intresserad av Försvarsmakten?
Mohammed: Jag trivdes väldigt bra när jag gjorde lumpen. Framförallt kamratskapen.

Kråkan: Hej Mohammed! Vad får dig att stanna på jobbet i FM när du har en så framgångsrik karriär inom allsvenskan?
Mohammed: Jag har världens bästa jobb med den bästa arbetsgivaren, svårt att lämna denna arbetsplats.

alex: var ifrån kommer du?
Mohammed: Ursprungligen Irak men bor i Köping.

Kenneth: Hallå där Mohammed! jo det är så jag ska göra antagningsprovet idag så då undrar okej att man inte ha med betygen? då jag tog studenten för 3 dagar sen?
Moderator: Du kommer inte kunna bli antagen till någon utbildningsinriktning om du inte har med dig betygen. Men du kan komplettera och skicka in betygen efteråt.

emil : Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Mohammed: Det finns inte en dag som är lik en annan, beror helt på vilken dag det är och när i tid det är. Men jag brukar träna, utbilda soldater och administrera olika saker.

Sebbe: Är det en stor blandning emellan kvinnor och män och minoriteter i Försvarsmakten?
Mohammed: Ja absolut, mångfalden växer och växer hela tiden i Försvarsmakten.

Anonym: Hej, finns det någon speciell linje i gymnasiet man ska gå om man vill jobba inom försvarsmakten?
Moderator: Hej, om du går en linje som gör att du får en gymnasieexamen med högskolebehörighet kommer du kunna söka både till soldat och officer.

Anton: Har du någon bytt regemente/befattning, om du har det hur gick det till?
Mohammed: Jag har tillhört samma Regemente hela tiden förutom när jag gjorde min värnplikt. Befattning har jag bytt flera gånger, det sker i samråd med mina chefer och vad som passar mig just då.

Anonym: Gick det snabbt att få vänner på FM?
Mohammed: Ja, på en gång kom man nära varandra och många av de är vänner för livet.

Sagesman: Hej! Hur funkar FM Elit? Är det reglerat hur många atleteter som är anslutna till FM Elit per garnison? Ha en bra dag.
Mohammed: FM Elit är centralt styrt i FM och ses över varje år. Finns ingen exakt siffra hur många vi ska vara varje år, det beror på hur individerna är. Men generellt funkar det så att man får lägga 50% av sin arbetstid på att träna och utöva sin idrott.

Per: Hej hur gammal kan man va för att bli en officer?
Moderator: Hej, det finns ingen övre åldersgräns för att ansöka till officersutbildning.

Erik: Fick du motgång utav dina föräldrar när du sökte till yrket? Tex att de tyckte att det är för farligt och så?
Mohammed: Ja från början tyckte inte min pappa att jag skulle välja det yrket eftersom vi har lämnat vårt land på grund av krig. Men sen när jag förklarade hur det är att vara i Försvarsmakten och att det inte bara handlade om krig fick jag stöttningen.

Anonym: Vad ville du uppnå med din ansökan till Försvarsmakten? Något personligt mål kanske?
Mohammed: Jag ville utvecklas som människa. Jag älskar att jobba med människor och utveckla dem så att jobba i Försvarsmakten är den perfekta platsen för det.

Theo: Vilken militär grad har du?
Mohammed: Löjtnant

E: Hej, jag har bestämt mig att bli soldat sedan jag var väldigt liten,dock så har ja fått många varningar av mina invandrar kompisar om rasism. Handlar från att folk har nazist symboler tatuerade till att man blir orättvist behandlad. Hur har de varit för dig?
Mohammed: De varningar du har fått stämmer inte för mig, jag har aldrig upplevt rasism i FM under mina 10 år. Jag har blivit behandlad som alla andra och har aldrig blivit behandlad på ett konstigt sätt p.g.a. min bakgrund. Jag tycker att du ska ge dig chansen och prova soldatyrket!

Noa: Hej Mohammed! Har du någonsin känt att din invandrarbakgrund påverkat dig negativt under din tjänstgöring hos Försvarsmakten?
Mohammed: Nej Aldrig, tvärtom. Eftersom mångfald är en viktig del både i samhället och i FM så har min bakgrund påverkat mig positivt.

Phille: När får vi se dig i Champions League? Du utbildade förövrigt mig i sjukvård när jag gjorde värnplikten på LedR.
Mohammed: Svårt att säga, det är en lång väg dit och jag jobbar stenhårt för att ta mig dit. Va roligt att jag har utbildat dig, hoppas du blev nöjd med utbildningen och att du har nytta av den.

Jonte P: Har du varit utomlands i tjänsten? I så fall, vart då och vad gjorde du då?
Mohammed: Nej, jag har varit nära flera gånger men det har aldrig blivit av.

Joel: Har du en bra lön?
Mohammed: Ja helt okej, det är inte pengarna som driver mig för att jobba i Försvarsmakten. Det är andra saker som är viktigare, som exempelvis kamratskap och att ha roligt och trivas på jobbet.

Moderator: Kul att det är många som ställer frågor. Frågorna kommer att besvaras så snabbt som möjligt!

Love: Hur många år har du jobbat inom försvarsmakten?
Mohammed: 6 år som officer, 3 år på militärhögskolan och 1 år värnplikt. sammanlagt 10 år

Mose: Hej! Vad tycker du är fördelarna respektive nackdelarna med ditt yrke?
Mohammed: Jag ser inga nackdelar utan bara fördelar och de är bland annat: Att jobba med människor och få lära känna så många nya, att det inte finns 1 dag som är lik en anna, att man får göra så många olika saker och då utvecklas som människa och att få träna på arbetstid mm

Ali: Hej, hur fungerar det med trosutövandet inom FM får vi muslimer möjlighet utöva vår religion och våra traditioner?
Mohammed: Det fungerar på ett bra sätt. Man får alltid hjälp med att få specialkost, man kan få tillgång till ett bönerum om man vill ha det, man kan få ledigt för att få fira en högtid mm

Kim: Vad tycker du är bäst med LedR, du har aldrig tänkt på att byta regemente? Gjorde själv min GMU på LedR sen blev det att flytta ner till P7.
Mohammed: LedR är ett jätte bra Regemente, bra arbetskollegor och en bra arbetsmiljö har vi. Sen har vi så många olika inriktningar man kan jobba med vilket är en fördel. dessutom ligger det väldigt bra geografiskt.

Sebbe: Kom du in på det första du sökte?
Mohammed: Ja

Chris: Har du gjort örnmarschen?
Mohammed: Nej men skulle vilja det någon gång.

Mohammed: Hej Mohammed, jag har nyligen sökt till försvaret o vill bara fråga om hur du tycker om arbetet! Tack!
Mohammed: Som jag skrev tidigare, det är världens bästa arbetsplats tycker jag. Det är oerhört roligt och utvecklande att jobba där.

Patrik: Hej. Läste att du svarade tidigare på en fråga att du bytt befattningar många gånger. Är det svår tänker kräver det om utbildning och så vidare för varje ny befattning då?
Mohammed: Det är en av de stora fördelarna att man kan byta till olika befattningar och fortfarande jobba kvar på samma plats. Nej det är inte så svårt men man måste utbilda om sig lite grann beroende på hur mycket det skiljer mellan befattningarna.

Niclas: Hej. Tycker du det är försent att ansluta sig till Försvarsmakten vid en ålder på 30?
Mohammed: Nej absolut inte, Försvarsmakten är för alla och alla åldrar. Mitt tips är att du ger dig chansen och prova på att jobba i Försvarsmakten.

:): Får man mycket tid att vara med familjen om man jobbar inom FM?
Mohammed: Ja absolut, sen går det där i olika perioder. Har man en längre övning kan det vara så att man är borta från familjen en del men samtidigt får man en bra kompensation med ledighet och då kan man vara med familjen ännu mer.

Denivit: Vad anser du om den s.k. rasismen inom FM?
Mohammed: Vilken rasism? Jag känner inte till rasism i Försvarsmakten.

Emil: Vad har du för tjänstevapen?
Mohammed: AK5 och pistol på jobbet.

Hej: Military Weekend är för de som fyllt 18år , men finns det något liknande för de som är yngre?
Moderator: Du kan kolla in ungdomsverksamheten via www.frivilligutbildning.se.

T.: Hej. Jag skulle vilja jobba inom flyg i militären men vill själv inte vara pilot, vilka är de andra basic yrkena inom flyg
Mohammed: Ja alla kan inte bli piloter och kan inte det heller, finns många andra jobbet inom flyget som t.ex. flygtekniker. Mitt tips är att gå in på hemsidan och läs vilka fler jobb som finns inom flyget.

Jesper: Att FM elitsatsar på idrott kan ju i vissa fall vara lämpligt men just fotboll är väl ingen militär gren, tycker du inte det kan uppfattas som lite udda det är ju inte militärfemkamp du ägnar dig åt. Tolka mig inte fel tycker det är superkul med en domare i allsvenskan som är officer men just att FM ska stödja det är lite konstigt, ungefär som att TrängR plockar hem militär femkamp, torde ju vara K3, AMF eller AJB som ändå har dom tuffaste fysiska befattningarna som har flest idrottare, eller det kanske är så fast jag missat det? Mvh
Mohammed: FM Elit handlar inte om militära grenar utan det handlar om att om det finns en anställd i Försvarsmakten som utövar en idrott på elitnivå kan man få stöd med att kunna satsa på det utan att behöva säga upp sig eller jobba med något annat. Försvarsmakten vill ge tillbaka till sina medarbetare och stötta i det mesta. Just fotboll tycker jag är väldigt lämpligt eftersom det är den största idrotten i Sverige och flest människor utövar den sporten. Med det kan vi nå ut till många.

Jennifer: Jag har svårt att bestämma mig om vad jag vill bli i framtiden , FM är 1a på min lista och jag tycker det verkar väldigt intressant. Borde jag testa?
Mohammed: Ja absolut, jag tycker definitivt att du ska testa. Du kommer inte ångra dig!

Eddie: Har dina utbildningar inom FM hjälpt dig att bli en bra fotbolls domare?
Mohammed: Ja helt klart, jag skulle vilja säga att om jag inte hade jobbat i FM skulle jag nog inte vara där jag är nu som domare.

SDA: Får du ha med vapen hem?
Mohammed: Nej.

Fred: Vad är maximal ersättning under GMU? Jag jobbar idag och min fru pluggar och vi har två barn som behöver mat och husrum :P men om jag som ensam försörjare går GMU så tappar vi mycket inkomst! Vad finna det för hjälpmedel?
Moderator: Hej, under GMU får man en ersättning på 4500 kronor per månad. Utöver det kan man ansöka om bostadsbidrag och familjebidrag via Försäkringskassan.

Victoria: Hej! Jag håller just nu på att plugga till läkare. Hur kan man arbeta som läkare inom försvarsmakten? Hur jobbar man och behöver man göra GMU? Om det blir krig, vad är mina uppgifter då? Tacksam för svar! :)
Mohammed: Jag vet att vi har befattningar som både läkare och sjuksyster, bland annat på Ledningsregementet där jag jobbar. Det är framförallt om man ska ingå i någon insatsstyrka eller beredskapsstyrka. Alla måste ha någon slags grundutbildning men är lite osäker om läkarbefattningen behöver göra hela GMU eller om det finns någon anpassad utbildning. Du kan säker få svar på det om du går in på hemsidan eller ringer rekryteringslinjen, 08 - 514 39 009. I krig blir dina uppgifter bland annat att ta hand om de skadade.

Rasmus: Saknar du den mer fysiska delen av att vara soldat nu när du är officer? Eller är du med och tränar lika mycket som dina medarbetande soldater?
Mohammed: Nej det gör jag inte. Jag försöker hela tiden att vara med och träna med de andra om jag inte själv håller i träningspassen.

Erik: Finns det möjlighet att efter genomförd GMU gå officersutbildning/specialistofficersutbildning på distans?
Mohammed: Nej det går inte på distans utan man måste vara på plats.

E: Får man inte under själva GMU ersättning för varje övningsdygn också?
Moderator: Nej, det får man inte.

Adam Hussein: Hej Mohammed! Jag har mönstrat förra månaden och blev antagen till flygvapnet i Luleå. Jag har tänkt att utbilda mig vidare efter GMU och min inriktning blev logistik. Vad har man för möjligheter efter utbildningen?
Mohammed: Antagligen finns det en tanke med att du ska jobba vidare med logistik i Luleå. Men det finns möjlighet att jobba på ett annat Regemente med logistik också, de flesta har den inriktningen.

Moderator: Chatten är öppen i drygt en timme till. Fortsätt att ställ era frågor till Mohammed!

Anton (igen): Vad är skillnaden på GMU och värnplikt? Samt, hur stor roll spelar ens "GMU med inriktning" när det kommer till vad man kan/vill göra efter sin grundutbildning?
Mohammed: GMU är kortare än värnplikten, tanken är att man ska få befattningsutbildning när man har tagit anställning efter GMU. Den delen gjorde man under sin värnplikt. Tanken är att man ska gå vidare med den inriktningen man har men det finns möjligheter att byta inriktning om man kommer på det under sin utbildning, det är inte omöjligt. Viktigaste är att man genomför GMU först.

Pontus: Hej Mohammed! Snabb fråga angående mönstring och krav gällande GMU. Jag har själv länge velat gå GMU och har läst på FMs hemsida att godkänt i grundämnen Svenska, Engelska, mattematik på gymnasienivå krävs. Däremot har en vän till mig nekats GMU:n på grund av dåliga betyg där han fick göra att det var jätteviktigt trots att han hade godkänt i de krav som ställs på hemsidan. Kan andra faktorer spela in i huruvida man får gå annat än det som skrivs på hemsidan? Tack på förhand! :)
Moderator: Det låter som att det kan ha varit en psykologbedömning som ledde till avslag. Psykologen bedömer den sökande under antagningsprövningen och man behöver bli godkänd på detta också.

emil: Vad är en militär grad
Mohammed: Alla militärer har en grad och den reglerar var i hierarkin man är så det blir enkelt att förstå vem som är var i kedjan. Den reglerar även vilket ansvar man har och vilka arbetsuppgifter man har.

josue: Hej Moahmmed, skulle man kunna leva på att vara officer?, ungefär hur mycket tjänar man som officer varje månad?
Mohammed: Ja alla officerare lever på det. Det är ju vårat jobb. Det gäller även soldatyrket, är man anställd soldat kan man leva på det. Det varierar väldigt mycket hur mycket man tjänar och det beror på vilken befattning man har och hur mycket erfarenhet man har.

Andreas: Vad gör man som insatsledare?
Mohammed: En insatsledare är den som är nummer 3 i kompaniledningen, alltså efter kompanichefen och stf kompanichef. Nu har jag inte varit det så länge utan bara någon månad. Jag har varit plutonchef de senaste två åren då man bland annat leder arbetet i kompaniledningen när chefen har annat att göra.

Emma: Hej! Hur är det att jobba på halvtid som soldat? Kan man jobba med vilket arbetsområde som helst eller innefattar halvtid bara vissa arbetsområden i Försvarsmakten? Hur kan halvtids arbetet se ut? Jobbar man två veckor, är ledig två eller kan man välja upplägget själv?
Mohammed: Vi har inget halvtidsarbete utan deltidsarbete för en soldat. Då kallas man in ett par tre gånger på ett år och jobbar te x i en övning. Och då kan man jobba med precis vilket arbetsområde som helst.

Magnus: Hej Mohammed, som fotbollsdomare har du säkert fått kritik efter en match och kanske till och med känt efteråt att du gjort en sämre insats. Analyserar du matchen efteråt? Hur gör du för att lägga en sämre match bakom dig?
Mohammed: Ja jag har fått kritik efter en match och jag har även gjort sämre matcher. Jag tittar på alla mina matcher efteråt för att just analysera dem för att göra det bättre nästa gång. Jag jobbar mycket med mental träning och det hjälper mig att lägga mina matcher bakom mig.

Anders: Hej! Du skrev tidigare att vid byte av befattning kan man bli tvungen att omutbilda sig. Hur fungerar det med att vara officer. Har det någon betydelse? och kan man ändra försvarsgren från armen till flottan också?
Mohammed: Det är ungefär samma för en officer, att man kanske måste få utbildning på det man ska hålla på med i sin nya befattning. Men inte alltid eftersom officerare oftast har en bred utbildning med en massa erfarenhet. Ja man kan även byta mellan försvarsgrenarna.

MATS: Efter en arbetsdag, sover ni som är Officer på jobbet eller åker ni hem ?
Mohammed: Nej vi sover inte på jobbet utan åker hem och sover som alla andra. Förutom när man är ute på en övning, då sover man kvar.

Niclas: På vilka grunder kan man få avslag på sin ansökan till FM?
Mohammed: Det kan bland annat bero på medicinska orsaker, att man har blivit dömd för något, olämplig för att jobba i Försvarsmakten eller inte klara av de fysiska kraven. Finns en hel del saker...

Martin: Är de positivt eller negativt att vara lång inom försvaret? är 195
Mohammed: Det spelar nog ingen större roll om man är lång rent generellt. Men det finns gränser i vissa befattningar, exempelvis får man inte vara för kort för att jobba med stridsfordon eller så får man inte vara för lång för att vara pilot.

KJ: Hinner du med att ha någon fritid? Vad gör du i så fall?
Mohammed: Ja det gör jag. Det största fritidsintresse jag har är ju fotboll och det tar mycket av min fritid. Men annars försöker jag umgås med familj och vänner.

Johannes: Vart tjänar man mest pengar i militären från början?
Mohammed: I början tjänar alla lika mycket, ingångslönen för en soldat är 18000 kr och det får man vart än man jobbar i FM.

KJ: Tack för svaret, får man fråga vilket fotbollslag du hejar på?
Mohammed: Ja det får du göra, jag hejar inte på något fotbollslag eftersom jag är domare och det är olämpligt att heja på ett lag.

Martin: Är ganska otränad för tillfället men vill super gärna göra GMU . Har inga sjukdomar, inga problem i knäna eller någonting sånt. Har jag någon chans att få komma med eller är de bara ut o springa i spåret ?
Mohammed: Det beror på hur otränad du är men mitt tips är att träna lite innan så du har en bra grundträning i kroppen och därefter kan du söka.

Nouri: Hej Mohammed! Har läst att FM kanske skickar ner Svenska soldater ner till Norra Irak, kommer du att söka eller har du haft tankar om det ?
Mohammed: Nej jag har faktiskt inte hört det, första gången nu. Men nej jag kommer inte söka, det passar inte mig nu att åka på en internationell insats med tanke på fotbollen.

Moderator: Nu är det bara 15 minuter kvar av chatten med Mohammed. Finns det fler som har några frågor?

Anonym: Tack för att du svarat på mina frågor :D Har lärt mig väldigt mycket nya saker
Mohammed: Tack själv, kul att du ville vara med!

E: Är det många som hoppar av under GMU och vad gör ni i så fall för att få bot på det?
Mohammed: Jag jobbar inte mycket med GMU men det är en del avhopp och mestadels handlar det om skador så man inte kan fullfölja utbildningen. Därför försöker vi vara tydliga med att man ska träna en del hemma innan man kommer till oss så kroppen håller och att man inte ska få skador.

..: Hej Mohammad,har en liten fråga angående kombinationen med jobb och fotboll, Funkar det tidsmässigt?
Mohammed: Det funkar alldeles utmärkt för mig, arbetsgivaren hjälper alltid till för att få det att funka. Nu har jag en sån deal att jag ska kunna kombinera båda mina yrken.

Jonathan: Jag har hållit mig mer eller mindre till LCHF i ca 5 år nu. Vilket har gjort att min mage har ställtom sig till det. Hur skulle det funka med kost under GMU?
Mohammed: Jag tror att det inte skulle funka så bra eftersom man behöver stoppa i sig en hel del kolhydrater då det är mycket fysisk ansträngning. Sen är ju FM bra på att hantera olika individer med specialkost så det skulle kunna gå, man vet aldrig.

Stolt fru: Tack för bra svar på frågorna.

Moderator: Tack alla som har deltagit på denna chatt eller de fyra tidigare som vi har genomfört. Är det någon som har fler frågor går det alltid bra att mejla rekrytering@mil.se. Tack igen!

Mohammed: Tack alla som har deltagit och ställt frågor, hoppas ni har fått svar på era frågor. Och hoppas jag får fler medarbetare efter det här.

Fick du inte svar på dina frågor?

Chatten med Försvarsmaktens medarbetare är avslutad. Har du fortfarande frågor så kan du ställa dem till oss på rekryteringslinjen.

Live just nu!
Specialistofficer

Casandra Fogelberg

Länk till chatsida med Specialistofficer Casandra Fogelberg
Live just nu!
Gruppchef

Leah Jorsell

Länk till chatsida med Gruppchef Leah Jorsell
Live just nu!
Officer

Pierre Brandt

Länk till chatsida med Officer Pierre Brandt
Live just nu!
Soldat

Malin Tilfors

Länk till chatsida med Soldat Malin Tilfors
Live just nu!
Officer

Mohammed Al-Hakim

Länk till chatsida med Officer Mohammed Al-Hakim

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.